Vidéken kevesebb fiatal vásárol

Budapesten a lakásvásárlók kétharmada, vidéken csak a fele tartozik a 20–40 éves korosztályba. Mint a Duna House Tranzakciószám Becsléséből (DH-TB) kiderül: vidéken a 40–50 évesek, a fővárosban viszont a 30–40 évesek vásárolják a legnagyobb és legdrágább ingatlanokat. A legértékesebb lakásokat az 50 év feletti budapestiek adják el.

A lakáspiaci trendeket tükröző tegnap közzétett legfrissebb elemzés szerint az augusztus kiemelkedő forgalmat hozott: országosan 7333 ingatlan- adásvétel történt, ami legalább félezerrel több ingatlan értékesítését jelenti, mint az idén bármelyik hónapban.

A Duna House a cég történetének legmagasabb adásvételi tranzakciószámát bonyolította le, de ez a rekord csak az ügyletek darabszámára értendő, a bevételt tekintve az ingatlanpiac korábbi, jövedelmezőbb időszakában jobb eredmények is születtek – hangsúlyozta Rutai Gábor elemzési vezető.

A tavaly is tapasztalt kereslet-visszaesés nem folytatódott, de áremelkedés sem érzékelhető még a lakáspiacon, bár vannak eltérő átlagárakat mutató hónapok. A Duna House minőségi preferenciaelemzése szerint a vevők kétharmada a magasabb minőséget keresi, ezen belül kicsivel nagyobb arányban Budapesten fogyott a kifejezetten jó minőségű lakás.

A fővárosi családi házak esetében sok esetben kell az irányárat többször is lefelé módosítani, a panellakások tulajdonosai reálisabban határozzák meg a piaci viszonyoknak megfelelő irányárat. Vidéken továbbra is a 40–60 négyzetméter közötti lakásokat választja a vevők fele, és többségük 5–10 millió forint között költ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.