Másként csípős paprika

Nyolc gitáros – ennyit fogyasztott el az elmúlt időszak rocktörténelmének egyik legsikeresebbnek tartott zenekara, a Red Hot Chili Peppers az elmúlt csaknem három évtizedben. Az 1983-ban Los Angelesben alakult banda számára az áttörést a Blood Sugar Sex Magic (Vér, cukor, szex, varázslat) jelentette, és azóta a siker töretlen. Az évek során több mint hatvanmillió albumot adtak el. Öt lemezük lett platina, és a fiúk hét Grammy-díjat is bezsebelhettek.

A legutóbbi, 2006-os Stadium Arcadium dupla nagylemez maratoni felvételei és a még zajosabb turné után a formáció elég hosszú pihenőt adott magának. 2011-ben azonban meglehetősen zajos sajtóvisszhang keretében visszatért a Kaliforniából indult együttes, igaz, történtek komoly változások a legutóbbi korong óta.

A 2011-es Red Hot Chili Peppers. Sosem tűntek el, csak öt évet pihentek
A 2011-es Red Hot Chili Peppers. Sosem tűntek el, csak öt évet pihentek

Az elhúzódó szünet egyik oka, hogy John Frusciante szólógitáros hosszas gondolkodás után kilépett a csapatból, amely fennállása óta nyolc gitárost veszített el. – Nem hittem, hogy ha John kiszáll, folytatni akarnám. Aztán mégis –nyilatkozta a banda hivatalos YouTube-csatornáján található egyik interjúban Flea, a basszusgitáros.

– Ez egy új fejezet – ugyanaz a név, de más a banda – összegezte a változásokat egy másik megközelítésből Chad Smith dobos. A gitáros híján maradt együttes mindenképpen olyan embert akart a posztra, akit már ismernek, aki nem teljesen új arc a szakmában. Így merült fel Josh Klinghoffer neve. Klinghoffer már Frusciante hét szóló albumán is segédkezett, de 2007-ben együtt turnézott a Red Hot Chili Peppersszel. A több hangszeren, így basszusgitáron, dobokon és billentyűsökön is játszó 32 éves muzsikus nem kapkodta el a döntést, csak némi gondolkodási idő után mondott igent.

Klinghoffer sok új zenét hozott magával, amit az évek során magában érlelt. Sőt, ő volt az új album címadója is. – Jó hosszú listám volt a lehetséges címekkel kapcsolatban. Megmutattam Flea-nek, ő azt mondta, jók ezek, de nincs köztük az igazi. Másnap besétált Josh azzal, hogy van egy ötlete. Legyen a cím az, hogy I’m With You. Rögtön tudtuk, hogy bingó, ez az! És olyan megható volt, ahogy ezt mondta! – mesélte nevetve Anthony Kiedis, az együttes énekese.

The Adventures of Rain Dance Maggie című számot július óta játsszák a rádiók, augusztus közepén pedig előrukkoltak a dal videoklipjével. Az augusztus végi lemezmegjelenés alkalmából itthon a Magneoton kiadó nagyszabású bulit rendezett a budapesti Corvintetőn, ahol a közönséget az Erős Pista, a legnépszerűbb hazai Red Hot Chili Peppers tribute-zenekar szórakoztatta a legnagyobb slágerekkel. Flea és társai visszatérését jelentő kölni koncertet pedig a világ mintegy kilencszáz filmszínházában közvetítették a kedvencekért mozijegyet váltó rajongóknak.

Arra a kérdésre pedig, hogy valóban visszatért-e az ikonikus funk-rock együttes, Chad Smith csak annyit mondott: „El sem tűnt.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.