Ritka madár

Iris Apfelnek sosem nő be a feje lágya. Mindig bohókás öltözet, olykor csuklótól könyékig érő karperectömeg, no meg az elmaradhatatlan, csészealátét méretű szemüveglencsék a „bagolykeretben”.

– Szabványkellék, hozzám tartozik – mondja az okuláréról. Korai is lenne, ha hirtelen felhagyna Lady Gagát megszégyenítő divatdiktátorságával: elvégre az örökifjú Apfel asszony a héten fújhatta el a kilencven gyertyát születésnapi tortáján. – Hirtelen menő lettem, meg cool! Sőt rajongótáborom is van már – mesélte a magát „szépkorú sztárjelöltnek” tartó divat- és ékszertervező aThe New York Timesnak.

A rivaldafényből nemhogy nem kopik ki, éppenséggel most irányulnak rá újra a reflektorok. Az elmúlt hat évben a Metropolitan Museum életmű-kiállítása, illetve az amerikai sztárfotós, Bruce Weber a Vogue Italia, az ismert divatmagazin olasz kiadása számára készített képei készítették elő a terepet. Most pedig a cinéma vérité egyik vezéralakja, Albert Maysles dokumentumfilmje koronázza meg az „Apfel-jelenséget”. Nem mintha Greta Garbo és Estée Lauder volt barátnője nem lenne így is eléggé örök. – Aki Irisszel van, az egyáltalán nem is gondol az életkorra –nyilatkozta Mindy Grossman, a HSN (Home Shopping Network) tévécsatorna főnök asszonya.

A legkevésbé sem hozza zavarba a fiatal, ám világhírű tervezőket sem, akiket támogat és akikkel együtt dolgozik; az „ékszeres” Alexis Bittar az unokája, a „ruhás” Alexander Wang pedig simán a dédunokája lehetne. Pályafutása szép hosszú távra nyúlik vissza: az Apfel házaspár az 1940-es évek végétől, Harry Truman elnöksége idejétől a washingtoni Fehér Ház divattervezője és beszállítója.

Pofonegyszerű, hogy mi teszi a jó stylistot – Iris Apfel annak, s nem is divattervezőnek tartja magát. Egy kínai falusi viseletről például csak a kapucnit kellett levennie, máris tökéletessé tette az öltözetet. Innen-onnan, az egész világból felszed ezt-azt (ne feledjük: ezzel tömegek próbálkoznak New Yorkban; jobbára mérsékelt sikerrel). – Mielőtt még a multikulturalizmus megjelent volna, mint kifejezés, azt Mrs. Apfel már magán viselte

Iris Apfel – ahogy a világhírű amerikai divatfotós, Bruce Weber látja a kilencedik ikszen túl is fáradhatatlan, a multikulturalizmus korát jóval megelőző New York-i stylistot – írta róla a The New York Times művészetkritikusa.

Rara avis, azaz (latinul) ritka madár a divatvilágban – így aposztrofálta a Metropolitan Museum kiállítása Apfelt, akiről azt tartják: kivételesen határozott és önfejű egyéniség. Magyarázattal is szolgál rá, hogy miért lóg ki a sorból. – Amikor nem úgy öltözködsz, ahogyan mindenki más, akkor nem is kell úgy gondolkodnod. Azt viselek, amit csak akarok. Ha ez nem tetszik az embereknek, az az ő bajuk – nyilatkozta.

Korlátok persze így is vannak. – Nem lehet mindennek eleget tenni. Karriert akartam, utazni akartam – felelte a L’Express francia hírmagazinnak arra, miért nem vállaltak gyereket a férjével. Inkább a híres ruhák kapnak minden figyelmet. Nem is enged ezért sok fényt lakásába a manhattani Park Avenue-n, nehogy ártson nekik. Inkább a félhomályban, csukott ablak mellett ülve keresi a következő, no meg az azt követő kihívást.

Iris Apfel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.