A kiszáradásból is van visszatérés

Az elmúlt hetek kánikuláját igencsak megszenvedik a maroknyi földbe kényszerített balkonnövények. A rutinosabb hobbikertészek pontosan tudják, hogy a viszonylag csekélyke gyökérzet által fenntartott lombozat ilyenkor több nedvességet igényel, mint amennyi az edényben rendelkezésre áll.

A kánikulai napok után a nyaralásról hazatérők otthon hagyott növényeik helyett gyakran már csak sárguló leveleket, fonnyadt szárakat találnak. Ilyenkor dönteni kell: megpróbálják még megmenteni növényüket, vagy egyszerűbb, ha újat vásárolnak.

Először is, miután szembesülnek a bajjal, előbb higgadtan fel kell állítani a diagnózist, s csak utána cselekedni.Még ha késő este térnek is haza, akkor is érdemes azonnal hozzákezdeni a revízióhoz, mert azok a növények, melyeknek van esélyük az életben maradásra, reggelre már jelzik ezt. A helyes diagnózis felállítását azonban nehezíti, hogy az alapos és rendszeres locsolás mellett is kókadhatnak a cserepesek. Ez a helyzet most is, mert a naponta egyszer, késő este vagy kora reggel meglocsolt növények az egész napos hőségben estére igencsak leharcoltnak tűnnek.

Előfordulhat persze, hogy nem a vízhiánytól, hanem épp a túlöntözéstől szenvednek. Ez a nagy melegben akkor fordulhat elő, ha napokig folyamatosan áll a víz az edény alátétjében. A gyökérzet, ha állandóan nedvességgel telített a föld, nem kap levegőt, és fuldoklik a növény. A túlöntözésre utal az is, ha a növény lombrendszerének belsejében egyes levelek, helyüktől függetlenül, elszáradnak. (A kevés víz levéljele, ha a levelek szélük felől befelé sárgulnak.)Ha a túlöntözés gyanúja felmerül, érdemes a növényt alaposan átvizsgálni. Ha a gyökérzet barna, és alsó része elhalt, akkor átültetéssel még meg lehet menteni. Általában a földlabda alsó, szélső részei járnak pórul. Az elhalt részeket egy éles késsel ki kell metélni – a gyökérzet hamar regenerálódik. Az átültetéskor azonban arra ügyelni kell, hogy a talajhoz kevert műtrágya ne érintkezzen közvetlenül a megsebzett résszel.

Enyhe vízhiány esetén a növény lankadt levélzetével, szárrendszerével jelzi a szomjúságot. Ha még zöld a növény, és próba alkalmával a levélnyelek nem pattannak le, hanem erősen kapaszkodnak, akkor egy alapos zuhany is segít. Így jártam egyik féltett növényemmel, a kínai borsfámmal. A nyaralásból hazaérkezve szinte teljesen kiszáradtan talált növény két napig rendszeres langyos fürdőt kapott, miközben az edénye naponta tíz percig vízben állt, utána hagyni kell a felesleges vizet eltávozni. Egy hét elmúltával, úgy tűnik, a növény túléli a traumát. Ilyenkor fontos a helyes öntözési módszer követése, nem szabad őket hideg vízzel nyakon zúdítani. A kerti és balkonnövényeket esőztető, ha lehet, párásító fokozatra állított locsolóval kell először felfrissíteni. A zuhany után néhány órával már alaposan meg lehet öntözni a cserepes vagy a szabadban álló növényt.

A kiszáradás következő fokozata, amikor a levelek egy része vagy egyes hajtások elpusztulnak. A laikus növénybarát mindig bízik abban, hogy a száradás helyrehozható. Sajnos ez néha nincs így. Ebben az esetben is végig kell játszani a zuhany és alapos öntözés fokoza tait. Szélsőséges esetben előfordul a teljes kiszáradás. Az érzékenyebb, vízzel telt szárú szobanövények esetében ha a segítség későn érkezik, már nincs menekvés. Azért soha nem árt próbálkozni, mert a szárban, a gyökérnyakban lévő alvó vagy rejtett rügyekben még szunnyadhat annyi életerő, hogy kihajtanak.

A fás vagy fásodó szárú, sok elágazással bíró növények esetén nagyobb az életre keltés esélye. Ilyenkor egy alapos vízfürdőre van szükség, ami után a cserépalátétet ne rakjuk vissza, hogy a felesleges víz elfolyhasson. Érdemes néhány napig ismételni a fürdetést, s közben az elszáradt részeket éles késsel, metszőollóval távolítsuk el. Az ágak hajlatában, a korábbi levélnyelek indulópontjain, a gyökérnyakból előtörhetnek a rügyekből hajtások, levelek. Ha a növény életre kel, akkor szolid, féladagos tápoldatozással kell segíteni a regenerálódást.

Érdemes a kertben is körülnézni. Van, hogy a kerti sövények, magányosan álló cserjék, fák vagy örökzöldek hajtásai, ágrészei elszáradtak a nagy melegben. Ilyenkor úgymond zöldválogatásra, nyári metszésre van szükség.

Ha a növény amúgy egészséges, és a továbbiakban megfelelő a tápanyagellátása, akkor kipótolja a hiányt.

A jövő héten a muskátli szaporításáról írunk.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől! czaunerp@nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

A kínai bors száradó levélszélei jelzik a bajt, kevés volt a víz, de most megúszta
A kínai bors száradó levélszélei jelzik a bajt, kevés volt a víz, de most megúszta A SZERZŐ FELVÉTELE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.