Télen hideg, nyáron meleg

BEFÚJÁSOS CELLULÓZ, KŐZETGYAPOT VAGY ÜVEGGYAPOT MIT VÁLASSZON A HŐSZIGETELÉST TERVEZŐ INGATLANTULAJDONOS? KÜLÖNÖSEN FONTOS KÉRDÉS EZ A TETŐTÉRI LAKÁSOK ESETÉBEN.

Télen mélyhűtő, nyáron pedig szauna. Enyhe túlzással így lehet a legtalálóbban jellemezni egy roszszul szigetelt tetőteret. Az alapból rosszul kiépített, vagy elöregedett szigetelőrendszer utólagos cserére kényszeríti a tulajdonost. A szigetelésnek télen, nyáron helyt kell állnia, ami egy összetett problémához vezet: a belső és a külső tér hőmérséklet különbsége páralecsapódást eredményez, ami a szigetelőanyag romlását és penészedését okozza. Fontos, hogy a szigetelés belső oldalára párazáró fólia kerüljön.

Molnár Attila, a Pannoncell Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója, a cellulózos megoldást tartja a legcélszerűbbnek, cégének is az ilyen technológiájú szigetelés a fő profilja. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában régóta bevált módszerként alkalmazzák a befújásos cellulóz technikát. Mivel nem emberi kéz munkálja az anyagot, véletlenül se lehet pontatlan az illesztés, nem alakulhatnak ki hőrések. Az is előny, hogy a cellulóz papírszigetelés újrahasznosított anyagból készül, ezért környezetbarát.

Magyarországon viszont a kőzet és üveggyapottal való izolálás elterjedtebb technikának számít. Tóth Gergely, az Atlas Therm Kft. tulajdonosa az utóbbit tartja előnyösebbnek. Mint mondja, olcsóbb és könnyebb vele dolgozni, valamint kevesebb anyagot igényel. Míg a jól szigetelő kőzetgyapot sűrűsége 30–40 kg/köbméternél kezdődik, addig ugyanez az üveggyapotnál 14–16 kg/köbméter. Ennek ellenére nagy a kőzetgyapot népszerűsége, ami mögött – szerinte – elsősorban a gyártók állnak, akik óriási marketinget építettek köré. A 2-3 éven belüli megtérülés szintén reklámfogás – folytatja Tóth Gergely –, mert igaz, hogy stabilizálja a rezsit, komfortérzetet nyújt, valamint jelentősen növeli az ingatlan értékét, de mivel kiszámíthatatlan az energiaárak jövőbeli alakulása, nehéz megjósolni, mikor térül meg a befektetett összeg.

A szakemberek szerint a szigetelés ideális vastagsága 20–25 cm, és abban is egyetértés van, hogy 30 cm fölött ár-érték arány szempontjából már nem éri meg a beruházás.

Fontos, hogy a vizesblokkoknál – fürdőszoba, konyha – pedig impregnált gipszkartont kell használni, ami ellenáll a nedvességnek, párának. Négyzetméterenként 1300–1600 forintért már érezhető javulást eredményező szigetelést kaphatunk. Ez az ár azonban nem tartalmazza a fémszerkezet kiépítését, sem a gipszkarton árát, melynek négyzetmétere 400 forint körül van. Impregnált anyagnál erre 150–200 forint pluszt kell számolni.

Csak megbízható céggel dolgoztassunk, nehogy egy rosszul kivitelezett munka után kámforrá váljon a vállalkozás, és kibújjon az öt év garancia teljesítése alól.

MEGFONTOLANDÓ

Amire fontos gyelni, hogy a szigetelőanyag A1-es tűzvédelmi besorolással rendelkezzen. Arra is ügyeljünk, hogy a belső gipszkarton burkolat tűzálló legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.