Sláger a kerti tó és a tűzhely

A KERTÉPÍTÉS UGYANOLYAN TESTRE, VAGYIS CSALÁDRA SZABOTT FELADAT, MINT A LAKBERENDEZÉS. NE A DIVAT, HANEM A HÁZIAK ÉLETMÓDJA, ILLETVE SZOKÁSAI HATÁROZZÁK MEG A TERVEKET. NO MEG A HELY ADOTTSÁGAI, ÉS PERSZE A CSALÁDI BÜDZSÉ.

Az igazi kert egy olyan összetett, bonyolult rendszer, ahol terek, formák, színek és hangulatok egysége adja meg azt a hatást, ami otthonná képes emelni egy lakást vagy házat – tapint a lényegre Balogh Ferenc, a Kertmanufaktúra Kft. ügyvezetője. Mindemellett a kert – tervezettségétől és szépségétől függően – akár 15–30 százalékkal is megemelheti az ingatlan értékét.

De vajon mivel is kezdődik egy kert felújítása, kiépítése? Nagyon fontos a pontos egyeztetés. A tervezés szempontjából nem mindegy, hogy vannak-e gyerekek a családban, illetve van-e esetleg kutya a háznál. Az is tisztázandó, hogy pusztán kikapcsolódásra akarjuk használni a kertet, vagy veteményest is szeretnénk. A tervezéstől és a telek állapotától függően akár tereprendezésre is sor kerülhet. A folyamat ezen szakaszában esedékes az öntözőrendszer kiépítése. Természetesen egy kész kert esetében sem jár a rendszer telepítése a növényzet tönkretételével.

A tereprendezés során végzik el a vegyszeres gyomirtást is, ami lényegében egy teljes körű permetezést takar, de speciális esetben talajfertőtlenítésre is szükség lehet. Talán ennél is fontosabb a megfelelő vízelvezetés, ugyanis enélkül kidobott pénz az egész felújítás. Szerencsés esetben a kert rendelkezik megfelelő adottságokkal a víz egészséges felhasználásához, viszont ahol extrémebb terepviszonyok vannak, ott támfalakkal és a víz elvezetését szolgáló kavicsréteggel kell gondoskodni a kert védelméről.

Ha az alapok megvannak, kezdődhet a tulajdonos számára látványosabb szakasz, a kert berendezése. Mint Balogh Ferenctől megtudtuk: a kerti tó még mindig örökzöld kívánság. Olyannyira divatos, hogy sokan még akkor is ragaszkodnak hozzá, ha a kertjükben nincsenek meg az ideális feltételek egy ilyen ökoszisztéma életben tartásához.

A kerti sütőhely létjogosultsága – úgymond – megkérdőjelezhetetlen, hiszen egyszerű, és mégis sok családi, baráti összejövetelnek lehet a főszereplője. Ami pedig a növényzetet illeti, nos, az abszolút ízlés dolga, bár a szép gyepre, olyanra, amit irigykedve szoktunk nézni mások kertjében vagy a katalógusokban, nem kérdés, hogy sokan vágynak. Ilyet kétféleképpen tudunk elérni: füvesítéssel vagy gyepszőnyeg lerakásával. Valójában egyik sem rosszabb a másiknál. Bár a gyepszőnyeggel időt is nyerhetünk: lefektetése után már hetekkel szabadon használható a terület, míg a füvesítésnél ez az idő hónapokat jelent. A megfelelő előkészítés és talajmunka mindkét esetben elkerülhetetlen.

Mindenképpen javunkra válik, ha több cégtől is kérünk árajánlatot. Ezek összehasonlítása nem mindig egyszerű, csak az azonos tartalmú tételeket tudjuk egymáshoz mérni. Az árat az utólagos szolgáltatások is befolyásolhatják, mint például az öntözőrendszer ingyenes, egyéves karbantartása.

Kérjük, hogy az ajánlatban minden tétel fel legyen tüntetve, a munkadíjtól a legutolsó fáig. A növények esetében nézzük meg, hogy házhoz szállítást is tartalmaz-e az ár, illetve vállal-e a cég eredési garanciát értük. Az anyagárak a vállalkozótól függetlenül változhatnak a munka elkezdéséig, azonban megfelelő tervezés és gondos kivitelezés mellett a munkadíjnak nem szabad a megbeszélttől eltérnie!

FAKIVÁGÁS

Egy kisméretű, 2-3 méter magasságú, könnyen megközelíthető fa kivágása 8-10 ezer forint, a nagyobb fáknál ugyanez 13-15 ezer forinttól kezdődik. Ha kötéltechnikával vagy emelődarus kocsival kell kivágni a fát, illetve a kivágandó fa épületek, vezetékek között található, az ár ennek többszöröse.

ÖNTÖZŐRENDSZER

Az öntözőrendszer kiépítése alapesetben – nem kell önálló gépészettel rendelkező szökőkutat építeni, nincs szükség kútfúrásra, talajmechanikai vizsgálatokra – 1300-1500 forinttól induló költséget jelent négyzetméterenként, ebben az összegben az anyagár és a munkadíj is benne van.

KERTI TÓ

Alapesetben 300-400 ezer forinttól akár a pár millió forintig is terjedhet, határ itt is a csillagos ég.

SÜTŐHELY

Egy „mezei” szalonnasütő hely néhány tízezer forintból már elkészíthető, a komolyabb, kemencés létesítmények ára viszont a pár százezres összegtől indul.

GYEPSZŐNYEG

A gyepszőnyeg ára négyzetméterenként minimum 1000 forint, ehhez jön a fuvarköltség, illetve a munkadíj. Általában úgy érdemes számolni, hogy alapesetben négyzetméterenként 1500–2000 forint közötti ártól kezdődően kell kalkulálni a lerakással.

MEGFONTOLANDÓ

Az árat az utólagos szolgáltatások is befolyásolhatják, mint például az öntözőrendszer ingyenes, egyéves karbantartása.

Az árat az utólagos szolgáltatások is befolyásolhatják, mint például az öntözőrendszer ingyenes, egyéves karbantartása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.