Energia-korszerűsítési támogatások: a ló két oldalán

AZ ORBÁN KORMÁNY ELSŐ LAKOSSÁGI ENERGIAFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSÁT HÁROM NAP ALATT ELKAPKODTÁK. A CSALÁDI HÁZAK NAPKOLLEKTOROS VÍZMELEGÍTÉSÉRE OKTÓBERTŐL BEÍGÉRT HÁROMMILLIÁRDOS KERET BIZONYOSAN TOVÁBB KITART.

Habár sikernek tüntette fel, a jelek szerint a kormány levonta az előző, lakosságnak szóló energiatakarékossági támogatáspályázat negatív tanulságait is. Augusztus közepén mindössze három nap alatt elfogyott a régi, illetve a most épülő nagyobb társasházak energiafelújítási támogatására elkülönített 1,6 milliárd forint. Októbertől ugyan családi, illetve kis társasházak reménykedhetnek az állami forrásokban, de a félretett hárommilliárd forintot csak napenergiás vízmelegítőre költhetik egyelőre nem ismert feltételekkel.

A lakosság számára 2009-ben nyíltak utoljára hasonló lehetőségek. Az akkor augusztusban meghirdetett Nemzeti Energiatakarékossági Programban a támogatás felső határát 30-35 százalékában húzták meg. A régebbi társasházak nyílászárók cseréjére, illetve szigetelésre pályázhattak 555 ezer, illetve 630 ezer forintos felső határral; panellakásokkal együtt helyi kazánkorszerűsítésre, illetve megújuló energiás hasznosításra legfeljebb 630 ezer, illetve 1,47 millió forintért. Az 1,5 milliárd forint egyetlen hónap alatt elfogyott. Ezt persze szintén el lehetett volna adni sikerként, de – akárcsak 2006-ban, illetve 2007-ben, amikor a túl szigorú feltételek miatt alig volt érdeklődő – inkább az elszúrt tervezés jeleit mutatta. 2009 végén elindult az első Zöld Beruházási Rendszer (ZBR), amit az ország úgynevezett szén-dioxid-kvótáinak eladásából fedeznek. A ZBR-ben a fő cél a minél nagyobb szén-dioxidkibocsátás-csökkentés. Paneleseknek és régebbi téglatársasházaknak az alaptámogatás mértéke 30, illetve 33 százalék volt: panel esetén 500 ezer, a többieknél nyílászáróra 555 ezer, fűtés-korszerűsítésre 630 ezer, hőszigetelésre 540 ezer, megújuló energiára pedig 1,47 millió járt. Viszont bevezettek plusz 27-30 százalék „klímabónuszt” a teljes lakás energetikai besorolásához kötötten. (Jöhettek tanyák, illetve új építésű családi házak is.) A 15 milliárdos keretű panelkiírást 2009 végén lezárták. A többiek összesen 1,3 milliárd forintos kerete viszont – fura módon, kis megszakítással –2010 szeptemberéig kitartott. Közben a panelek fűtésmérésére beindult az ökoprogram, illetve – jóval kisebb kerettel – született kéménykorszerűsítési, háztartásigép- és izzócsere-kiírás is. Azóta semmi. Az új kabinet szakmai felelőse, Bencsik János ezt azzal indokolja, hogy az elődök valójában nem különítették el az ígért kereteket. Így még idén is ők fizetik a korábbi nyerteseket.

Az igény ugyanakkor hatalmas. Az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményei, illetve Bencsik János láthatóan igyekszik a formálódó elképzeléseket is bemutatni, még ha a végeredmény különbözik is ettől. Idei kommunikációjuk elsősorban a panelekre összpontosított, noha a sokfajta nyilatkozatból végül is az következik, hogy panelek számára idén nem lesz új kiírás. Hagyományos építésű társasházakról sokáig szó sem volt, végül azonban ez a kör járulhatott először a támogatás oltárához. Augusztus 15-től régi és most épülő hagyományos nagy társasházak 1,6 milliárd forintot kaphattak az Új Széchenyi Terv ZBR Mi Otthonunk Felújítási és Új Otthon Építési Alprogramban. A régiek 40-50 százalékot, legfeljebb 3-5 millió forintot, az újak négyzetméterenként 40-60 ezer, összességében 4-6 milliót igényelhettek. A beérkezett több mint 550 pályázat három nap alatt lemerítette a teljes keretet. Az NFM a viharos lefolyású tendert sikerként élte meg. De hogy más hangok is eljuthattak hozzájuk, bizonyítja, hogy Bencsik János a napokban azt ígérte: ha sikerül még idén szén-dioxid-kvótát eladni, újra megnyitják a programot.

A családi, illetve kisebb társasházakat gyakorta napirenden szerepeltek – már csak azért is, mert messze ilyenből van a legtöbb. Bencsik János mostani bejelentése szerint ők októbertől hárommilliárdos keretért szállhatnak ringbe. Ám e kör már kizárólag „napenergiát hasznosító, használati meleg víz előállítását biztosító berendezések beszerzésére és beépítésére” pályázhat. Ez a megszokott lehetőségek radikális szűkítését jelenti. Szakértők szerint az ilyen napkollektorok telepítése – takarékos kivitelezéssel – tényleg megéri. Viszont most már inkább talán az a veszély fenyeget, hogy túl kevés lesz az érdeklődő.

A hatalmas igények, a – kurzustól függetlenül – kommunikációs blődlikkel eladott tervezési hiányosságok, az emiatt végleg kedvüket vesztők tömegei sajnos mind ugyanazt üzenik. Ha a kormány tényleg érvényt kíván szerezni a szavakban oly mély környezetvédelmi elkötelezettségének, ahhoz sokkal több pénz és hozzáértőbb gárda kell.

MEGFONTOLANDÓ

A kéménybélelés költségvetését az adott ingatlan adottságai, illetve a meglévő kémény állapota is sokban meghatározza. Árajánlatot jelenleg méterenként 7–20 ezer forint között lehet kapni a különböző vállalkozásoktól, természetesen nem ugyanarra a munkálatra, illetve lakásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.