Spárga a krómrúdon

Kinőtte a füstös éjszakai bárokat, a bugyipénzt dugdosó, izzadt férfirajongókat. Kéjes csábításból kőkemény fizikai sporttá alakult át a rúdtánc. Ráadásul hamarosan nagy felhajtás lesz Magyarországon a három méter hoszszúságú krómcső körül, Budapesten rendezik meg a rúdtánc-világbajnokságot.

Ki ne emlékezne DemiMoore alakítására, vagy inkább alakjára a Sztriptízben? Az FBI-ügynököt alakító amerikai színésznő erotikus táncával fegyverezte le a férfiakat – a filmben és a mozivászon előtt. A rúdtánc elterjedését mégsem csupán Hollywoodnak köszönheti, hanem többek között az 1929-es nagy gazdasági világválságnak. Akkoriban az Egyesült Államokban vándorszínészek, árusok és hozzájuk tartozó előadóművészek járták a városokat, hogy szórakoztassák az embereket. Sátrakat állítottak fel, melyek közül az egyik különleges látványosságot kínált a férfiaknak: a hölgyek erotikus táncot lejtettek a sátor tartórúdján. Az előadástól pedig maximum a feleségek omolhattak össze.

Az 1980-as években a rúdtánc már egyet jelentett a sztriptízzel, és világszerte meghódította az éjszakai életet. A krómcső körüli tekergés, forgás, a kihívó mozdulatok félreérthetetlen szimbólummá változtatták át a rudat is. Ma az előítéletek ellen küzdenek a műfajban mozgó táncosok. Budapesten nem is akárhogyan. Nemrégiben különös látványnak lehettek tanúi azok, akik a BKV járatait választották. No nem strasszos dresszbe bújt ellenőrök indítottak cirkuszi akrobatamutatvánnyal felérő razziát a bliccelők ellen. A legtehetségesebb magyar rúdtáncos lányok pörögtek, forogtak, spárgáztak a 4-6-os villamos kapaszkodóin, a megállók melletti kandelábereken, fákon, közlekedési lámpákon és KRESZ-táblákon. Felszálláskor pedig első dolguk az volt, hogy kezelték menetjegyüket, s csak utazásra érvényes tikettel ugrottak rá a Combinók kapaszkodóira.

Magyarországon a harmincéves Pirner Alma a legismertebb rúdtáncos. Egzotikus tánccal kezdte, a Hustler amerikai férfimagazin első címlaplánya volt 2002-ben. Megpróbált bejutni a Guinness-rekordok könyvébe azzal, hogy egyszer nyolc órán keresztül – óránként ötperces szünetekkel – folyamatosan táncolt a rúdon. Több nemzetközi díjat is nyert, ő alapította nyolc évvel ezelőtt az első hazai rúdtáncstúdiót. Itt bárki elsajátíthatja a mozdulatokat – legyen szó háziasszonyról, ügyvédről vagy éppen jó alapokkal rendelkező balett-táncosról. Az utóbbi kezében végül is csak kilencven fokos fordulatot vesz a rúd. –Alkat és felső életkor nem számít, csak egy kis önbizalom kell – mondja a szőke csillag. Alsó korhatár azonban létezik: csak tizenhat éves kortól jelentkezhetnek lányok írásos szülői engedéllyel. Nemrég Angliában nagy vihart kavart egy tánctanár, aki már hároméves óvodás lányoknak kezdett rúdtáncot oktatni. A szülők egy része felháborodott, miközben másik részük boldogan fizette ki az ötfontos óradíjat gyerekük taníttatására.

Sportágként még gyerekcipőben jár e táncos műfaj, és félvilági előélete miatt nehezen illeszkedik be a hétköznapokba. Tévúton jár, aki a melltartóból és bugyiból álló szerelésből rögtön a szexre gondol. Ahogy a tornászok és akrobaták is testhez feszülő, alakot kiemelő ruhában lépnek a közönség elé, a rúdtáncosokat sem akadályozhatja a mozgásban egy mindent elfedő megnyúlt póló, vagy bőszárú, susogós melegítő.

Októberben Budaörsön rendezik a soron következő rúdtánc-világbajnokságot. A női egyéni kategória mellett először mérhetik össze ügyességüket a férfiak és a párosok. A kunsztokmellett a kűrök szerves részét képezi a megjelenés. Pirner Alma azonban nem éri be a világbajnoksággal, azt szeretné elérni, hogy a rúdtáncot olimpiai sportággá nyilvánítsák. Lehet, hogy a Guinness-rekordot gyorsabban állítja be, mint hogy ráveszi a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy olyan sorban álló népszerű sportágak, mint a fallabda, a karate vagy a baseball előtt megszavazzák a krómcső-akrobatikát. Bár lehet, hogy egy élő bemutató a NOB lausanne-i központjában döntőnek bizonyulna.

Rúdtánc mint tömegsport
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.