Adj, király, koronát!

Egyelőre nem hallani hírét, hogy az ABBA megint készülődne. Mint másfél évvel ezelőtt, amikor a legendás svéd popkvartett egykori énekes-dalszerzője, Benny Andersson bejelentette: nászajándékul ABBA-dallal lepik meg a házasságra lépő svéd trónörököst. Pedig a 34 éves Viktória megint sorsfordító esemény előtt áll: jövő márciusra gyermeket vár.

A királyi család boldog, Svédország nemkülönben. A tavaly júniusi esküvő után – ha nem is menetrendszerűen, de bőven a türelmi időn belül – érkezik a kis herceg. Aki, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy lánynak születik, koronás fő lesz. Köszönhetően az 1979-es törvénynek, miszerint a királyi család női leszármazottja is lehet uralkodó. Maga Viktória, aki nem született trónörökösnek, e törvénynek köszönheti leendő koronáját.

Európában ma viszonylag kevés nemzet akad, amelyik jó szívvel emlegeti Napóleont. A svéd bizonyára közéjük tartozik. A jelenleg regnáló Bernadotte-ház ugyanis francia eredetű svéd dinasztia. A névadó, Jean-Baptiste Bernadotte Napóleon tábornoka volt, a császár jelölte őt a svéd – és 1905-ig a norvég – trónra. Napóleon már régen nincs, a Bernadotte-ok azonban 193 éve uralkodnak.

Ami a várandós Viktóriát illeti, az anyai örömök miatt bizonyos időre nyilván lekerül a napirendről a trónváltás kérdése is. A svédek ugyanis olyannyira kedvelik a koronahercegnőt, hogy egy felmérés szerint 59 százalékuk szeretné, ha XVI. Károly Gusztáv átadná a koronáját lányának. Viktória komolyan készül uralkodói feladatára, noha gyermekkorában nem kis gondjai voltak a tanulással. Már felnőttként vallotta be egy interjúban, hogy – apjához hasonlóan –diszlexiában szenvedett.

– Már azt gondoltam, hogy ostoba és lassú vagyok – árulta el, s noha szeretett volna iskolába járni, magántanárhoz kényszerült. Ehhez képest kiváló tanulmányi eredményei voltak, egy évet járt a franciaországi Angers Catholique de l’Ouest egyetemére, majd két évet végzett Amerikában, a Yale-en közgazdaság szakon. Nyaranta svéd nagykövetségeken dolgozott, de kapott katonai alapkiképzést is.

Csak a házasság nem akart sehogy összejönni. Viktória első barátja egy Daniel Collert nevű fiatalember volt. Iskolatársak voltak, s 1998-ban, amikor a koronahercegnő az Egyesült Államokba ment tanulni, oda is elkísérte szerelmét. Viktória az ezredfordulón vállalta fel barátját hivatalosan, egy év múlva viszont már szakítottak. Később egy német bulvárlap azt állította: titokban hozzáment Nicolaoshoz, Dánia és Görögország hercegéhez, de a hír kacsának bizonyult, a lapnak elnézést kellett kérnie. Az igazság ezzel szemben az volt, hogy Viktória személyes fitneszedzőjével, Daniel Westlinggel került intim kapcsolatba, amit viszont sokáig titkolniuk kellett. Westling túl pórias származású volt a trónörököshöz képest – apja önkormányzati alkalmazott, anyja postás volt –, s a királyi szülők jó ideig hallani sem akartak róla. Noha az évek során Westling sikeres üzletemberré küzdötte fel magát, még ez a teljesítmény is kevésnek találtatott. Ráadásul nem volt egyetemi végzettsége sem, úgyhogy sem elég előkelőnek, sem elég műveltnek nem tűnt ahhoz, hogy egyszer majd megjelenhessen a svéd királynő oldalán. A szerelmesek így türelmesen vártak, hogy a koronás szülők végre megenyhüljenek. Előfordult, hogy Daniel –Viktória 30. születésnapján – a hátsó ajtón slisszolt be a palotába, a királyi protokoll szerint ugyanis csak az eljegyzés után vehetett részt az uralkodói fogadásokon. Végül ez is megoldódott, szabad bejárása lett a drottingholmi kastélyba, a királyi pár és Viktória otthonába. Igaz, szerelme lakosztályába továbbra sem költözhetett be. Daniel egy 60 négyzetméteres lakást bérelt a palotában.

XVI. Károly Gusztáv és felesége, Szilvia királyné időközben megenyhült. Már csak egyetlen probléma maradt: Daniel betegsége. A fitneszedző súlyos vesebetegségben szenvedett, nem sokkal az esküvő előtt kapta meg édesapja egyik veséjét. A műtét kitűnően sikerült. A svédek megnyugodhatnak.

Viktória koronahercegnőt 34. születésnapján köszöntik a sollideni kastélynál, a svéd királyi család nyári rezidenciájánál
Viktória koronahercegnőt 34. születésnapján köszöntik a sollideni kastélynál, a svéd királyi család nyári rezidenciájánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.