Nagy szemét

Temérdek szemét mutatja például, hogy mennyi fölösleges dolgot vásárolunk.

Próbáljuk csak ki! Vegyünk egy doboz csokoládét, majd hámozzuk le róla a nejlont, vegyük ki a védőpapírt, a műanyag csokitartóformát, miegyebet, és mindent, ami nem a csoki, tegyük az egyik oldalra és a másikra az édességet. Garantált, hogy a csoki jóval-jóval kisebb helyen elfér, mint a csomagolás. A jó pénzért vett, jó nagy térfogatú szemét. És mi mindennel vagyunk még úgy, hogy a forma sokkal bővebb, lazább, szemetebb, mint a tartalom.

Ez a csokis ötlet egyébként nem saját, a váci Göncöl Ház Környezet-egészségügyi Információs Pont nevű kiállítás egyik meghökkentő darabja. Meghökkentésből bőséggel akad ezen az egyszobányi interaktív bemutató helyen.

Senkit se riasszon el a komoly megnevezés, e kiállítás nagy tudománya éppen abban váll, hogy nagyon komoly dolgokat a legkisebbek számára is érthetően mond el, miközben nem megy le gügyögésbe.

Temérdek szemét mutatja például, hogy mennyi fölösleges dolgot vásárolunk a nagyáruházak beetető trükkjeinek köszönhetően, mennyi kemikáliát viszünk szépen csomagolva haza, miközben természetes alapanyagokkal jobb hatást érnénk el. Ötleteket is kapunk a természetes helyettesítésre. Egy lépéssel odébb fekete függöny takarja el azokat a felvételeket, amelyek azt mutatják, hogy mimarad a téli bundánkat növesztő állatokból a nyúzás után.

Kevésbé horrorisztikus blokk abban segít, hogy miként készítsünk a kertben fészket a süninek, hogy milyen odút – mert létezik A, B, C és D típusú is – milyen magasra tegyünk. Kicsi zsákokba tömörített gyógynövényeket illatuk alapján ismerhetünk fel, szájunkkal fútt szélkerékkel kis lámpa izzik fel. Ha elolvassuk a feliratokat, ha válaszolunk a kérdésekre, ha tovább gondoljuk a látottakat, már megérte betérni. Búcsúzóul mindenképpen nézzük meg a földszinti ásványkiállítást. Vitrinnyi megkövesedett lénymaradvány az evolúciós lúzereknek állít emléket. Mi még a vitrin innenső oldalán vagyunk. Még.

Infó

GÖNCÖL HÁZ, 2600 Vác, Ilona utca 3. Nyitva tartás: hétköznap 8–17 óra között. Tel: 06 (27) 512-030.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.