Madárral a madárpiszok ellen

A madarakat szinte mindenki kedveli, a madárpiszkot senki. Az új és újonnan vakolt házak gazdái pedig különösen szenvednek attól, hogy falaikat megpecsételik a szárnyasok.

Mamár számosmadárriasztót vásárolhatunk, azzal azonban szembe kell néznünk, hogy a szárnyasok távoltartása nem is annyira olcsó mulatság, és szinte valamennyi módszernek van hátulütője. A legmegfizethetőbbmegoldás, hamadárriasztó géllel vagy habbal lespricceljük a ház párkányait és vízszintes felületeit. Ennek szaga és ragacsossága zavarja a madarakat, csakhogy ezeket a vegyi anyagokat a szél, a csapadék, a hőmérséklet-változás koptatja, így gyakran kell megismételni a párkányok spriccelést.

Tartósabb módszer az ablakkönyöklőkre szerelhető madárriasztó tüskesor. Ez meggátolja, hogy a madarak leszálljanak és megtelepedjenek a ház párkányain, bár az is igaz, hogy a tüskék nem javítják az épület megjelenését. Körbenéztünk egy szaküzletben, és mint az eladótól megtudtuk egy tüskekészlet 5 méter hosszon (nagyjából 3-5 ablaknak) ad védelmet, s mindezért – a tüskék sűrűségétől függően – a szereléssel együtt 12-18 ezer forintot kell fizetni. Egy párkányokban gazdag társasház kétszobás lakása nagyjából megóvható a madaraktól egy készlettel, s ez a védelem akár hosszú évekig nem szorul cserére.

Ha azonban az épületben tíznél több lakás van, akkor meggondolandó, hogy a ház inkább akusztikus védelmet kapjon. Ezek a berendezések a ragadozó madarak hangját utánozzák, vagy olyképpen szólalnak meg, mint ahogy az elűzni kívánt szárnyas vész esetén riasztja a társait. A drágább készüléket 335 ezer forintért vehetjük meg, s ez a gép 2-3 hektáros területen ígér madármentességet. A kisebb teljesítményű masinát 156 ezerért adják, utóbbi félhektárnyi területről kergeti el a galambokat, a verebeket, varjakat, seregélyeket. A fentiekből kiszámítható, hogy egy 15-20 lakásos házban esetleg már érdemes összedobni a pénzt az akusztikus védelemre, mert jobban megéri, mint az ablakonként felszerelt tüskesor. Ennek hátránya viszont, hogy lesz, akit zavar a berendezés által kibocsátott rendszeres rikácsolás. Amit persze ritkíthatunk, de akkor meg jönnek (és vécéznek) a madarak.

A meglátogatott üzletben találtunk műmadár-madárijesztőket is, vagyis műanyagból készült ragadozómadár-figurákat. Az eladó szerint a ragadozó szárnyasok szobrai ugyancsak elűzik házunktól a galambokat és más, a ragadozóktól félő tollasokat. Ez a megoldás főképp a teraszok, erkélyek megóvásásra alkalmas. A műholló a legolcsóbb, őt mindössze 3200 forintért mérik, a műbagoly már 5600-at kóstál. A kiterjesztett szárnyú műsólyom és az 58 centi magas nagy fülesbagoly viszont 17 500 forint.

Megkérdeztük a Magyar Madártani Egyesület egyik vezetőjét, hogy valóban elijeszti-e a műmadár a valódit. Ő azt felelte, hogy ez a viszonylag esztétikus és csendes megoldás legfeljebb néhány hétig hat. Aztán az elhajtani gondolt, intelligensebb madarak rájönnek, hogy a moccanatlan ragadozó nem igazi, és akkortól nem félnek a bábtól, hanem leülnek, és „graffitiziknek”. Az ornitológus azonban hozzátette: ezek a riasztómódszerek kivétel nélkül azért jók, mert – ha némelyik nem is mindig hatékony – az elkergetni gondolt madarak épségét nem veszélyeztetik.

150 EZER

MEGÉRI közös madárriasztó beszerzése mellett dönteni azokban a házakban, ahol legalább tíz lakás van. Az akusztikus védelmi berendezések ára 150 ezer forintnál kezdődik, de hatásuk tovább tart, mint a műanyag madaraké.

Van, aki mindent bevet a nemkívánatos látogatók ellen
Van, aki mindent bevet a nemkívánatos látogatók ellenFOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.