Ideje elásni a „virágkonzerveket”

A hagymások szerelmesei tudják, hogy nyár végén, kora ősszel kell megdolgozni a jövő tavaszi virágdíszért. Aki csak most kezd ismerkedni a hagymások világával, jó, ha tudja: vannak olyanok, amelyeket már mostanában a földbe kell dugni, hogy a fagyok elmúltával előbújjanak a kertben.

A hagymások ugyanis egyfajta virágkonzervként, hónapokig raktározzák és gyűjtik az erőt. Azokat a növényeket is hagymásként kezeljük, amelyek táperejüket különböző gumókban, gyöktörzsekben, vagy rizómákban őrzik. Ezeket is, ahogy a valódi hagymákat, a fajra jellemző időben és mélységbe kell a földbe rakni. Aki szeretné kertjét, teraszát ezekkel a csodálatos növényekkel díszíteni, jól teszi, ha a velük való foglalatoskodást tanulással kezdi, és vásárol vagy kölcsönöz néhány rájuk vonatkozó könyvet, katalógust. Minél vastagabb a könyv, annál csodálatosabb világot mutat be.

Ma már nem kell szakboltokba menni a hagymákért és gumóért, az élelmiszerüzletben is ott állnak az importhagymákat árusító állványok. A hagyma vásárlása és dugdosása előtt fontos tudni: egyes hagymás növények nagyon trükkösek, gyakran hónapokig terpeszkednek a föld alatt, míg előbújnak.

Minden szezonban szükség van új hagymákra is. A csomagolóanyagukon lévő piktogramok jól eligazítanak az ültetéssel kapcsolatos tennivalókról.

A hagymás zacskókat érdemes úgy felvágni, hogy a hagymákat vissza lehessen tenni a nyári pihenő idejére, így nem kell találgatni, miféle gumót szed elő ősszel a kertészkedő.

Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek a (feltehetően szakszerűen tárolt) régieket kell új életre kelteniük.Minden valószínűség szerint a nyárra földben maradtak is előbújnak majd tavasszal. Igaz, ezek már csak az ős csenevész másai lesznek. Nem biztos, hogy hasonlítanak a katalógusban található,vagy a hagymás zsák mellé tűzött fényképre. A hagymás növények kora tavasztól késő őszig virágoznak, s eszerint lehet őket csoportosítani ta vasszal, nyáron és ősszel nyílókra. A tavaszi körbe tartozik egyebek mellett az amarillisz, az írisz, a jácint, a gyöngyike, a hagymavirág, a krókusz, a kockás liliom, a szellőrózsa és a talán legismertebb hagymás, a tulipán. Nyáron és ősszel nevel virágot a begónia, a borostyánlevelű ciklámen, a dália, az írisz, az inkaliliom, a kardvirág, a kikerics, a korbácsliliom, a liliom, a madársóska, a rózsanád (Canna), a tölcsérvirág és a sáfrányfű. Így egy-egy ágyás többször is használható. Az éppen pihenő hagymák felszedhetők, mert konzervként raktározzák az életerőt.

A legelterjedtebbnek a tulipánok számítanak. Ahhoz, hogy a kert tavasszal színpompás legyen, a tulipánhagymákat a nyár végén és ősszel kell a kertben elültetni. Aki nagyobb edényben neveli őket, az ültetéssel ráér októberig. A tulipánok maradhatnak a földben, de fel is szedhetők.

Most az ültetéskor nincs különösebb teendő velük, persze arról meg kell győződni, hogy a hagymák épségben átvészelték-e a nyarat, s jó táperőben lévő, lehetőleg féregmentesített, laza földbe, a megfelelő mélységbe kell dugni őket. A tulipánok esetében ez a mélység 10–15 centiméter.

Tulipánokon kívül most kell a tavasszal és nyáron virágzó alliumokat(díszhagymák),ciklámeneket, csillagvirágokat, jácintokat, korbácsliliomokat, kró kuszokat, nárciszokat, egyes szellőrózsákat, téltemetőket a földbe dugdosni.

A városi parkokban megfigyelhető, milyen szép egy-egy tömött ágyás. Azonos fajtákból lehet kisebb-nagyobb foltokat ültetni, de vegyes ágyás is kialakítható. Tetszetősek a nagyobb gyepfelületből előbúvó sáfrányok, hóvirágok, gyöngyikék. Olyan fajt kell ültetni, amelyik az első fűnyírásig elvirágzik. Az óramű pontossággal megjelenő növények ültetési helyéről érdemes térképvázlatot készíteni, így nem okoznak meglepetést. A jövő héten a balkonszezon hosszabbításáról írunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.