Életre kel az elveszett földrész

Hosszú késlekedés után jövő hónapban kezdik el vetíteni világszerte a nagy várakozással kísért Terra Nova tévésorozat tizenkét, egyenként egyórás epizódját, amelyek közül az első a hatás fokozása érdekében kétszer hatvanperces.

A minden idők legdrágább produkciójának számító vállalkozás egy-egy perce 200 ezer fontba, azaz több mint 61 millió forintba került. Ez háromszor annyi, mint az átlagos amerikai tévédrámák költsége. A részletek csak a napokban kerültek nyilvánosságra, többek között a forgatókönyvíró, a 37 éves brit Kelly Marcel jóvoltából, aki interjút adott a The Sunday Timesnak.

Kelly Marcel neve még a brit filmrajongók számára sem cseng különösebben ismerősen. Vékony testalkatának köszönhetően leginkább heroinfüggő fiatal lányokat, party girlöket alakított, olyan tévésorozatokban, mint a The Bill, a Casualty és a Holby City. Így még nagyobb szenzációnak számít, hogy sztorija felkeltette Steven Spielberg producer figyelmét (a rendező: Alex Graves).

A fiatal művész eredetileg édesapjának, a nyolcvanas években néhány sikeres fordulatos és tempós „kvázimítikus”, illetve fantasztikus brit film (a Hawk the Slayer, a Sólyom, a pusztító) rendezésével kitűnt Terry Marcelnek akart kedveskedni a mindössze tizenöt oldalas forgatókönyvvel és további ötletek, gondolatok, cselekmények és szereplők húszoldalas vázlatával.

Apa és lánya egy szép napon Gondwanáról, az ősi szuperkontinensről beszélgetett, amely vagy 500 millió évvel ezelőtt magába foglalta a déli félteke mai földrészeit és szigeteit, azaz az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot, és a mai északi féltekéről az Arab-félszigetet és Indiát. A fantáziának szárnyat adó diskurzusban arról cseréltek eszmét, vajon milyen lehetett abban a világban élni.

Marcel a Gondwana Highway címet adta forgatókönyvének, de nem vitatkozott az átkeresztelésen – Terra Nova –, különösen, mert „semmi máson nem változtattak és az egész elképesztően néz ki”. A sorozat egyébként egy „egyszerű” család, a Shannonok életét követi, amint egy, az emberiség megmentését szolgáló vakmerő kísérlet részeként hihetetlen időutazásra indulnak a prehisztorikus Földre. 2149-et ír a világ és haldoklik, a bolygó túlnépesedett és túlzsúfolt, a növény- és állatvilág jelentős része kipusztult. Kérdésessé vált maga az emberiség jövője is, és a túlélés egyetlen lehetőségét a távoli múltban látják. A család tagjai 85 millió évet ugranak vissza, miután tudósok váratlanul felfedeznek egy törést az időben, amely lehetővé teszi egy, a kezdetekhez vezető bejárat építését. Az emberiség váratlanul egy második esélyt kap a civilizáció megvalósítására, úgy, hogy ezúttal elkerülje a végzetes hiba elkövetését.

Az elmúlt hetekben oly sokat emlegetett Murdoch sajtóbirodalomhoz tartozó Fox tévécsatorna által néhány szerencsés bennfentes rendelkezésére bocsátott filmkockák alapján máris az a vélemény alakult ki, hogy a Terra Nova lehet az új Lost (Magyarországon is vetített Eltűntek) sorozatnak, amely egy, a Csendesóceánon lezuhant repülőgép megmenekült és életüket egy különös trópikus szigeten folytató utasainak sztoriját követte nyomon. A Terra Nova előzetes fogadtatása viszonylag pozitív, mind a dialógusok, mind a színészi teljesítmény (Christine Adams, Shelley Conn, Jason O’Mara) elfogadható kritikát kapott. A legtöbb elismerést mégis a dinoszauruszok aratják le, ami jó hír a Jurassic Park sorozat híveinek, hiszen az új, javított technika nagy segítséget nyújthat Spielbergnek a negyedik rész elkészítésében.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A Terra Nova alkotói csapata egy bemutatón: Shelley Conn és Jason O'Mara főszereplők balra, a forgatókönyvíró Rene Echevarria pedig Brannon Braga és Jon Cassar producerek között
(From L to R) British actress Shelley Conn and Irish actor Jason O'Mara, stars of the new series "Terra Nova" along with Brannon Braga, executive producer and writer, Rene Echevarria, writer and executive producer and Jon Cassar, director and executive producer, attend a panel session at the FOX Summer TCA Press Tour in Beverly Hills, California August 5, 2011. REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.