Próbáld meg dán doggal!

Vannak, akik táskában hordják, ám az igazán divatosak már jógázni viszik kutyájukat. A hinduk szellemi és testi felfrissítőjét, a relaxációs és légzésgyakorlatok kombinációját, a jógát már házi kedvencünkkel közösen is végezhetjük, azaz: „dogázhatunk”.

Az egyre nagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó őrület az Egyesült Államokból és Japánból indult. Suzi Teitelman, a doga kitalálója művészcsaládból származik. Első szerelme, a zene és a színjátszás vonzotta New Yorkba, ám hamarosan a jóga minden másnál fontosabb lett. A szenvedélyt volt kitől örökölni: nagymamája még ma, nyolcvanévesen is jógaoktató. Amikor egy jógaközpont igazgatója lett, újításainak, köztük a kutyás jógának már semmi sem szabott határt. – Azt mondják, túlzottan szeretem a kutyáimat, Roxyt és Coalit – meséli nevetve. – Észrevettem, hogy a spánielem szeret a közelemben lenni, amikor jógázok. Innen jött az ötlet – tette hozzá Teitelman, aki azóta már a floridai partokon nyújt Roxyval.

Hogyan is zajlik egy doga óra? Az óra kezdetén a gazdi megmasszírozza kedvencét, majd lábait kinyújtja, hogy bemelegítse a kacifántos gyakorlatokra. A gazdinak is sokat segít a kedvenc: akár „nehezékként”, vagy egyensúlyozóként is funkcionálhat torna közben. – A dogagyakorlatok közben mind a kutya, mind gazdija mélyebb nyújtásokra képesek. A kutyusok mancsán található reflexológiai pontok masszírozása is a doga részét képezi. Az emberek és állatok szinkronban lélegeznek, lazítanak. A testsúlyuk, illatuk mind együtt működik, így varázsolva egy spirituális élményt a dogázásból –lelkesedik Teitelman.

Ám nem mindenki hisz benne. –Nevetségessé tesz egy több ezer éves gyakorlatot. A jóga alapelvei tartalmazzák a kutyákkal való harmonikus együttélést is, de ennek nem egy jóga óra a megfelelő megnyilvánulása – háborgott egy portlandi jógaoktató. – Nem a kutyának, hanem az embernek van szüksége jógára. A kutyának pedig figyelemre. Így gazda és állat egyaránt jól járnak. Könnyebben ráveszi magát az ember egy sétára is, ha a kutyáját kell levinni. Szerintem ez hasonló elven működik – véli egy másik jógaoktató.

Egyes oktatók szerint a jóga segíti a kutya emésztését, a megfelelő szívműködését és javít a gerincproblémákon is. Egyelőre persze nincs is bizonyíték arra, hogy a gyakorlatok valóban hasznosak az állatok számára, csak egy biztos: a doga nyakában máris ott liheg a legújabb trend, a függőágyban, fejjel lefelé végzett jóga.

Suzi Teitelman és Roxy alapülésben
Suzi Teitelman és Roxy alapülésben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.