Tíz tanács nyílászárócsere előtt

1 A nyílászárót akkor kell cserélni, ha anyagában tönkrement (elkorhadt, deformálódott, megvetemedett) és már nem lehet gazdaságosan javíttatni, illetve ha elavult és nem szigetel rendesen.

2 A nyílászárócserének több haszna is van: nem csak a fűtésszámla csökken, de az új ablaknak több funkciója lesz (például lehet buktatva szellőztetni); olyan osztásra válthat, ami több fényt enged be a lakásba; választhat betörőbiztosabb technológiát, és nem utolsósorban a tisztítás és a karbantartás is egyszerűbbé válhat.

3 A legmodernebb nyílászáró is csak akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha az épület tisztességesen le van szigetelve. Bármilyen változtatás előtt kérje szakember segítségét, hogy kiderüljön, hol szökik a meleg, és hol süvít be a szél a házba.

4 Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai. A fa nyílászárók a legmutatósabbak, igen masszívak, ám ezek gondos karbantartást igényelnek, hogy valóban évtizedekig kiállják az időjárási viszontagságokat. A fémből készült keretek nagyon tartósak, nem igényelnek különösebb gondoskodást, viszont kevésbé esztétikusak, ipari jelleget kölcsönöznek a helyiségnek. A műanyag a legigénytelenebb és legolcsóbb anyag, bár nagy különbség van műanyag és műanyag között: a gyérebb minőségű nyílászárók hermetikusan zárnak, nem engedik lélegezni a szobát, ezért pára lecsapódás, penészesedés léphet fel. Ezt a problémát részben megoldhatják a nyílászáróra szerelhető szellőzők. Vegye figyelembe, hogy vannak kevert anyagú nyílászárók is, melyek egyszerre masszívak és esztétikusak is: persze ez az árukon is meglátszik.

5 Az ablakra ragasztható különféle fóliák több funkciót is elláthatnak: van olyan típus, ami kiszűri a káros UV-sugarakat, más típusok beengedik a hőt, de nem hagyják kiszökni, és vannak olyan fóliák is, amelyek a biztonságot szolgálják (például megakadályozzák a szilánkos törést).

6 Világosabbá tehető a szoba, ha az ablak alatti parapetet elbontatjuk, és úgynevezett franciaablakot csináltatunk, ezzel esztétikusabbá tehető a hagyományos ablak-erkélyajtó párosítás. Ekkor az ablak alatti radiátor helyett más fűtési megoldást kell választani, és ne feledkezzünk meg az esetlegesen szükséges korlátról sem.

7 A korszerű nyílászárók csak akkor fognak megfelelően funkcionálni, ha szakszerűen szerelik be őket, ezért érdemes egyenesen a gyártót vagy a viszonteladót megbízni a munka elvégzésével. Így a termékre teljes körű garanciát is kap.

8 A korszerű ablakok hőszigetelését a két üveg közötti 4, 12 illetve 16 milliméteres légrések biztosítják, melyek hangszigetelnek is. Minél több légkamra van az ablakban, annál jobban szigetel. Nem árt redőnyt, szúnyoghálót is beépíttetni.

9 A tetőtéri ablakokra különböző kiegészítőket lehet vásárolni. Az árnyékolás és a hőszabályozás érdekében a külső részére is helyezzen el árnyékolót, így minden évszakban kellemes lesz a benti hőmérséklet.

10 A bejárati ajtón biztonsági okokból nem szabad spórolni: válasszon acélvázas, tűzbiztos és több ponton reteszelt zárral ellátott típust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.