Meghökkentő gyümölcsfák

A főleg dísznövényekkel teleültetett kertekben gyakorta találni néhány gyümölcsfát, vagy a kerítés mellett bujkáló bogyós cserjét. Ezek sokszor csak senyvednek.

Mint egy növénykórtani bemutatófa, göcsörtös ágaik, leveleik, kopasz hajtásaik, múmiává aszalódott, vagy éppen foltos terméseik bizonyítják: itt bizony hadilábon állnak a növényvédelemmel.

Az ilyen fákat legjobb lenne azonnal kivágni. Ha viszont marad, akkor érdemes egy olyan ismerőst, netán profi kertészt segítségül hívni, aki rendbe rakja. Két-három év alatt, több szakaszban, fűrésszel vagy ollóval ritkítva, helyes koronássá lehet alakítani az elfajzott gyümölcsfát is. A lombmegsemmisítés, a lemosó és a későbbi visszafogott permetezés után csodák történhetnek, mert normális gyümölcsöt terem a fa.

Az óvatlan kertészt a gyümölcsfák a méreteikkel is meg tudják lepni. A legnagyobbra a dió nő, de egy magára hagyott alma, vagy cseresznyefa húszéves korára képes száz négyzetméteres területet árnyékkal borítani, és olyan magasba nyúlni, ahol csak a madarak, vagy a darazsak képesek a termést leszedni. A fák rutinszerű karbantartása sem egyszerű. A metszés és a növényvédelem külön tudomány, amihez az ismereteken kívül, speciális szerszámok is kellenek.

A kertészek gyakran arról panaszkodnak, hogy a kint lévő még éretlen zöldség, gyümölcs a hűvös, esős időben megrohad. A hobbikertészeknek, akik haszonnövényeket is tartanak, tanácsolható, igyekezzenek felgyorsítani az érést. Léteznek érésgyorsító kémiai anyagok is, de ezek házi kerti használata nem ajánlott, persze nem ördöngösség elkészíteni a permetlét.

Egy-egy gyümölcsfa vagy néhány szőlőtőke termése azonban megmenthető egyszerű kézi módszerekkel is. Az egymáshoz érő barack, ringló, szilva, alma, körte esetében érdemes még most is ritkítani a gyümölcsöt. Megfigyelhető, hogy a gyümölcsök összeérő felülete még napsütéses időben is nedves marad, ami öröm a rothasztó gombáknak. Az alma és a körte utóérő gyümölcs, ezért a legnagyobbra növekedett, még nem teljesen érett termések egy részét le lehet szedni, hogy a fán lévők egészségesek maradhassanak.

Az esetek többségében néhány nap elteltével elfogyasztható a ritkított termés is. Ezért azt ajánlom, hogy a ritkításra a nagyobb, színesebb termést válasszák. Ha a kelleténél több van belőlük, akkor kompótot, befőttet lehet készíteni. De nyersen, különösen meggyből, a cukrozott gyümölcsöt is lehet eltenni. A magozott termést egy jól zárható műanyag vödörbe kell gyűjteni, és ehhez 3-4 kiló gyümölcs esetén 1-1,5 kiló cukrot keverni. Hűtés nélkül fél évig eláll, és meggyleveshez, süteményhez kiváló „nyers” alapanyag.

A még fán lévő csonthéjasok, ringlók, szilvák meglepetést okozhatnak, és a ma még kemény gyümölcs néhány nap alatt beérhet. A puha, édes gyümölcsből lekvár készülhet. A lötytyedt gyümölcs igazából csak darázscsemege. A földre hullott termést érdemes összeszedni és a komposzthalomra dobni, vagy elásni. A gusztustalan, nyálkássá váló massza egyébként kiváló táptalaja lehet a növényeket károsító gombabetegségeknek.

Több csemegeszőlő-fajta már szép fürtöket nevel. Akinek sikerült a levélkárosító gombák rohama mellett a lombot megőrizni, később a fürtök környékén tépkedje le a leveleket, hogy a bogyókat érje a napsütés. A jövő héten a helyes nyári öntözésről írunk.

Növényvédelem nélkül nehéz egészséges gyümölcsöt nevelni
Növényvédelem nélkül nehéz egészséges gyümölcsöt nevelni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.