Babaházba zárkózva

Hosszú éveken át a mindig szép, vasalt ruhákba öltöztetett francia babái között ült. Kekszet majszolva nézte Frédi és Béni kalandjait. A nemrég száznégy éves korában elhunyt Huguette Clark életének története és dollármilliói tartják lázban az amerikai közvéleményt. Az évtizedeken át visszavonultan élő különc asszony vagyona ugyanis meghaladja a 400 millió dollárt.

William Andrews Clark milliomos, rézbánya- és vasúti mágnás lánya Párizsban született 1906-ban. Édesapja a politikában is karriert csinált, a washingtoni szenátusba is beválasztották Montana képviseletében. A Clark család hatalmas pompában Manhattanben, az Ötödik sugárúton lakott. Huguette-nek több féltestvére és egy édestestvére volt. Nővére azonban tizenhat évesen agyhártyagyulladásban meghalt, ami szörnyen megviselte a fiatal lányt. A papa halála után Huguette és édesanyja átköltözött egy tetőtéri lakásba, szintén az Ötödik sugárúton. Később Huguette a háztömb egész nyolcadik emeletét felvásárolta, így 42 szobásra (!) bővítve az ingatlant. Az ifjú örökösnőt és édesanyját a személyzet csöndesnek és jó lelkűnek tartotta. A lány szűk baráti társaságával is kizárólag franciául beszélt. Rokonságáról azt gondolta, azokat csak a pénze érdekli.

A zárkózott lány 1928-ban férjhez ment William MacDonald Gower joghallgatóhoz. A frigy két évig tartott, mivel Huguette szerint férje, néhai apja egykori üzlettársának fia elhagyta és megcsalta, MacDonald Gower pedig a „házasság beteljesülését” hiányolta.

A harmincas évek derekától Huguette édesanyjával festegetve, zenélve élte mindennapjait. Az utolsó fénykép 1930-ban készült róla, a mama 1963-as halála után egyáltalán nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Élete utolsó évtizedeit – saját kívánságára – kórházakban töltötte, ezekbe különböző álneveken jelentették be. Egész nap ápolónők keresték kegyeit, s gondozták a több tízezer dollárt érő, a kórházakba szintén beköltöztetett francia babagyűjteményét.

Amikor Huguette Clark május végén távozott az élők sorából, a keselyűk rögtön körözni kezdtek a vagyona felett. Az asszony azonban még életében megpróbált túljárni az eszükön. Végrendelete szerint a 400 millió dollárból egy fillért sem látnak rokonai. A The New York Post értesülései alapján ápolónőjére, Hadassah Perire 34 millió dollárt hagyott, keresztlányára 14 milliót. Jut még 500–500 ezer dollár könyvelőjének és ügyvédjének is. Utóbbiak ellen már Huguette halála előtt visszaélés gyanújával nyomozást indítottak. A vád szerint az ügyvéd, Wallace „Walyly” Bock szándékosan távol tartotta az örökösnőtől családtagjait, ugyanakkor manipulálta az asszonyt.

Az ápolónő, Hadassah Peri a hatalmas összeg mellett Clark legnagyobb kincsét, az értékes baba- és babaházgyűjteményt is megkapja. Peri – aki jóságos és adakozó természetnek ismerte meg az elhunytat –a pénz egy részét jótékonyságra fordítja. A végrendelet szerint az örökségből 275 millió dollárt egy művészeti alap létrehozásába kell befektetni, egymillió dollár azt a New York-i kórházat illeti, ahol Clark élete utolsó éveit töltötte.

Huguette Clark több százmillió dollárt érő ingatlanokat is hagyott maga után, ezek évtizedeken át üresen álltak. Értékes, a többi között Rubens, Degas és Rembrandt festményeit felvonultató gyűjteménye számára pedig egy múzeum létrehozását rendelte el Santa Barbara-i birtokán.

Temetésén, ahogyan azt kérte, nem volt szertartás. Ezzel úgy távozott a világból, ahogyan élt benne. Rejtőzködve, egyedül.

Az utolsó, 1930-ban készült kép Huguette Clarkról
Az utolsó, 1930-ban készült kép Huguette Clarkról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.