A nagydobos

A meghívó nem valamelyik londoni luxusszállodába, hanem a brit fővárostól délre, a Surrey grófságban található Dunsfold ipari park 86A számú csarnokába szólt.

Csillogó-villogó helyszínnek a gyárat a legnagyobb jóindulattal sem lehet nevezni, de e sorok –a Beatles zenéjén felnőtt – írójában fel semmerült, hogy kihagyja Ringo Starr és együttese, az All Starr Band európai koncertkörútjának bemutató sajtórendezvényét. Testközelből látni egy igazi élő legendát – több mint csábítóan hangzott. Igaz, utólag be kell vallani: a sötét hodályban nehéz volt kivenni vonásait, négyszemközti interjúra pedig nem volt mód.

Szerelem és béke – ez Ringo Starr örök mottója
Szerelem és béke – ez Ringo Starr örök mottója

Az alacsony és továbbra is könnyű súlyú Ringo Starr felett sem múltak el nyomtalanul az évek, de rocksztármegjelenése alig változott. Irigylésre méltóan, s némileg gyanúsan fekete haját előrefésüli. Arca borostás, fekete öltönyét sötét napszemüveg egészíti ki, fülét három ezüstkarika húzza le. Röviddel július 7-i, hetvenegyedik születésnapja előtt ugyanolyan peckesen foglal helyet dobfelszerelése mögött, mint közel fél évszázaddal ezelőtt, amikor megszületett a „gombafejűek” végleges ésmindent eldöntő formációja. A Richard Starkey néven anyakönyvezett dobos életkorban nem lóg ki a sorból: a rendszeresen cserélődő All Starr Band hat – saját jogán is ismert – tagjának együttes életkora meghaladja a négyszáz évet.

Magabiztos fellépéssel, laza mozgással és némi tréfálkozással igyekeznek feledtetni az idő vasfogát.

Ringo az összegyűlt újságíróknak elmondta, hogy nem a hírnév és nem is a pénz motiválja 1998 óta legnagyobb, közel harminc bulit kitevő koncertkörútját. A brit gazdagok listáján 150 millió fontos vagyonával a szerény 457. helyet elfoglaló muzsikus „remekül érzi magát”, s még mindig „egy álmot kerget” az általa összeállított tizenkettedik zenekarral. A veterán zenész magabiztossága mit sem kopott az utóbbi évtizedek során, annak ellenére, hogy a királyi udvar és a kormány együttesen ismét figyelmen kívül hagyta a lovagi címek szétosztása során. Ringo kedvenc, szinte imamalomként ismételt kliséje a „Peace and Love”, azaz béke és szerelem.

Azért néhány meghökkentő kijelentéstől sem riadt vissza. Magát például a „világ legnagyobb dobosának” tartja. Szerinte a Beatles „szerencsés” volt, amiért ő 1962 augusztusában – az akkori liverpooli dobosközösség köztiszteletben álló tagjaként – elfogadta a meghívást az „ötödik Beatle”, az elcsapott Pete Best helyére.

Ringo pontosan tudja,mennyire érdekli az embereket ma is a „csodálatos négyes” másik még élő tagjához, Sir Paul McCartney-hoz fűződő kapcsolata. – Héba-hóba, amikor ugyanabban a városban tartózkodunk, beszélünk egymással – érzékeltette a nem túl szoros viszonyt. Az egykori James Bond-lánnyal, A kém, aki szeretett engem-ben látott Barbara Bach amerikai színésznővel harminc éve együtt élő rocker időnként úgy érzi, McCartney magát állítja be az egyetlen Beatles-túlélőként. Úgy tűnt, Ringo egy kicsit unja, hogy a Beatles és McCartney akkor is nyomban szóba kerül, amikor igazából róla kellene szólnia a történetnek. Abból is elege lehet, hogy elmondása szerint többször kísérletet tett az éppen harmadik házasságkötésére készülő Paul meggyőzésére, lépjen fel vele és az All Starr Banddel, de „mindig elutasító választ kap a sűrű elfoglaltságra való hivatkozással”.

Ringo és az All Starr Band ízelítőt is adott koncertjeik felépítéséből. A dobos nyilvánvalóan első az egyenlők között. A koncerteken a sokoldalú előadónak az 1970-ben lezáródott Beatles-érából és szólópályafutásából származó számai egyaránt felcsendülnek. Külön-külön esélyt kap az együttes valamennyi tagja. Mindannyian amerikaiak, köztük a különösen az 1980-as években népszerű Mr. Misterből ismert Richard Page énekes és basszusgitáros vagy a detroiti The Romanticsszel feltűnt Wally Palmer ritmusgitáros-énekes. A különböző hátterekre támaszkodó csapat a klasszikus blues, a country, a soul és a rock and roll hagyományaira egyaránt épít. A gyárcsarnokba meghívott újságírók szerencsések voltak: élőben élvezhették Starr egyik legjelentősebb hozzájárulását a Beatles hagyatékához, a With A Little Help From My Friends című örökzöld slágert. Ha hinni lehet Ringo ígéretének, június végén, Budapesten a közönség olyan klasszikusokra számíthat, mint az Octopus’s Garden, az IWanna Be YourMan, és persze a Yellow Submarine.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.