Néhány tempóval a cápák előtt

Több mint harminc év után újra megpróbálkozik a Kuba-Florida távval Diana Nyad úszónő.

Volt, hogy kihányta a csirkelevest, amellyel edzői a rekordkísérlet közben táplálták. Volt, hogy barrakudákat vizionált maga körül. Amikor megnyugtatták, hogy ez a két-három méter hosszú ragadozó halfajta nem él arrafelé, akkor óriásgyíkokat látott felbukkani. Megint hányt, erre magnóról lejátszott Simon és Garfunkel-számokkal próbálták megnyugtatni. Végül 49 óra és 41 perc elteltével ki kellett menteni, hiába tiltakozott alig érthetően, a tengervíztől alaposan feldagadt ajkakkal préselve ki magából a szavakat.

Mindez 1978 augusztusában történt. Az akkor 29 éves Diana Nyad sikertelenül kísérelte meg átúszni a Kuba és Florida közötti, 166 kilométeres távolságot, amelyet sokan – igaz, politikai okokból – gumicsónakokon, „lélekvesztőkön” próbálnak meg azóta is leküzdeni.

Most, 62. születésnapja felé közeledve újra nekivág a veterán úszóbajnoknő, hogy előbb fusson be a célba, mint a cápák őhozzá. Hogy pontosan mikor? Ezt egyelőre korai megmondani – valamikor a nyár folyamán. Óceánkutató-meteorológus házaspár, a Golfáramlat szakértői fogják eldönteni, hogy melyik háromnapos időszakban jön el az ideális pillanat. A cápáktól pedig nem egy kényelmetlen, ketrecszerű tákolmány védi majd, mint három évtizede, hanem kajakosok keltenek körülötte a veszedelmes állatokat távol tartó elektromos hullámokat. – A tudomány jócskán előrelépett. Egyvalami nem változott: 98 százalékban Diana és a kitartása adja majd az eredményt. Ez márpedig ugyanolyan, mint harminc évvel ezelőtt volt – nyilatkozta Nyad orvosa, Michael Broder a The Washington Postnak.

A görög-egyiptomi apától és francia anyától származó, de amerikai Nyad aligha átlagos szereplője a sport világának. Az olimpiai bajnok amerikai úszóra, Dara Torresre vagy az egykori Csehszlovákiából elszármazott teniszfenoménra, Martina Navratilovára emlékeztető (a tizennyolc egyéni Grand Slam-győzelmet szerző balkezeshez hasonlóan szintén leszbikus), szuperizmos New York-i úszónő a többi közt Manhattan szigete körbeúszásának mintegy nyolcórás rekordját állította fel. Harminckét éve tartja a – „cáparuha” nélküli – távolsági világcsúcsot; 1979-ben a Bimini (Bahamák) és Florida közötti mintegy nyolcvan kilométert küzdötte le.

Hosszú évtizedekig nem is foglalkozott komolyan a vizes sportággal. Inkább az ABC televíziónak dolgozott kommentátorként: közvetített kutyaszánversenyt Alaszkából, sí világkupát Svájcból, asztaliteniszt Tokióból, triatlont Hawaiiról. Saját rádiós sport rovattal is büszkélkedhet.

Mi vette rá most, hogy újra az úszódresszért nyúljon? –Meg akarom mutatni a többi hatvanévesnek, hogy soha sincsen késő álmaik megvalósításához. Nem aggódom a korom miatt. Az csak egy szám: semmilyen negatívummal nem kapcsolom össze –mondta Nyad arról, hogy a szinte embertelen tréningek helyett miért nem inkább a medenceparti koktélokat választja a karibi Szent Márton-szigeten, ahol felkészül az újabb rekordkísérletre.

Könnyed kargyakorlatként úszik át Szent Mártonról Anguillára – a turisták a kompról bámulják. Máskor jól ismert filmslágereket énekel tempózás közben. Ezzel is bizonyítva: azért, mert túl van a hatodik ikszen, még jócskán munkál benne tűz és energia.

Nyadnek az életkora csak egy szám
Nyadnek az életkora csak egy szám
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.