Kényes szépségek a falakon

A gondosan ápolt kert hamar zsúfolt, sőt túlzsúfolt lehet, ha a kertész nem tud megálljt parancsolni növénygyűjtő mániájának. Aki így van, próbálkozzon kúszónövényekkel, amelyek bárhol megtalálják helyüket, mert számukra számtalan, futóhelynek alkalmas felület van.

El kell dönteni, milyen célt szolgál a növényfuttatás: díszítést, árnyékolást, vagy takarást. Vannak önmaguktól léggyökerekkel, tapadókkal, kacsokkal kapaszkodó kúszók, mások csak gyenge indákkal támaszkodnak, s vannak, amelyek esetében támasztékról és rögzítésről kell gondoskodni.

A virágos kúszónövények fontos tulajdonsága a növekedési méret. A különleges virágú nemesített változatok évente 2–4 méternyi hajtást növesztenek. A loncfélék, vagy a kínai glicínia, amelyek szárrendszerűkkel kitelelnek, a következő évben ott folytatják, ahol abbahagyták, nagyobb felületeteket is képesek befutni. A loncfélék növekedési maximuma 5–7 méter, míg a glicínia néhány év alatt gyökérnyakától 15 méteres távolságot is képes belakni.

Ajánlatos az elvirágzott részeket eltávolítani, hogy ne a termésre, hanem újabb virágok nevelésére koncentráljon a növény. (A klemátisz kivétel, mert a termése is tetszetős.) A falak, rézsűk, pergolák közkatonái mellett primadonnákként élnek a rendkívül finom levélzetű és szárrendszerű, különleges virágú fajok – mexikói rózsalepel, kúszó csigalevél, brazil tölcsérjázmin. Ezek legtöbbje a magyar klímán kényes növénynek számít, de egy 40-50 literes dézsában csodákra képes.

Igazi különlegesség a golgota virág, amely melegigényes, belső teleltetést igényel. Tartósan a szabadban élhet a gyors növekedésű, erős támrendszert igénylő trombitafolyondár, de róla tudni kell, hogy évente jóval kétméter fölé nő, metszéssel lehet csak kordában tartani. Az ilyen nagyra törő növények gondozását a viráguk nagysága szerint kell végezni. A nagy virágúak fő hajtásait tavasszal félméteres magasságban vissza kell vágni. A kis virágúakat (ezek közelebb állnak a vad, erősebben növekvő fajokhoz) nyár végi visszavágással lehet kordában tartani. Az intenzíven növekvő iszalagok tavasszal és a nyár elején bőséges és rendszeres, vegyes hatóanyagú műtrágyázást igényelnek. A sok kényes hibriddel szemben mindent kibír az augusztustól októberig fehéren virágzó szívós, igénytelen kínai iszalag.

A kúszónövényeknek is fontos a rendszeres metszés. Inkább a szakaszos megújítás, a 2-3 évre elhúzott növényfiatalítás ajánlható: az első tél végén a hajtások felét le kell vágni. Nyáron az új hajtásokat a megfelelő hely felé kell terelgetni. Az edényben élők földjét megéri tavasszal tápanyagban gazdag talajra kicserélni, vagy egy részét újjal pótolni.

A jövő héten a balkonra való haszonnövényekről írunk.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!

czaunerp@nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

Klemátisz
Klemátisz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.