A spórolás bajnokai

Magyarország két éve kapcsolódott be az Európai Unió által felkarolt, a napenergia-felhasználást népszerűsítő önkormányzati programba: az idei Napkorona Bajnokságba már 146 település nevezett.

A falvak kategóriájában itthon második helyezett Nagypáli mindeközben a Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligájának döntőjébe is bekerült, ahol egy német és egy olasz településsel versenyezhet az európai aranyéremért.

A hazai versenyben is – amely egy immár tíz éve zajló, egyre népszerűbb kezdeményezés honosított változata – három települési kategóriában osztják ki az érmeket. Az ötezer lakos alattiak csoportjából idén is a tavalyi címvédő, az alig 200 lelkes Dötk, valamint Nagypáli és Csitár–Nógrádgárdony állhat a képzeletbeli dobogóra. Az 5–50 ezer lakosú kategóriában Budaörs, Tapolca és Törökbálint, az 50 ezernél nagyobbaknál Óbuda, Sopron, Pesterzsébet a sorrend. Különdíjat három város –Orosháza,Martfű és Sopron – is kiérdemelt előremutató hozzáállásával.

A nagy presztízsértékű díjat a nagyvárosok kö rében tavaly is Óbuda vitte el a Faluháza 1500 négyzetméteres napkollektorával. A versenyzők automatikusan részt vesznek a hazai versennyel párhuzamosan zajló európain is. A RES Champions League-ben több ezer város és falu verseng. Idén a szlovén–horvát–magyar határon fekvő 480 lakosú Nagypáli bekerült az európai döntőbe, amelynek eredményhirdetése június elején lesz.

Az Energia Klub szervezésében zajló bajnokság szabálya egyszerű: az a település nyer, ahol a legmagasabb az egy főre eső napelem- és napkollektorhasznosítás. Mindezt három egzakt adat alapján határozzák meg: a településen lévő napkollektor-felület négyzetméterben, az összes napelem-kapacitás kilowattórában, végül a két adatból képzett összpontszám a lakosságszámhoz viszonyítva. A számokba a céges, önkormányzati és lakossági adatok is beleszámítanak.

Az óbudai Faluház napkollektora már bizonyított: olcsóbbá tette a meleg vizet
Az óbudai Faluház napkollektora már bizonyított: olcsóbbá tette a meleg vizet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.