Személyre szabott keverés

Az átlag magyar legfeljebb tíz koktélt ismer – illetve kevert italt. Varga Ádám pontosít így. Neki, aki nemrég nyert meg egy budapesti mixerversenyt, illik pontosan fogalmaznia. Tehát mi, akik még hobbimixerek sem vagyunk, akár hívhatjuk is koktélnak az összes szeszes és jeges kevert szeszeket, de ez semmiképpen sem lesz precíz elnevezés. S aki csak legfeljebb tíz ilyen italt ismer, az rengeteget tanulhat tőle.

A 26 éves fiatalember a budapesti Continental Hotel Zara éttermének, az Araznak a bártendere, egyúttal a Budapesti Gazdasági Főiskola végzős hallgatója. Ott kóstolt bele először a szakmába és műfajba, amelynek most már profi művelője. A szálloda arra is jó terep, hogy a mixer időnként a vendégtől tanuljon. Varga szerint a külföldi vendégek hozzáértőbbek, a tőlük kapott ötletekkel is tudja gazdagítani a mixer repertoárját. Mert a kevert italok létező receptjeinek a száma is nagyon nagy, de ez állandóan szaporodik.

A mixerversenyek is valóságos receptözönt eredményeznek. Ádám az Ararat-kupát nyerte el, amelyet az örmény brandyt importáló cég és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség írt ki. A szigorú versenyszabályok értelmében az italhoz 2 centi liter brandyt kellett felhasználni. Varga az ötévest választotta. Ehhez magyar meggylikőrt, Cherry brandyt adott, ezen kívül vaníliarúd és frissen facsart citromlé került még az ipszilon pohárba. Az ital legfeljebb hét centiliter lehetett.

A kiírás szerint a receptet még a verseny előtt le kell adni, aztán a helyszínen elkészíteni. A bírálat két részből áll, s elbeszéléséből kiderül, hogy egy ilyen változatos és szubjektív jelenségnek, mint a kevert szeszesitalok elbírálása, létezhet valamennyire pártatlan eljárása. A láthatatlan kóstolók nemcsak az ízeket, hanem a dekorációt és a keverés eleganciáját is értékelik. A Cherry brandys kreáció,meg a hozzá párosult elegáns elkészítés meghozta a sikert Ádámnak, aki a 2009-es magyar bajnokságon a legszebb munkáért járó díjat kapta meg.

No és a mixer fogyasztja is saját kreációit? Igen a válasz, de Ádám is hallott már bártenderről, aki nem iszik. Keverni szereti, inni nem.

Varga Ádám nemcsak a keveréshez és rázáshoz, a hűtéshez és díszítéshez is ért. Sokat tud az ital és a vendég viszonyáról. Példának mondja azt az amerikai hotelt, ahol a bártender a vendégre szabva kínálja az italt. A tengerentúli kollégához hasonlóan ő is törekszik arra, hogy a vendéget jó értelemben fel- és megbecsülve kínáljon, javasoljon, esetleg alkosson neki valamit. Arra a kérdésre, a nők vagy a férfiak kedvelik jobban a koktélokat, azt feleli: van úgy, hogy a férfi kér egy koktélt, a társaságában lévő hölgy pedig hideg sörre vágyik. A mixer azt tapasztalta, hogy a Szex és New York tévésorozat divatba hozta a hölgyeknél a Cosmopolitan koktélt. (Vodka és Triple Sec vagy Cointreau, citromlé és áfonyalé jéggel összerázva, leszűrve, hűtött ipszilon pohárban citromszelettel díszítve.)

Ádám örül a magyarországi pálinkadivatnak, de úgy gondolja, ezeknek az új és minőségi italoknak az erős aromái nem ideálisak a koktélokhoz. Idősebb magyar vendégek kérik néha a Puszta koktélt. (Háromputtonyos Tokaji aszú, barackpálinka és likőr.) Tanulságos információ, hogy nem színvonalas jéggel együtt felszolgálni az italt. Leszűrik, amikor a hűtött pohárba öntik.

A kevert italok élvezete nem a berúgásról szól – hangsúlyozza. Azért sokaknak megárt; egy személyre szabott White Lady (gin, Triple Sec, friss citromlé) kóstolása után ezt e sorok írója is tanúsíthatja. Talán ennek hatására szólt a történelmi jellegű kérdés Ádámhoz: ismeri-e a kevertet? Ismerte. Rum és császárkörtelikőr. Azt nem mondta, hogy kipróbálta-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.