Májustól kockázat nélkül kertészkedhetünk a balkonon

A balkonkertészek májusig nem veszítenek időt, ha eddig még nem ültették ki nyári növényeik.

Érdemes megvárni az esetleges fagyos napok elmúltát, további előny, hogy már hetente, és jelentősen csökken a palánták ára is.

Ilyenkor előkerülnek a régi edények, faládák, cserepek. Mielőtt a növényeket beültetjük, érdemes átvizsgálni ezeket. A faládák időnként új festést igényelnek, ilyenkor, ha lehet, környezetbarát anyagot válasszanak. A nedvességtől meglazult szögeket, csavarokat érdemes kicserélni, mert ha már benne van a föld és a növény, körülményesebb egy széteső láda reparálása. A műanyag ládák, edények újra használatbavétele előtt ajánlatos a tavalyról megmaradt vízkövet eltávolítani. Jobb, ha ezt a munkát a növények és a föld nélkül a fürdőkádban végzik. Nagy segítséget jelentenek a magasnyomású mosók. Akinek nincs ilyen, megszervezheti, hogy eljussanak az edények egy olyan benzinkúthoz, ahol van ilyen szerkezet, ott pár száz forintért megoldható, hogy az edényekről lekerüljön a durvább szennyeződés.

Aki régi virágedényét újra cseréli, vagy először próbálkozik balkonkertészkedéssel, és tudja milyen növényt akar ültetni, először az edényt szerezze be. Érdemes az öntözésen is gondolkodni. Egy átlagosnak mondható lakáshoz tartozó terasz és néhány ablak 100-150 növény alkotta közösségének napi kézi öntözési ideje legalább fél óra. Ráadásul a mostani melegedő világban a nyaralás, egy-egy hoszszabb hétvége idejére külön gondoskodni kell alkalmi locsolókról. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha egymástól lényegesen eltérő vízigényű növények lakják a párkányt vagy a teraszt. Ezért érdemes a nagyobb kertészetekben, barkácsáruházakban szobai, vagy teraszra való öntözőberendezésekről gondoskodni. Ha ezek árát sokallják, vagy így nem tudják megoldani az öntözést, akkor sincs baj, mert a virágtartó edényeket nagyobb menynyiségű víz befogadására alkalmassá lehet tenni.

Némi utánjárással találhatók víztárolós kisebb-nagyobb edények. A jobb minőségűek a normál cserepek, vályúk két-háromszorosába kerülnek. Lehet házilagosan víztartályokat is elhelyezni a nagyobb cserepekben. Egy pici lyukkal perforált nagy ásványvizes flaska több napig itatja a cseréplakót. Megoldás lehet a talaj vízmegkötésének javítása is, de vannak rendkívül jó vízmegkötésű virágföldek. Borsos áron kristályok vásárolhatók, amelyek a vízből tömegük sokszorosát – akár százszorosát is – képesek felvenni, tárolni, majd a növény számára átadni. Ezt a folyamatot számtalanszor megismétlik, ezért akár két hetet is kibír a növény öntözés nélkül. A kristályt egynyolcad arányban kell összekeverni virágfölddel. Ennél jóval olcsóbb az égetett agyaggolyó, a kókuszrost és még sorolhatnánk a sokféle segédanyagot, de erre felhasználható az elcsempült égetett agyagcserép is, amelyet érdemes apró darabokra törve a földhöz keverni.

A jövő héten a balkonládákba való növényekről írunk.

Méretre szabott edényvásárlás

A virágtartók választékát tekintve, csak a pénztárca vastagságán múlik, milyen kerüljön a kertbe, erkélyre vagy a lakásba. A növények, ha választhatnának, akkor a kültereken a fából készült láda mellett döntenének. Ezeknél soha nincs gond a pangó vízzel, jó a hőszigetelés, a tűző napon nem sül meg benne a növény gyökere. Igaz, az öntözés után az erkély alatt álló kaphat a nyakába egy adag vizet.

További hátránya, hogy évente, kétévente festékkel át kell kenni.

A műanyag vályúk, különösen a tágasak megfelelő életteret adnak a növényeknek. Az olcsóbbakkal télen vigyázni kell, mert a hidegben eltörhetnek. A nagy növényekhez szükséges tekintélyes tömegű földtől a műanyag és cserépedények már szétrepednek. Ezért, ha egyegy gyökérlabda tömege meghaladja a száz kilót, akkor érdemes dézsára váltani. Nemcsak a föld, hanem a magát jól érző növény gyökerei is képesek szétfeszíteni egy-egy cserepet.

A jól eltalált összhatás a ház ékszere
A jól eltalált összhatás a ház ékszere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.