A leander metszve mutat jól

A lépcsőházakban, pincékben telelt növények biológiai órája hetek óta ébresztőt jelez. A bátrabbak már a szabadba vitték az érzékenyebb növényeket, de május elejéig számítani lehet fagyos éjszakákra is. A telet megsínylő növények metszésével nem érdemes késlekedni – csak jó tudni, honnan és mennyit kell levágni.

A télen sötétben pihentetett növényeket fokozatosan kell a szabad levegőhöz szoktatni. A hirtelen fény sokkot okozhat, még a pozsgások vagy éppen a leander levelei is megéghetnek a napon. Érdemes teljes árnyékban szoktatni őket a világossághoz. A második lépcső lehet egy félárnyékos hely, csak utána jöjjön a napfürdő.

Ha a garázsokban, pincékben szoros társbérletben zsúfolódó angyaltrombiták, agavék, bougainvillea-k, citrusok, euforbiák, fuksziák, loncok, gyalogrózsák, leanderek, muskátlik, pálmák sápadt hajtásokat hoztak, akkor télen kissé melegük volt. Előfordul, hogy a télen növekedett hajtás elszárad, sebaj, a növény hamar pótolja azt. A hajtáskoronát fejlesztő növények többségénél érdemes az ifjító vagy alakító metszést elvégezni.

A leanderek metszésével még egy-két hetet lehet várni, addig kiderül, hogy a száraznak tűnő egyed feléled-e. Ha a felkopaszodott ágakon néhány napon belül nem jelennek meg rügyduzzanatok, azokat tőből ki kell vágni. Érdemes megtanulni, mit is kell ezen a rendkívül életrevaló növényen levágni, ugyanis folyamatosan növekszik, s előbb-utóbb szükséges a kurtítása.

A leander gondozásához tudni kell, hogy tőből elágazó természetes cserjekoronát fejleszt. A tavasz a leanderek metszésének ideje is, de a munka bármikor elvégezhető. (Saját lean dereimet ősszel is meg szoktam metszeni, mert csak így férnek be telelőhelyükre.)

A metszett ágakon növő hajtások az első évben általában nem virágoznak. Ugyanilyen fontos tulajdonság az is, hogy a leanderek egy tőből indítva, hármasával nevelik az új hajtásokat. A gyümölcsfákat metszők ismerik azt a növényi trükköt, hogy ha egy vessző kétharmadát hagyjuk meg, akkor általában a felső hajtás hajt ki, ha megfelezzük a hajtást, akkor sok, esetenként minden meghagyott levél tövéből újak törhetnek elő. Ha viszont csak egy rövid csonk marad a metszés után, akkor alulról egy erőteljes új hajtásra számíthatunk.

Az elsűrűsödött leandert harmadoló metszéssel lehet egyenletesen bő virágzásra bírni. Ennek időpontja a nyár, ilyenkor még hozhat új hajtásokat, amelyek a következő évben már korán virágoznak. Minden harmadik hajtást tőből ki kell vágni, a második oldalhajtásokat a vessző kétharmadától meg kell szabadítani, a többit pedig a harmadával kell kurtítani. Az ilyen növény bokrosodik és virágzik is.

Vigyázat, a leander minden porcikája, még az elégetett ágainak füstje is mérgező. Az ókorban patkány és tetű irtására is használták főzetét. Sajnos a tetveknek szerencséjük van, őket nem pusztítja.

Érdemes átnézni az átteleltetett muskátlikat is. Egy szolid metszéssel meg lehet tisztítani a töveket a száraz, beteg levelektől, és elég a fiatal, erős hajtásokat meghagyni.

A jövő héten a kora tavaszi gyepmunkákról írunk.

 

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!

czaunerp@nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.