Veszélyes lehet a korlátozott kamattámogatás

Kettős ingatlanpiachoz, és újabb bedőlésekhez vezethet, ha csak a már bajba jutott lakáshitelesek ingatlanának megvásárlását támogatja a kormány kedvezményes hitellel – hívják fel a veszélyekre a figyelmet az ingatlanosok.

Az ingatlanhitelük törlesztésével késedelembe esett tulajdonosok megsegítését célzó kormányzati elképzelésekkel kapcsolatosan jó hír, hogy egyéb adósvédelmi lépések mellett a keresletet élénkítő beavatkozásokról is folynak egyeztetések – vélik az Otthon Centrum (OC) ingatlanforgalmazó hálózat szakértői. Az Otthon Centrum szerint azonban a piac torzulásához vezethet, ha a támogatott hitelek kizárólag a problémás ügyfelek ingatlanjainak megvásárlása esetén lesznek elérhetőek.

A kilakoltatási moratórium határidejét 2011. július else jéig kitolták; ez az időszak a bajbajutott lakáshitel-tartozások adósait segítő csomag kidolgozására szolgál. A korábban kiszivárgott részletek, miszerint a rászorulók ingatlanjait az állam megvásárolná, az eredeti tulajdonosnak bérleti jogot kínálva, illetve a devizaadósok törlesztőrészleteinek rögzítése mellett a nyilatkozatok már a keresleti oldalt célzó kamattámogatásról is szólnak.

A tervek szerint a további törlesztésre képtelen lakáshitelesek ingatlanjait megvásárló vevők juthatnának kedvezményes hitelhez, az így stimulált kereslet tehetné lehetővé, hogy az adós valós piaci áron adja el ingatlanát, és minél nagyobb mozgástere legyen a továbblépésre. Az OC szakértői szerint a korlátozott ideig vagy összegig elérhető kedvezményes hitelek valóban vásárlásra ösztönözhetik a most még kiváró vevőket, ezzel gyorsabban felszívódna a kényszerértékesített állomány, és élénkülne a lakáspiac. Magyarország vezető ingatlanközvetítő hálózata ugyanakkor óvatosságra int a kedvezményes hitelek korlátozásaival kapcsolatosan.

Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy amenynyiben a kedvezményes hitelek csak azok számára lesznek elérhetőek, akik lakáshitellel késedelembe esett adós ingatlanát vásárolják meg, torzulhat a lakáspiac működése. Azok a lakáshitelüket rendesen fi zető tulajdonosok ugyanis, akik törlesztési nehézségeik miatt maguk szeretnék eladni ingatlanjukat, hátrányba kerülhetnek a már most problémás ügyfelekkel szemben, hiszen az ingatlanuk megvásárlásához nem jár az új kedvezményes hitel, ezért nehezebben tudják majd értékesíteni lakásukat, ami újabb bedőlési hullámhoz, valamint egy kettős ingatlanpiac kialakulásához vezet.

Ugyanakkor, ha a kamattámogatás nem csak a már most késedelemben levőkre, hanem a jövőben késedelembe esőkre is vonatkozna, a kedvezményes hitel jelentette könnyebb értékesíthetőség arra ösztönözhetné a most még rendesen törlesztő eladókat, hogy eladás előtt tudatosan ne törlesszék a lakáshitelüket – figyelmeztet a veszélyekre a vezérigazgató. Hozzátéve: a nem kívánt torzulás elkerülése érdekében a kamattámogatott hiteleknek minden használt lakásra elérhetőeknek kell lenniük.

Az OC álláspontja szerint jobb megoldás lenne, ha meghatároznának egy teljes támogatott hitelkontingenst, valamint lakásonként fixálnák a hitel arányát és maximális mértékét. A kontingens bevezetése gyors vásárlásra ösztönözné a most még kiváró vásárlókat, és többletkeresletet hozna a lakáspiacra. Ezzel felszívódnának a kényszerértékesített lakások, és a lakáspiac is lendületet kaphatna.

A támogatás keresletélénkítő hatása a múltban már beigazolódott: a 2002-ben bevezetett állami kamattámogatási rendszer jelentős keresletélénkülést hozott a lakáspiacon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a bevezetését megelőző évben, 2001-ben 180 ezer lakás talált új gazdára, két évvel később már 270 ezer. Ez alapján a kamattámogatás jó megoldás a kereslet élénkítésére, de használatakor a mellékhatásokra is fi gyelni kell – derült ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.