Jöhet még a palántára dér

A kertészetekben, nagyobb áruházakban már javában kínálják az akciós muskátlit, árvácskát. Előbbivel, ahogyan a többi fagyérzékeny palánta kiültetésével, még ráérünk, egyelőre elég, ha az ágyásokat, balkonládákat előkészítjük a telepítéshez.

Szerencsésnek mondhatja magát az a növénykedvelő, aki terasszal, tágas házkörnyéki növénykirakókkal vagy netán kerttel, hétvégi házzal rendelkezik. A zölddíszítést az időben a földbe dugott hagymásoktól, virágzó cserjéktől és a sok ezer, csak egy nyarat végigélő növénytől várhatjuk. Több olvasónk is kérdezte, hogy van-e lehetőség a tavaly megkedvelt egynyári növények néhány hónapos életének meghosszabbítására? Nincs sok értelme, mert a továbbélő egyedek kényes csúfságok lesznek, s igen könynyen elpusztulnak. Sokkal egyszerűbb minden tavasszal magot vetni vagy palántát ültetni. A kertészeti árudákban már javában kínálgatják kiültetésre az olcsó tálcás muskátlit vagy az akciós árvácskapalántákat. A muskátlival még érdemes várni, mert abban semmi szokatlan nincs, ha áprilisban néhány napig mínuszt mutat a hőmérő. Egy ilyen hideghullám véget is vet a zsenge palánta életének. Az árvácskáról pedig annyit kell tudni, hogy azért árusítják akcióban, mert a növény „rövid nappalos”. Az ilyenek virág fejlődéséhez legalább 12 órás sötétségre van szükség, ám a tavaszi napéjegyenlőségtől (idén március 21.) már hosszabbak az éjszakánál a nappalok, vagyis e növények napjai meg vannak számlálva.

Ha palántát vásárolnak, csak edzett, friss, fejlett és bőséges gyökérzettel rendelkező növényt szabad megvenni. A jó palánta zömök, erős, levelei feszesek, élénkzöldek. Fontos a szabadba ültetés időpontja is, a fagyérzékeny növények többségét április közepe előtt kockázatos kiültetni. Az ágyást, illetve a balkonládát még hetekkel a palántavásárlás előtt elő kell készíteni. Az ültetés előtt érdemes néhány héttel kiszórni a szerves és műtrágyát, a talajt átforgatni, és megvárni, hogy a vetőágy megállapodjon. A várakozás ideje alatt a gyomok is kihajtanak, első támadásukat ilyenkor még könnyű visszaverni.

A növények egész szezonbeli táplálására a legjobb lehetőség (ezért vétek kihagyni) a különböző tápok földhöz keverése. A balkonládák esetében a legegyszerűbb a teljes földcsere. De ha sok van, akkor megfontolható a tavalyi föld felturbózása is. Most már kulturált formában, zsákolva, kezelt, akár szagtalan istállótrágyát is lehet vásárolni és sokféle műtrágyaféleség között is válogathatunk. A házilagosan előállított földkeveréknél el kell érni, hogy laza szerkezetű, jó víztartó legyen.

A palántázott növénynek fontossági sorrendben foszforra, káliumra és nitrogénre van szüksége. Ha ezt elmondják a gazdabolt eladójának, akkor biztos, hogy nem próbálkozik hangzatos nevű készítmények ajánlásával, hanem egy kevésbé díszes, ám jó szert ajánl. (Az árkülönbség tíz–százszoros is lehet.)

Egynyári növényekből rövid életű, könnyen változtatható színösszeállításokat lehet létrehozni ágyásban, cserépben vagy ládában. Ha jó a választás, akkor megállják helyüket évelőkkel beültetett szegélyágyásban is, és akkor is nyílnak, amikor az évelők közül éppen egy sem virít. A magasabbra növők látványosan betöltik az újonnan ültetett sövények még üres foghíjait, és általában nem válogatnak a talajtípusok között.

Fontos az is hogy hol vásárolunk. A legszebb és legegészségesebb növénykéket az előállító kertészetekben, kertészeti árudákban és piacokon is árusító kertészetekben lehet vásárolni. Néhány éve már a nagy élelmiszerláncok is foglalkoznak palánták árusításával, olyannyira jó üzlet ez, hogy alacsony árakkal vevőcsalogatásra is használják. A növényekkel általában nincs baj, szakkertészetekből kerülnek az áruházba, a növények áruházi kezelésével már több kifogás lehet, az ilyenkor még kényes csemeték gondozása ugyanis csak nyűg a hozzá nem értő dolgozók számára

Hiába biztat az idő palántázásra, a kényes növényeknek korai még A szerző felvétele
Hiába biztat az idő palántázásra, a kényes növényeknek korai még A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.