Megfizethető rezsicsökkentés

Nem a legszegényebb, de önerős lakásfelújításra képtelen családokat segíti majd a Habitat for Humanity magyarországi szervezete által kidolgozott hitelkonstrukció, amit lapunk információi szerint az Erste Bankkal közösen a jövő héten hirdetnek meg.

Nálunk még jószerint ismeretlen az a fajta mikrohitelezés, amivel a harmadik világban családok sokaságának életkörülményein sikerült már javítani, s aminek mintájára a Habitat magyarországi csapata kidolgozta a lakhatás javítását szolgáló kölcsön konstrukcióját. Sümeghy György, a szervezet magyarországi igazgatója kérdésünkre megerősítette, hogy az egyedülálló hitelt hamarosan elérhetővé teszik, méghozzá első körben abban a négy megyében, ahol a rossz lakáskörülmények koncentráltan jelentkeznek. Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Békés megyében már az idén százötven olyan családnak tudnak segíteni, akik eddig nem tudtak kölcsönhöz jutni.

A lakásfelújítást, illetve korszerűsítést célzó mikrohitel minimális önerővel igényelhető. Mivel el akarják kerülni az adósságcsapda veszélyét, ezért a bankkal egyetértésben abban állapodtak meg, hogy a kétgyerekes, kétszülős vidéki háztartásoknál 220 ezer forintos teljes nettó havi bevételt (ebben a családi pótlék, és minden rendszeres juttatás benne van) tekintik alapnak. Ezek a korszerűtlen, vagyis energetikailag pazarló épületekben élő családok a kis összegű, 250–750 ezer forint között igényelhető hitelt a rezsimegtakarításból biztonságosan vissza tudják majd fizetni.

A Habitatnak már működik egy korábban bevezetett részletfizetéses pályázata, ami ugyancsak ötéves futamidejű, és három év alatt száz „dolgozó szegény” család lakásfelújítását tette lehetővé. Csakhogy egy nagyobb volumenű rendszerhez már banki szoftverek, és szakemberek kellenek, ezért döntöttek a pénzintézettel való együttműködés mellett.

A nem kamatmentes, de a személyi kölcsönöknél jóval kedvezőbb kamatozású lakáskorszerűsítési hitelből fedezett korszerűsítés az érintett háztartásokban jelentős fűtési megtakarítást eredményez. Mivel a célközönséget képező háztartásokra jellemző, hogy – bár a szülők dolgoznak – képtelenek az állami pályázatoknál megkövetelt 30–60 százalékos önerőt előteremteni, ráadásul az idén nincs is elérhető pályázat. A felmérések szerint nagy az igény a független műszaki tanácsadókra is, akik megmondják, hogy milyen munkálatokat érdemes az ingatlanon elvégeztetni.

A hazai háztartások egyötödénél a lakhatási költségek elérik a 30 százalékot. Az alacsonyabb jövedelműeknél még súlyosabb a helyzet, mert ők laknak a rossz energiahatékonyságú lakásokban. 2009-ben cirka 900 ezren éltek olyan háztartásban, amelyben a lakhatási költségek elérték vagy meghaladták a lakásfenntartási támogatás nélküli jövedelem 40 százalékát.

Ami biztosan nem ablakon kidobott pénz
Ami biztosan nem ablakon kidobott pénz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.