Színészek és kaméleonok - Egy magánnyomozónő a szakma rejtelmeiről

Simon Erika magánnyomozó szakmájában fontos a bizalom és az inkognitó. Munkája során hol fizikai, hol lelki állóképességét teszi próbára. Legtöbb ügye regénybe illő, állandó társa az adrenalin, unatkozni pedig valószínűleg sohasem fog.

– Magánnyomozás és nyomozás között nincs lényegi különbség, a módszereinket mindig az aktuális megbízatás határozza meg. A szisztémák ugyanazok, de a magánszférában mások a lehetőségek: mivel ugyanolyan jogokkal rendelkezünk, mint egy átlagpolgár, sokkal inkább a kreativitásunkra kell alapoznunk – mondja Simon Erika, aki huszonöt év rendőrségi tapasztalat után vágott neki új szakmájának. – Az édesapám baleseti helyszínelőként kezdte, végül mindketten rendőrtisztként hagytuk el a köteléket. Elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát, s először a közlekedésrendészetnél dolgoztam, majd kilenc évet töltöttem a kábítószer-ellenes egységnél: az ott szerzett tapasztalat aranyat ér, ragadt rám az élet.

Elmondása szerint a rendőrségi múlttal rendelkező szakemberek nagy része a leszerelés, illetve a korkedvezményes nyugdíjazás után jó eséllyel folytatja a munkát a civil szférában. Simon Erika társának például több évtizedes titkosszolgálati múltja van, ezért nagyon sokat tanulnak egymástól.

– A magánnyomozói munka engedélyköteles: rendőrhatósági működési engedély megszerzéséhez kötött, s büntetlen előélet, erkölcsi bizonyítvány és vállalkozói engedély szükséges hozzá. Ugyanakkor érettségi után, a tizennyolcadik év betöltésével OKJ-s tanfolyamon is megszerezhető a szakképesítés. – Simon Erika szerint utóbbiak nehezebb helyzetben vannak, a szakmának csak az elméleti része sajátítható el az iskolapadban. Sok, saját bőrön megtapasztalt akció után is kihívás a tökéletes feladatmegoldás, mert össze kell hangolni a civil elképzelést a szakmai lehetőséggel.

Simon Erika irodájának profiljában a szolgáltatások között megtalálható a bűnügyi felderítés, a személyvédelem, az adósságkezelés, a titkos megfigyelés, a munkaügyi problémák kezelése, a munkatársak ellenőrzése, a megbízhatósági vizsgálatok lefolytatása, az üzleti titkok kiszivárogtatásának vizsgálata, a gazdasági információszerzés, a családi ügyekkel kapcsolatos tanácsadás, a családon belüli erőszak megelőzése és a drogprevenció. A paletta széles körű, a kereslet viszont egyoldalú, de ez nem jelent problémát, mert a titkos megfigyelés az iroda fő szakterülete.

– A házastársi hűtlenséggel kapcsolatos megbízások a leggyakoribbak, mivel sok ember életét megkeseríti a féltékenység. Az ügyfelek kíváncsiak, a kétségeiket akarják eloszlatni vagy éppen igazoltnak látni, amikormegfi gyeltetik partnereiket, de a gazdasági válság hatására megszaporodtak a gazdasági nyomozások is. Szerződéskötések, projektek előtt sok ügyfél kéri üzleti partnerének a kivizsgálását: mindenki biztosra akar menni. Anyagilag a legtöbbet a megfigyelések hozzák, mert óradíjasak, illetve az adósságbehajtás és a kintlevőségkezelés, ahol sikerdíjazás van.

Simon Erika szakmailag az erőszakon és illegalitáson kívül semmitől nem zárkózik el: munkáját elsősorban problémamegoldásnak tartja, s azt szereti benne, hogy minden ügyhöz más fortélyokat kell kitalálnia. Volt, hogy egy bevetésen tizennégy órán át kellett követnie a célszemélyt, többször került forró helyzetbe, s rendszerint egy akármelyik színésznek becsületére váló hatalmas bőröndnyi ruhát és eszköztárat cipel magával, hogy semmilyen szituáció ne érje váratlanul.

– Színészek és kaméleonok vagyunk egyszerre. Fontos, hogy sehol ne szúrjak szemet és ne lógjak ki a sorból. Ha átlagosnak kell lenni, akkor átlagos vagyok, ha szakadtnak kell lennem, akkor szakadt leszek. Ha be kell menni egy kocsmába és ott csúnyán beszélni, akkor azt játszom el, ha szőke nőnek kell lenni, akkor azt.

A szakmájához tartozó legfontosabb tulajdonságnak a fegyelmet, a kitartást és a merészséget tartja. Bármilyen szituációból ki kell tudnia vágni magát, s mindennap tanul valami újat önmagáról is.

– A magánnyomozói munkába szó szerint bele kell öregedni: ez egy hosszú tanulási folyamat. A kívülállóknak romantikusnak tűnhet a munkánk, pedig a lényeg az izzasztó részletekben rejlik: anno úgy fejlesztettem a megfigyelőképességemet, hogy a metrón utazókon gyakoroltam, próbáltam felidézni az arcukat, apró részleteket. Vagy vezetés után visszaemlékezni arra, hogy milyen autók jöttek mögöttem. Az egész a tánchoz és a koreográfiához hasonlít: szervezettség és irányítás nélkül nincs siker. Nálunk mindennek ez a kulcsa: a titkos megfigyelés során sem csak a célszemélyt kell szemmel tartani, hanem szükség van helyismeretre, közben párhuzamosan autót kell vezetni, az információt átadni a kollégáknak, tényszerűen dokumentálni és még ezernyi részletre figyelni.

Simon Erika nőként többszörösen felülírja a közhiedelemben élő gyűrt arcú, ballonkabátos magánkopó képét. – Tény, hogy pluszrizikófaktor nőnek lenni a magánnyomozói világban. Ugyanakkor van, aki kimondottan ezért keres pont engem: kíváncsi arra, hogy nőként én hogyan értékelem és hogyan tudnám megoldani a problémáját. Ez egy olyan látásmódot ad, ami külön segít bizonyos ügyek felgöngyölítésében.

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tíz évvel ezelőtt átlagosan 700 magánnyomozót regisztrált országosan, öt évvel ezelőtt több mint ezret, jelenleg pedig megközelítőleg 2600 igazolvány van kiadva. A területen működő nyomozók száma ennél több, mivel annak ellenére, hogy kötelező, nem minden érintett regisztráltatja magát a kamarai nyilvántartásban. A nyomozók körülbelül 60 százaléka Pest megyei, 90 százalékuk negyven év feletti, és csak húsz százalékuk nő. A nyilvántartott magánnyomozók 90 százaléka rendelkezik valamilyen jellegű operatív tapasztalattal, 10 százalékuk tanfolyamon szerezte a szakképesítését: a statisztikák szerint őket nagymértékben fenyegeti a lemorzsolódás veszélye.

A magánnyomozó munka közben. Minden ügy más
A magánnyomozó munka közben. Minden ügy más
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.