András, a balhés herceg

András yorki herceg már többször kínos helyzetbe hozta az udvart és a kormányt, de az elmúlt napokban napvilágra került bizarr részletek szinte tarthatatlanná teszik külön megbízotti pozícióját.

A szűrét nem lehet csak úgy kitenni, hiszen az Egyesült Királyság „nemzetközi kereskedelmi és befektetési különmegbízottja” nem más, mint András yorki herceg. A snájdig volt katonatiszt, Károly trónörökös öccse fizetés nélkül látja el feladatát. A kormányra azonban fokozódó nyomás nehezedik, hogy szűkítse a herceg mozgásterét, illetve adja a királynő harmadik gyermekének tudtára: jobban tenné, ha önként távozna a luxusutazásokkal és egyéb kedvezményekkel járó tisztségből.

András yorki herceg
Britain's Prince Andrew salutes during a Falklands War commemoration, for the 25th anniversary of the Falkland Islands conflict, on Horseguards Parade, in London June 17, 2007. REUTERS/Carl De Souza/Pool (BRITAIN)

Az édesapjához, Fülöp edinburghi herceghez hasonlóan bakikról hírhedt Andrásról legutóbb az tudódott ki, hogy közeli barátságot ápol egy amerikai brókerrel, akit gyermekekkel szembeni bűncselekmények miatt korábban börtönbüntetésre ítéltek. Jeffrey Epstein öszszehozta András herceget korábbi „szexrabszolgájával”, az akkor 17, most már 27 éves Victoria Robertsszel, akinek az volt a feladata, hogy kettesben maradva „elszórakoztassa” a királyi vendéget. A „masszőrnő” még a Buckingham-palotába is meghívást kapott. A herceg korábban azzal haragította magára a közvéleményt, hogy az eredetileg megállapított vételárnál 3 millióval többért, 15 millió fontért egy kazahsztáni oligarchának adta el nászajándékba kapott, Windsorhoz közeli családi házát. Múlt év májusában pedig kevesen hitték el, hogy ne tudott volna arról: elvált felesége, az állandó pénzzavarral küszködő Sarah Ferguson félmillió font közvetítői díj fejében felajánlotta egy gazdag üzletembernek, hogy összehozza volt férjével.

II. Erzsébet másodszülött fián az a kiszivárgott információ sem segített, hogy szívélyes viszonyt ápolt a líbiai Szaif Kadhafival, illetve röviddel a tunéziai változások előtt a londoni királyi rezidencián látta vendégül a hatalomból eltávolított elnök, Ben Ali vejét. A brit sajtó úgy tudja, a Downing Street 10. „egyetlen könnycseppet sem ejtene”, ha András lemondana. A hivatalos változat szerint viszont a yorki herceg David Cameron kormányfő „teljes támogatását élvezi”, és nincs szó hatásköre korlátozásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.