Adok-Veszek

Szimpla ügylet vagy több felet érintő, bonyolult jogi procedúra –az ingatlan-adásvételnek számtalan buktatója lehet. Elkerülhetjük a későbbi fejfájást, ha odafigyelünk, hogy a szerződés a megállapodás minden fontos elemét pontosan rögzítse.

Az adásvétel olyan szerződés, mely alapján az eladó köteles egy dolog tulajdonjogát a vevőre átruházni és neki azt birtokba adni, a vevő pedig ezért vételárat fizetni és átvenni. Visszterhes szerződés lévén ellenérték fejében szerezzük meg a tulajdonjogot, ami mindig pénz – ellenkező esetben cseréről beszélünk. Ingóságról a szerződés megköthető szóban, írásban és ráutaló magatartással is, de ingatlannál érvényességi követelmény az írott szó. A szerződést mindkét félnek alá kell írnia, de nem feltétel, hogy ez egyetlen okiratban történjen. Az ingatlan akkor kerül a vevő tulajdonjogába, ha az érvényes szerződés alapján az eladó birtokba adja, és a tulajdonosváltozást a földhivatal az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezte.

A szerződésnek tartalmaznia kell: a felek megnevezését, a vétel tárgyát, a vételárat, valamint annak kifejezését, hogy adásvétel történt. A jogszabályban rendezett kérdések automatikusan vonatkoznak ránk.

A vételár a felek alkujának eredménye. Szokás szerint az eladó viseli az átadással kapcsolatos költségeket, míg a szerződéskötési költségek, a tulajdonátruházási illeték, továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzés költségei a vevőt terhelik.

Az eladó köteles a vevőt az ingatlan lényeges tulajdonságairól és a vele kapcsolatos fontos követelményekről, különösen a rá vonatkozó esetleges jogokról és terhekről tájékoztatni.

Fontos, hogy az ingatlan-nyilvántartásból előre tájékozódjunk, mert a bejegyzett jogok és tények nem ismeretére utólag nem hivatkozhatunk. Az ellenkező bizonyításáig az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tényekről vélelmezni kell, hogy azok a megjelölt jogosultat illetik meg. Ugyanez vonatkozik a jogok és tények törlésére. Ezért ingatlan-adásvételnél győződjünk meg előre az ingatlan jogi viszonyairól a tulajdoni lap másolata alapján. Ebből kiderül, ha az ingatlant jelzálog terheli vagy végrehajtási eljárás alatt áll.

Az adásvételi szerződés alapján az eladó szavatol azért, hogy harmadik személy a tulajdonjog megszerzését nem korlátozhatja: ez a jogszavatosság. Ha bármilyen körülmény – haszonélvezet, jelzálog vagy akár egy bérlő – akadályozza a tulajdonszerzést, azt az eladónak kell megszüntetnie. Ha ez nem sikerül, a vevő elállhat a szerződéstől és kártérítést is követelhet.

Előszerződés is köthető írásban, amely rögzíti a lényeges feltételeket. Ennek szövegét is szakember segítségével készítsük el, hogy kellően védje az érdekeinket.

Szerződéskötéskor foglaló is adható. Összege általában a vételár 10%-a. Ha az adásvétel az eladó hibájából hiúsult meg, a foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni; ha a vevő áll el a vételtől, elveszti a foglalót.

Ha az ingatlan teljes vételára nem egy összegben kerül kifizetésre, az eladó érdekeinek védelmében gyakori a tulajdonjog fenntartása: a vételár teljes megfizetéséig a tulajdonjog nem száll át a vevőre, aki az ingatlant nem idegenítheti el és nem terhelheti meg. A tulajdonjog-fenntartással történő eladást csak az adásvételi szerződés megkötésekor és csak írásban köthetik ki a felek.

Az ingatlan-nyilvántartásban jog bejegyzése csak közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat, vagy jogerős hatósági, illetve bírósági határozat alapján lehetséges. Ugyanakkor a tulajdonjog, haszonélvezeti jog, a használat joga, telki szolgalmi jog, vételi jog, jelzálogjog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat, ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye. A tulajdonjogunk bejegyzéséhez tehát nem elég az érvényes adásvételi szerződés: ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat vagy közokirat szükséges hozzá.

A földhivatalban beadott kérelmünk a beadás napján széljegyre kerül, vagyis a beadvány iktatószámát a tulajdoni lapon feljegyzik: ez tanúsítja az eljárás megindulását. A beadványokat iktatószámuk sorrendjében intézik el. Az adásvételi szerződés megkötésekor tehát az esetleges széljegyekre is figyeljünk. A széljegyek a tulajdoni lap I. részét megelőzően, az ingatlan fekvése után találhatók.

Várépítők

Utolsó pillanatban ugyan, de április 8-ig még lehet támogatásért folyamodni gyermekintézmények és műemlékek felújítására a tavalyi Lakásvásáron meghirdetett Várépítő pályázaton. Az építőipari cégek összefogásával 16 millió forint értékben felajánlott és házhoz szállított termékeket – szigetelőanyagokat, homlokzatfestéket, tetőcserepet – a sikeres pályázók intézményeik renoválására használhatják fel.

www.varepitopalyazat.hu

Zöldfal

Évről évre bővül és egyre több látogatót vonz a vásár környezettudatos technológiákat bemutató Zöld Szigete. Számos magyar találmány született például alternatív falazatok kialakítására, amelyek hulladékok hasznosításával teremtenek kiváló hőszigetelésű építőanyagokat. Érdekes és jövőbe mutató megoldás például az üveghulladékból előállított Geofil habkavics, amiből cementtel keverve könnyűbeton építőelemek készíthetők. A gyakorlatban is jól vizsgázott az ásványosított puhafa aprítékból és cementből kevert fabeton – a belőle készített üreges, méretpontos, bennmaradó zsaluzóelemek betonnal kitöltve szilárd és jól szigetelő falazatot adnak. Az idei rendezvényen, kiemelt szerepet kapnak többek között a passzívházas technológiák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.