Aki eddig nem műtrágyázott, most már megteheti

Az utóbbi napfényes hét a tavasz csalfa reményével kecsegtette a lakásban túlélésért küszködő zöldeket. A figyelmes növénybarát kedvencein már felfedezheti a tavaszvárás jeleit. De a tavaszt nem szabad siettetni, ezért még ne tápoldatozzanak, inkább forgassák a cserepeket.

A szobanövények – különösen ott, ahol kedvükben járva napközben elhúzzák a függönyt –már láthatóan a fény felé nyújtóznak. Jól látható, hogy a télen függőleges főszár, enyhén hajlik az ablak felé, de fordulgatnak az amúgy merev levelek is, hogy minél több fényt hasznosíthassanak.

A rutinosabbak tudják, hogy csak áprilistól érdemes tápoldatozni, mert ilyenkor még a pihenő növény nem kapcsol élénkebb fokozatra, csupán a téli pihenésről kezd átállni a nyári, aktív életre. A szobanövényeket 1-2 naponta ötöd-hatod fordulattal érdemes forgatni az óramutatóval ellentétes irányba.

Más a helyzet a kertben, ahol a növények már túljutottak a tél derekán. Többféle növénytáp létezik, a szerves és a szervetlen. Az előbbi lenne a legjobb, de ezt különösen városi környezetben körülményes beszerezni. A friss istállótárgya nem csak kellemetlen illatú, de a rovarlárvák lakóhelye is. Ezek pedig igazi vakondcsalik. Egyszerűbb házilag készített komposztot és műtrágyát használni. Kerti műtrágyából is többféle van, a mono és a keverék. A mono egy elemet tartalmaz, a keverék többet. Az utóbbiak között vannak azonnal és késleltetve felszívódók, olyanok, amelyek védőburkát a gyökérsav szakítja fel. Az árak között óriási az eltérés. A legjobb, ha egy-egy kert növényeit programszerűen, egy termékcsaláddal táplálják.

A program ősszel kezdődik, de még most késő csatlakozni. Ősszel, a tél elején ajánlatos a kevésbé mozgékony foszfor(P) és kálium(K) túlsúlyos keverékműtrágyákat kijuttatni. A növényi élet szempontjából e két fontos elem ugyanis a talajban lassan mozogva, a kijuttatás után hónapok múlva jut el abba a zónába, ahol a gyökerek megtalálják és képesek felszívni. A foszfor a növény fejlődését viszi előre, az egyes növényi szervek erősödését, a gyökérfejlődést, virágzást, magképzést szolgálja. A kálium – ha szabad így fogalmazni – a növényi fiatalság számára nélkülözhetetlen, a fiatal növények számára fontos. A növényi nedvkeringés révén, ha már bekerült a rendszerbe, akkor gyorsan a fejlődő hajtáscsúcsokhoz továbbítja, de szerephez jut az edzettség, szárazságtűrésfokozáskor is.

A harmadik nélkülözhetetlen elem a nitrogén (N). Nélküle elképzelhetetlen az egyenletes fejlődés, s a nitrogén a növény zöld anyagképződésének üzemanyaga is, a nitrogént tartalmazó tápanyagokat tavaszszal és a nyáron kell kijuttatni. Télen nem ajánlott, mert a két másik elemnél mozgékonyabb és az olvadó csapadék hatására a talaj mélyebb rétegeibe mosódik, oda, ahol a sekélyebben gyökeresedők nem érik el.

A jövő héten az orchideákról írunk.

A egészséges kert érdekében, rendszeresen és kisebb adagokban kell műtrágyázni A szerző felvétele
A egészséges kert érdekében, rendszeresen és kisebb adagokban kell műtrágyázni A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.