A citrusok kettős élete

A hobbikertészkedés csúcsát jelentik a citrusfélék.A világ melegebb tájain mindenütt előforduló növények életben tartása mifelénk igazi kihívás. Nyáron a kártevőktől kell megmenteni, télen pedig el kell találni a számukra legkedvezőbb hőmérsékletet.

A citrusok csalfa növények, mindenütt elterjedtek, világhódításukat egyedül a hideg képes megakadályozni. Kettős életet élnek, nyáron szeretik a meleget, a fényt, a tágas teret. Télen viszont a hűvösben pihennek.

Száznál jóval több citrusfajt ismerünk, a lime-tól a pomelóig állandó szereplői a gyümölcspultok kínálatának, de számos citrusféle gazdagítja a hobbikertészek gyűjteményeit. Van, aki ehető saját termésre, más csak virágzó növényére lehet büszke, de már az is elismerést érdemel, aki képes ezt a klímánkon rendkívül kényes növényt életben tartani.

A citrus nevelhető magról is, de az csak sokára hoz élvezhető gyümölcsöt. Bonyolítja a hasznos tulajdonságok, tetszetős küllem örökítését, hogy a legtöbb növény keresztezett, hibrid. A legegyszerűbb a szemzett, oltott csemeték beszerzése.

Aki termő citrust szeretne, jó, ha virágos, még jobb, ha kis gyümölcsökkel teli növényt vásárol. De ez önmagában még mindig nem elég, mert a saját narancsra, citromra nagyobb az esély, ha kéznél van a megfelelő porzótárs. Ha nincs, akkor a virágot finom ecsettel kell simogatni, hogy a virágpor időben a bibére kerüljön. Nagyon szeretik a meleget és a sok fényt, ezért a lakás leghosszabban napos nyugati oldalára valók. A száraz levegőn legyengülnek, megtámadja őket a korompenész és a pajzstetű, ezért ha lehet, a szabadban kell őket tartani.

A hosszabb életű citrusok nagyobb edénybe valók. Amíg el nem érik a kívánt nagyságú cserépméretet, addig a fiatal növényt minden tavasszal egy mérettel – 2-3 centivel – tágasabb edénybe kell átültetni. Ha már a végleges méretű cserépbe került, elég, ha az elfogyott földet pótolják. Földje kissé savanyú legyen. Halványuló leveleivel panaszolja, hogy meszes a talaj, ezért vashiányos lett.

A szobanövények leggyakoribb baja a levélhullás. A citrusféléknél természetes a téli levélvesztés, amit okozhat a tartós huzat és a túlöntözés is. Érdemes kinyomozni a baj forrását, mert az elveszített leveleket nehéz pótolni. Ha a levelek sárgulnak, fényüket vesztik vagy márványosodnak, akkor valamelyik tápanyag hiányzik. Nem érdemes a hiánytünetet okozó nyomelem meghatározásával bíbelődni, inkább gyorsan tápoldatozni kell. Mindezt el lehet kerülni, ha a citrus tavasztól augusztusig rendszeresen kap tápoldatot.

Nemcsak nekünk tetszenek a citrusok, kedveli a pajzstetű és a takácsatka is. A pajzstetvek általában a levelek fonákján jelennek meg. Amíg kevesen vannak, a legegyszerűbb lekaparni és a WC-ben lehúzni őket, hamár nagyon elszaporodtak, akkor vegyszerrel érdemes védekezni, míg nagyobb bajt nem okoznak. A takácsatka a nedvességet, a párás környezetet nem szereti. Ha a szobában támad, akkor rendszeres párásítással lehet gyéríteni, ha a szabadban van a növény, akkor is hasonló módszert kell alkalmazni, arra vigyázva, nehogy a legforróbb órákban zúdítsák a növényre a vizet, mert ez leforrázhatja. A citrusok nem szeretik a metszést, de azért kevés és ügyes nyeséssel csinos apró fákká, cserjékké nevelhetők. Helyes gondozásukat leírni egyszerű, ugyanakkor betartani nehéz. Lágy vizet használva, egyenletes nedvesen kell földjét tartani.

A legkisebb fagyokat sem viseli el, ezért a citrusféléket kell a legkorábban a telelőhelyre cipelni. A fi atal hajtások az enyhébb, fagypont alatti hőmérsékleten elpusztulnak. Téli pihenője alatt a 4–8 fokos hőmérsékletet kedveli. A citrusok kiültetésére alkalmas idő nálunk általában május végétől köszönt be.

A jövő héten a tápanyagokról írunk.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!

czaunerp@nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

Citrustermés-bemutató a schönbrunni pálmaházban
Citrustermés-bemutató a schönbrunni pálmaházban A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.