A róka lehetett az ember legjobb barátja?

Az európai kultúrkörben a kutya, egyes ázsiai vidékeken az elefánt vagy a ló tölti be az „ember legjobb barátja” szerepkört. Egy új tudományos eredmény szerint ugyanakkor a poszt első birtokosa valószínűleg a róka lehetett, és csak azért váltották le, mert nem vált be a gyakorlatban.

Az őskori ember az első menetben a rókát fogadhatta társául –állítják egy jordániai lelet kapcsán a Cambridge-i Egyetem régészei, akik a PLoS One online tudományos folyóiratban jelentették meg tanulmányukat.

A brit archeológusok Jordánia északi részén végzik egy őskori temető feltárását, ahol az egyik sírban a gazdája mellé helyezett róka földi maradványait fedezték fel. A temetkezés korát 16 500 évesre becsülik, vagyis hétezer évvel idősebb, mint az eddigi legkorábbi kutyás sír.

A jelek szerint a rókát megölték, hogy gazdája mellé temethessék. Később a sírt felnyitották, és az emberi, valamint az állati csontvázat egy másik helyen temették újra. Ez arra utal, hogy az ember és a róka között különleges kapcsolat lehetett, az állat a túlvilágon is gazdája mellett maradhatott – mutatnak rá a cikkben az egyetem kutatói.

Mint ahogy a brit kutatók kiemelik, a rókák domesztikálása az állatok ijedős, nyugtalan természete miatt nehézségekbe ütközhetett, vélhetően ezért vívhatta ki később a kutya az ember legjobb barátjának titulusát.

A rókák háziasításával kapcsolatban eddig már több eredményes kísérlet zajlott, arra azonban egyik sem adott választ, hogy miért nem lett az egyébként háziasítható emlősből „sikeres” háziállat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.