Változott a gyanúsítás a West-Balkán-ügyben

Miután az utóbbi napokban több, a West-Balkán nevű szórakozóhelyen nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett fiatal jelentkezett a rendőrségen, a BRFK módosította a három halálos áldozatot követelő tragédia hat feltételezett felelősének gyanúsítását. Az eljárást halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával folytatják.

Szerdán a BRFK módosította a január 15-én, a Nyugati téren lévő West-Balkán nevű szórakozóhely három halálos áldozatot követelő diszkótragédia feltételezett felelőseinek gyanúsítását. A főkapitányság a rendőrség internetes oldalán azt közölte: miután a tragédia után közzétett felhívásukra 14 olyan fi atal jelentkezett, akik a helyszínen nem kértek és nem is kaptak orvosi ellátást, ám az orvos szakértő szerint a szórakozóhelyen kirobbant pánik során nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek, a nyomozóhatóság módosította a feltételezett elkövetőkkel közölt gyanúsításokat.

A tragédia mindhárom áldozatának családja kártérítési pereket indít
A tragédia mindhárom áldozatának családja kártérítési pereket indít

Emlékeztetőül: a Nyugati téren, az egykori Skála Metró raktárhelyiségeiből kialakított West-Balkán szórakozóhelyen a január 15-i Noise Night Life Partyn pánik tört ki a lépcsőházban összepréselődött tömegben. A se előre, se hátra mozdulni nem tudó fiatalok között három fiatal lány (két 19 és egy 24 éves) meghalt. Az orvos szakértő szerint halálukat fulladás okozta. Vélhetően a tömeg összepréselte, illetve egy vaskorlátnak szorította őket. A belügyminiszter szerint az egyik áldozat szervezetében amfetamin volt, eddig azonban mind a három család (illetve az őket képviselő ügyvédek) tagadták, hogy az ő lányuk (ügyfelük gyermeke) vérében lett volna kábítószer.

Eddig kettőnél több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsították őket, az eljárás azonban immár halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával folytatódik. A gyanúsítás módosításának – amit információink szerint még nem közöltek minden gyanúsítottal – a várható büntetés szempontjából nincs jelentősége, miután a Btk. mindkét esetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé.

Közben folytatódik a nyomozás a tragédia körülményeinek és a személyre szabott büntetőjogi felelősség tisztázása végett. Kedden aWest-Balkán Kft. egyik tulajdonosát és a rendezvény egyik szervezőjét szembesítették a BRFK-n, mint egyikük ügyvédje lapunknak elmondta: eredménytelenül.

Úgy tűnik, a helyiség bérbeadó (a West-Balkán Kft. tulajdonosai) és a tragikus véget ért Noise Night Life rendezvény szervezőinekegymásramutogatása folytatódik. A két fél között közvetlenül a rendezvény megtartása előtt létrejött szerződésből ugyanis sok minden kiderül, például, hogy a buli szervezői mikor kezdhetik meg a hang- és fénytechnika telepítését, vagy hogy a bérbeadók adják a biztonsági szolgálatot és a takarító személyzetet, de – pontosan meg nem határozott esetben – ők is segíthetik a beléptetést és a jegyosztást, ami eredendően a buli szervezőjének a joga és feladata. A bizonyos kérdésekben nagyon is részletekbe menő szerződésben egy szó sincs azonban a helyiség befogadóképességéről. Írásos nyoma tehát nincs annak, hogy a szervezők tudták, legfeljebb 300 emberre van engedélye a helyiségnek, mint ahogy annak sincs, hogy ezt a tényt a bérbeadó közölte volna a 15-i bulira több mint 4000 jegyet nyomtató szervezőkkel.

Ezt a büntetőeljárás szempontjából korán sem irreleváns tényt állítólag szóban megbeszélték ugyan a felek, ám amióta három lány meghalt, és a rendőrségen gyanúsítottként hallgatták ki őket, már mindenki másképp emlékszik a szóban elhangzottakra.

Időközben a tragédia mindhárom áldozatának családja bejelentette: kártérítési pert indítanak a szervezők, a helyiség tulajdonosa és az ellenőrzésre jogosult, ám a jelek szerint e kötelezettségüket elhanyagoló hatóságokkal szemben. Alkudni (azaz peren kívüli megállapodást kötni) azonban csak a hatóságokkal hajlandók. A szervezők és aWest-Balkán tulajdonosaival szemben perre mennek. A pert csak az után tudják érdemben megindítani, ha már megszületett a jogerős ítélet, amely kimondja, kik a felelősök, vagy többes (osztott) felelősség esetén kit, milyen mértékben terhel felelősség a történtekért.

Gyors befejezés

Pénteken le is zárják a nyomozást - tudta meg az MTI. A szórakozóhely egyik gyanúsított ügyvezető igazgatójának védője megerősítette, hogy ügyfelének csütörtöki kihallgatásán elhangzott: a nyomozóhatóság pénteken lezárja az ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.