Gázfőcsap a fémkereskedőnél, tűzoltó a kórházban

A múlt héten történt győri gázrobbanás két tűzoltó sérültje már elhagyta a kórházat, harmadik társukat megműtötték, orvosai szerint ő is teljesen felépül. A rendőrség közveszélyokozás bűntettében nyomoz: négy embert gyanúsítanak az ügyben.

A győri Szarvas utcában felrobbant társasház környező fáin fólia- és rongydarabok lógnak, a detonáció tokostól tépte ki az ablakokat, és szétrepítette az épületben található tárgyakat. A tizenkét lakásos lépcsőház hét otthonában éltek családok, öt üresen állt. A lakókat kitelepítették, a rogyadozó válaszfalakat most bontják le az üzemeltető szakemberei, nehogy maguktól beomoljanak. Az anyagi kár 50 millió forint. A rendőrség egy fémátvevő telepen megtalálta azt a gázfőcsapot, melynek a leszerelése idézte elő a gázömlést.

Nem ritka, hogy a lakásfoglalók leszerelik és eladják a fémszerelvényt, nem törődnek a következményekkel
Nem ritka, hogy a lakásfoglalók leszerelik és eladják a fémszerelvényt, nem törődnek a következményekkel

A gáz akkor robbant be –még nem tudni mitől –, amikor az utcára kimenekülő lakók bejelentése alapján kiérkező tűzoltók bementek az épületbe. Hárman égtek meg közülük. Tamás László János, a győri kórház főigazgató főorvosa elmondta: kettőjüket már hazaengedték, a harmadik sérültet hétfőn megműtötték, idegenbőr-beültetésre is sor került, ám ő is teljesen felépül.

SágiGéza,a társasházat üzemeltető közszolgáltató vállalat, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a gázrobbanást előidéző lopások hátterében szociális gondok állnak. Tapasztalatai szerint az önkormányzat által kiutalt bérlakásokban élők egy része nem tudja vagy nem akarja kifizetni a lakbért és a közüzemi díjakat. Pedig a lakbér sok esetben csak harmada, negyede a piaci árnak, mégis jó néhányan nagy hátralékot halmoznak fel.

Az önkormányzati tulajdonú Győr-Szolnak – amely nemcsak üzemelteti ezeket a lakásokat, hanem a távhőt is szolgáltatja a városban, és elszállítja a szemetet – összesen mintegy 500 millió forinttal tartoznak a bérlakásokban élők. Az ezekben a házakban található, valamilyen okból időlegesen üresen álló otthonokba gyakran önkényes lakásfoglalók költöznek be. A Szarvas utcai ház egyik lakását elfoglaló férfi – tudomásunk szerint az egyik gyanúsított – ráadásul továbbadta bérbe azt az elfoglalt ingatlant.

Nem ritka, hogy a lakásfoglalók leszerelik és eladják a fémszerelvényt, nem törődnek a következményekkel.

Beszélgetésünk közben jön a telefon a vezérigazgatónak, hogy gázszivárgás van a Rákóczi utca egy bérházában. Valószínűleg gázlopás vagy a vezeték fémszerelvényeinek a leszerelése okozta a bajt. A helyszínre érkezett szakemberek azt mutatják, hogy itt nemcsak gázt, de áramot is akartak lopni. Egy környékbeli ember elmondja: valaki a falon kívülről felhúzott egy kábelt az emeleti lakásba, és rákötötte a villanyóra előtti vezetékre. Igen ám, de míg ő odafenn ügyködött, addig lenn levágták és ellopták a kábelét.

Győrött összesen 4702 önkormányzati lakás van. Ezek egy része nyugdíjasház, a másik az előtakarékoskodó fiataloknak ad öt évre otthont. Léteznek magasabb bérleti díjért kínált önkormányzati lakások, kétszázat pedig maga a Győr-Szol ad bérbe a piacihoz közeli árakon. Ez utóbbi esetben tiszta jogviszonyt teremtenek: ha valaki nem fizet, kiköltöztetik. Az önkormányzati kijelöléssel lakáshoz jutókat azonban nem könnyű kitenni: hosszú pereskedések után, esetleg évek múlva tudnak megszabadulni a jelentős hátralékot felhalmozóktól.

– Sokszor előfordul, hogy hajléktalanok foglalják el a bérlakásokat, akad olyan ingatlan, amelyet figyelmetlenségből már négyszer gyújtottak fel – mondja Sági Géza, majd hozzáteszi: – Meggyőződésem szerint ezekben az esetekben a hajléktalanszálló bővítése jelentene megoldást.

Az önkormányzati bérlakások kiutalásakor a szociális helyzet ma már csak egyik szempont, de humánum még mindig vezérlőelv. Sok esetben ez indokolt, máskor viszont visszaélnek vele, a becsületesen fizetők kárára.

Tavaly nagy visszhangot váltott ki egy győri házaspár sorsa. Kitették őket az albérletükből, ezért fóliasátorban húzták meg magukat a lakótelepen. A Győr-Szol befogadta őket egy lakásba, de nekik sem fizettek. Felhalmozott hátralékukat a gyirmóti futballcsapatot fenntartó Alcufer nevű cég focikupájának a bevételéből egyenlítették ki, ám ezt követően sem látott tőlük pénzt a Győr-Szol.

– A győri gázrobbanás ügyében közveszélyokozás bűntette miatt nyomoz a győri rendőrség – tájékoztat HorváthMiklós törzszászlós. Először két embert vettek őrizetbe, az a gyanú merült fel velük szemben, hogy ők szerelték le a gázfőcsapot. Tettüket nem ismerték el, vallomásuk alapján most másik két személyt is letartóztattak. A rendőrség nem zárta ki, hogy az ügyben lesznek további gyanúsítottak. Horváth Miklós megerősítette: egy fémkereskedőnél megtalálták az ellopott szerelvényeket, sőt még azt a hengerzárat is, amelynek eltörésével jutottak be az üresen álló lakásba.

A Győr-Szol gondoskodott a többségében munkanélküli lakók elhelyezéséről, annak ellenére, hogy szinte kivétel nélkül tartoznak a cégnek, s bérleti szerződésük rövidesen lejárt volna. Mint megtudtuk, átmeneti bérleményükben fél évig lakhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.