Álláspontunk: Szombat esti kérdőjelek

Amikor Orbán Viktor vasárnap délután feltűnt a Nyugati téren, már sejteni lehetett, hogy néhány ember villámgyorsan őrizetbe kerül, így megy ez mostanában, ha a miniszterelnök határozottságot kér a rendőrségtől. És könnyen megeshet, hogy a hatóságnak igaza is van, jól tette, hogy lefogta a West-Balkánban tartott, tragédiával végződő rendezvény szervezőit, valamint a hely üzemeltetőit.

Az alapképlet egyszerű: ezen a szórakozóhelyen a kerület határozata értelmében csak háromszáz ember tartózkodhat egyidejűleg, a három tizenéves lány halálával végződő rendezvényre pedig háromezren akartak bejutni, és eleve négyezer jegyet nyomtattak.

Akad azonban néhány igencsak homályos pontja ennek az ügynek. A terézvárosi önkormányzat ugyanis már korábban visszavonta a West-Balkán működési engedélyét. De akkor hogyan lehetséges, hogy a szórakozóhelyen azóta is folyamatosan tartották a nagy létszámú rendezvényeket? Kinek a dolga lett volna ezt ellenőrizni? Van-e a rendőrségnek például bármiféle információja arról, hogy Budapest egyik központi területén van egy szórakozóhely, ahová csak háromszáz ember mehet be egyidejűleg? Tételezzük föl, hogy van. Ha van, akkor a sűrűn bekamerázott Nyugati téri aluljáróban, ahová, ha véletlenül le meri dugni az orrát egy hajléktalan máris öt rendőr veti rá magát a „megtisztítjuk Budapestet a hajléktalanoktól” program keretében, hogy a fészkes fenébe nem tűnik föl itt többezer fiatal?

Jó, ez forgalmas csomópont, fogadjuk el, hogy senkinek nem szúr szemet, ha sokan vannak. De ezt az eseményt jó előre meghirdették, és pontosan lehetett tudni, hogy arra nem háromszáz ember megy majd, hiszen a tizenévesek körében épp erre a programra volt mostanában a legnagyobb sikk bejutni. Senkinek nem tűnt föl a számos módon terjesztett hirdetés? A másik lehetőség: a rendőrség nem tudott arról, hogy erre a szórakozóhelyre csak háromszázan mehetnek be. De akkor ki tudott? Tudta, nyilván az önkormányzat, hiszen a létszámot ők állapították meg.

Vajon Terézváros önkormányzata gondoskodott-e a saját határozatának betartásáról, ellenőrizte-e folyamatosan a szórakozóhelyet? Lehet, hogy nem is dolga és/vagy nincs is erre kapacitása. Ha nem a kerület dolga, akkor kié? Ha a kapacitáshiány az akadály, ami nagyon is elképzelhető, kérte-e a rendőrséget a szórakozóhely ellenőrzésére? Ha kérte, akkor a rendőrség miért nem intézkedett? Ha pedig nem kérte, akkor miért nem járt el maga?

Orbán Viktor arra utasította belügyminiszterét, hogy kellő határozottsággal járjon el az ügyben. Ezekre a kérdésekre azonban nem a vasárnap őrizetbe vett személyek tudnak válaszolni. És ha minderre megtalálják is a válaszokat, marad majd még egy kérdés, amire hivatalos válasz nyilvánvalóan nem érkezik majd, és az ügy szempontjából első ránézésre nincs is komoly szerepe.

Pintér Sándor vasárnap este, miután kiderült, hogy az egyik áldozat kábítószert fogyasztott, azt mondta: ez nyilván meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt. A másik két, „tiszta” áldozat talán időben érzékelte, mégsem tudott menekülni. Nekik jár Pintér együttérzése, a harmadik kapott egy megjegyzést. Kérdésünk: mi járhatott a belügyminiszter fejében?

Részvétünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.