A bukás kedélye

Ezek a jókedvű, magabiztos urak (elvtársak) a centrális politikai erőtér centrumában ülnek 1978. december 20-án a parlamentben. Kezdődik a téli ülésszak. Másnap be is fejeződik. Évente 7-8 napig működik az Országgyűlés, és ezalatt el is végzi minden dolgát. Mivel nincs is semmi dolga. A centrális párt önmagával vitatja meg a teendőket.

Az MSZMP Központi Bizottsága két héttel korábban öszszeült, és eldöntötte, mit dönt majd az Országgyűlés. Készen volt az új Btk., az új, kurzusváltó költségvetés, csak meg kellett szavazni őket.

A nyájasan egymásra mosolygó jobb- és balszélső úr (elvtárs) Németh Károly és Kádár János. Aki középről Németh Károlyra veti tekintetét: Fock Jenő. Balján Biszku Béla. A mikrofon mögött a legjobb kedvű úr (elvtárs) Gáspár Sándor, aki maga elé kacag.

Nem tudjuk, mi a jókedv oka, de a gazdasági helyzet biztos nem. A költségvetési egyensúly felborult, az import elszaladt, az export elmaradt, a külkereskedelmi mérleg egy katasztrófa, az adósságállomány gyorsan duzzad, a növekedésre összpontosító, az egyensúly szempontját alárendelő politika megbukott. Az ötök 60 százaléka is bukottnak tekinthető.

Fock Jenő exminiszterelnök még évekkel azelőtt, az előző kurzusváltás idején bukott meg, amikor a centrális erőtérben elhatározták, hogy függetlenítik magukat a globális gazdasági folyamatoktól, félredobják a burzsoá közgazdaságtan kézikönyveit, megvédik az embereket az olajárrobbanástól s a szerény piacbarát reformoktól, amelyekkel a Fock-kormány idején próbálkoztak.

Ennek a szabadságharcos kuruc kurzusnak az élére állították a gazdaságért felelős KB-titkárként Németh Károlyt, aki 1978 áprilisában, a kuruc kurzust leváltó KB-ülésen bukott ki ebből a pozícióból. Fölfelé bukott, Kádár mindenes és semmis helyettese lett, s egy ideig még a Magyar Népköztársaság elnöke is volt, ami persze centrális erőtér esetén nem jelent semmit.

Biszku Béla Németh Károllyal egy napon bukott, de a legkevésbé sem fölfelé. Ő a reform- (labanc-) kurzus viszszatérését próbálta megakadályozni, s ehhez Moszkvában keresett támogatást, de ott már nem voltak fogékonyak Biszku érveire, miszerint a reform a harácsolás, a korrupció, az erkölcstelenség fedőneve, a munka becsületének a legázolása, a dolgozó ember kifosztása. Moszkvának már nem állt módja finanszírozni a fenyegető csődöt Magyarországon.

Gáspár Sándor is a reformellenes erők élén menetelt, de ő megbuktathatatlan volt. Négy és fél évtizeden át mindent túlélt, minden pofon elől elhajolt. A centrális erőtéren belül megvolt néki a saját szemétdombja, a szakszervezet, ahol évtizedeken keresztül kakaskodás nélkül kakaskodhatott. A jókedvű urak (elvtársak) egy kivételével túlélték a diktatúrájukat. A kivétel Kádár János volt, aki a pártállammal együtt szállt a(z azóta kifosztott) sírba, 77 éves korában.

Fock Jenő 2001-ig élt, nyolcvanöt évet. Gáspár Sándor 2002-ig, nyolcvanöt évet. Németh Károly 2008-ig, nyolcvanhat évet. Biszku Béla a kilencvenedik életévében jár, s idén ismét – vagy talán életében először? – az érdeklődés középpontjába emelkedett.

Az írás és a kép a nol.hu Kultúra rovatában vasárnaponként megjelenő Képmentő sorozat egy darabja. A szerzők a Népszabadság gazdag fotóarchívumából válogatnak.

Jókedvű elvtársak a parlamentben
Jókedvű elvtársak a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.