Harisnyát a fázós tujákra

A hidegben és az ismétlődő hóesésben nem csak a lapátolás az egyetlen kerti munka. Kötözni, metszeni, sőt egyes növényeket öntözni is kell.

Egy-egy erősen szeles nap után a lombhullató fákat, cserjéket érdemes átvizsgálni, s a letört, hasadt ágakat, gallyakat ilyenkor is ki lehet vágni. Előfordulhat, hogy a kényesebb fák a nagyobb hidegben repedeznek, ettől és a téli napsütés miatti hőingadozástól megóvja a fákat, ha az érzékeny törzsre jutazsákot kötnek. A célnak megfelel a használatból kivont, természetes anyagból készült ruhanemű, de az újság- vagy a kartonpapír is. Jó fagyvédelem a fák törzsének fehérre festése: a csalóka, napos időben ugyanis a fehérre festett részek kevésbé melegednek fel, így nem zavarodik meg a fa biológiai órája, s nem fúj idő előtt tavaszi ébresztőt.

Sokan kedvelik az örökzöldeket, de keveset tudnak róluk. A drágán vásárolt növények mindjárt az első ősszel és télen lomb- és ághullatással hozzák az emberre a frászt. Nem kell megijedni és a kertészetbe rohanni: az örökzöldek is frissítik föld feletti részeiket. A tuja például két-három hétig vedlik. Ez olyan tünetekkel jár, mintha a növény ki akarna száradni, holott csak levél- és ágacskaváltás történik. Az örökzöldek télen is asszimilálnak, amihez nedvesség kell, ezért fagymentes napokon öntözni kell őket.

A hosszú, felfelé álló, párhuzamos tujaágakat ajánlatos már fiatal korban összekötözni. Nem mindig elég a hóesésben az ágak rázása, leverése, télen ugyanis az apró leveleken összegyűlt hó vagy ráfagyott eső kihajlítja, és ha nem érkezik időben a segítség, akkor az ág letörik, vagy csámpás marad. A legjobb kötözőanyag a kiérdemesült nejlon harisnyanadrág, ez ugyanis hosszú életű és a tuja növekedésével együtt tágul. A hóesés idején – bármenynyire is jól mutat a fehér lepel – a törzses kúszónövényeket is meg kell szabadítani a rájuk rakódó tehertől. Az olvadás nem mindig segít, mert a derékszögben kihajló, hosszú ágak letörhetnek. Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes a letört ágat léccel, seprűvel feltámasztani, és a mégoly hosszú repedést is kombinált fogó és többeres villanydrót segítségével szorosra kötözni. Ha jól sikerült a gyógyítás, akkor két év múlva el is távolítható a szorítókötés.

Sokan tartanak olyan téli edényes növényeket, mint a díszkáposzta, árvácska vagy törpe örökzöldek. Ha még nem emelték ki az edényt az alátétből, mielőbb tegyék meg, ugyanis télen nem jó, ha az időnként felolvadó víz nem tud szabadon távozni. Védeni kell a nagy és drága agyagcserepeket is a téli fagyoktól. Ilyenkor ugyanis a porózus anyagba jutott, megfagyó és felengedő víz szétmállasztja a cserepet.

A jövő héten a hosszú életű karácsonyfa titkairól írunk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.