Thaiföldnek elege van az ott bujkáló bűnözőkből

H. Zoltán Árpád olcsó repülőjegyeket ígért Tenerifére és Thaiföldre, átvette az előleget, majd eltűnt. Thaiföldre menekült, mert onnan korábban nemigen adtak ki körözött bűnözőket. Azonban az idén megváltozott a thai gyakorlat, ezért a hatvanmilliós csalásért és sikkasztásért körözött H. hétfőn ingyenjeggyel, bilincsben tért vissza Magyarországra

A thai hatóságok november 4-én értesítették a Külügyminisztériumon keresztül az ORFK Nemzetközi és Bűnügyi Együttműködési Központját arról, hogy a csalásért és sikkasztásért körözött H. Zoltán Árpádot (29) Pukhet szigetén október 30-án őrizetbe vették. Sorrendben ő a negyedik körözött magyar, akit Thaiföld átadott a magyar hatóságoknak – tájékoztatta lapunkat Bényi Móni, az ORFK szóvivője.

Sorrendben ő a negyedik körözött magyar, akit hazahozhatnak a nyomozók
Sorrendben ő a negyedik körözött magyar, akit hazahozhatnak a nyomozók

Magyarország és Thaiföld között nincs hatályos kiadatási egyezmény, ezért sok körözött bűnöző menekült oda az utóbbi években az igazságszolgáltatás előtt. Thaiföld ezt elégelte meg, mondván: van saját bűnözőjük is épp elég, nem kellenek „vendégmunkások”. Mivel mindkét ország jogrendje lehetővé teszi a bűnüldöző szervek közti együttműködést, a thai hatóságok – jellemzően idegenrendészeti okokra hivatkozva sorra toloncolják ki a „nem kívánatos elemeket” az országból. Többségüket – a kialakult gyakorlat szerint – akkor vették, veszik őrizetbe, amikor vízumügyben jelentkeznek a helyi idegenrendészeti hatóságnál. H. Zoltán Árpád is így bukott le. A thai és a magyar hatóságok közti egyeztetéseket követően hétfőn „érkezett” Ferihegyre.

H. Zoltán Árpádot csalás és sikkasztás miatt kereste a pécsi, valamint Budapesten több kerületi rendőrkapitányság. A gyanú szerint H. Zoltán Árpád 2007-től rendszeresen kínált egy cég nevében olcsó repülőjegyeket a Spanyolországhoz tartozó Tenerifére, valamint Thaiföld népszerű üdülőhelyeire, köztük Pukhetre is. Eleinte minden rendben zajlott, az érdeklődők kifizették az előleget, majd a jegy átvételekor a vételár hiányzó részét és boldogan utaztak. Egy idő után azonban a gyanúsított az előleg átvétele után felszívódott; sem személyesen, sem telefonon nem lehetett többé elérni.

H. Zoltán Árpád különböző utazási irodákban kötötte le viszonteladóként a repülőjegyeket, ám a kezdeti –mindkét fél számára előnyös – üzletek után már az irodákat sem fizette ki maradéktalanul. Azt mondta, majd akkor fizeti ki a teljes vételárat, ha ő is megkapta a pénzét az utasoktól. A rendőrség – azaz az ügyben már eljáró öt rendőrkapitányság – eddig hatvan sértettről tud, akiket H. Zoltán Áprád becsapott. Bényi Móni azonban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy sértettjeinek száma még tovább nőhet.

Később olyan lízingelt, vagy hitelre vásárolt luxusautókkal kezdett kereskedni, amelyeket után korábbi tulajdonosaik már nem tudták fizetni a lízingdíjat vagy a hitel törlesztőrészleteit, ezért viszszaadták a banknak vagy a lízingcégnek. Először 2008 júniusában „adott el” el lízingből visszamaradt autót, majd még Budapesten legalább kétszer és egyszer Pécsett. Szabályos adásvételi szerződést kötött a reménybeli új tulajdonosokkal, az előleg átvétele után néhányszor még telefonon felhívta őket az autó átadási időpontjának pontosítása végett, aztán eltűnt.

Bényi Móni tájékoztatása szerint H. Zoltán Árpád az át nem adott repülőjegyekért és autókért felvett előlegekkel összesen mintegy 60 millió forinttal károsította meg ügyfeleit. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a pénzből maradte valamennyi, vagy a teljes öszszeget felemésztette thaiföldi bujkálása.

A büntetlen előéletű H. Zoltán Árpádnak jelentős értékre elkövetett csalásért és sikkasztásért kell majd felelnie. Hazaérkezése után az Interpol Magyar Nemzeti Irodájának munkatársai átadták a IX. kerületi rendőrkapitányság nyomozóinak, ők kezdik meg az elszámoltatását az elsikkasztott milliókról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.