A Fehér Ház már mozdult

Lássuk csak: ma csirkecomb fűszeres burgonyával, tegnap teljes kiőrlésű tortillából készült mexikói taco és sült krumpli, holnap pedig sajtos (szalámis) pizza vagy hot dog, angol típusú sült babbal – ezeket eszik a gyerekeink a napokban a Washington melletti elemi iskola menzáján. Egyik-másik elijeszt ezek közül, de legalább melléírják a kalóriatartalmat is. (Nyert a pizza, 400–439 körüli értékkel.) Nagy ritkán tartanak „gyalogolj az iskolába!” napot is, hogy ne kerekedjenek ki túlságosan a tanulók.

De kikerekednek. Az amerikai tanulók egyharmada túlsúlyos vagy elhízott. A szegényebb államokban, Nyugat-Virginiában, Kentuckyban, Mississippiben a felnőttek harmada kifejezetten elhízott. Ma tízből egy amerikai cukorbeteg, ám a Betegségellenőrzési Központok (CDC) egy minapi, megdöbbentő felmérése szerint 2050-re minden harmadikuk lesz az, ha az elhízás trendje így folytatódik. Az OECD friss adataiból pedig az derül ki: 68 százalékukon van felesleg – ezt csak a mexikóiak múlják felül a világon.

Ismerkedés az egészséges táplálkozással: Michelle Obama a séfjeivel és iskolások egy csoportjával a veteményeskertben
Ismerkedés az egészséges táplálkozással: Michelle Obama a séfjeivel és iskolások egy csoportjával a veteményeskertben

„Európában az oktatási minisztériumok tudják, mit csinálnak mondjuk a másodikosok kedd reggel az olvasásórán, de nálunk nem ez a helyzet. Itt nagyon sok minden az egyes államokban vagy helyi szinten dől el” – mondja a Fehér Házban Robin Schepper, Michelle Obama munkatársa, a first lady Let’s Move (Mozduljunk/Mozogjunk!) egészségtudatos kampányának irányítója. A februárban debütált kezdeményezés az első körben legalább a 2005-ös szintre szeretné visszaszorítani az elhízottak arányát. Tudják: a gyerekkor meghatározó, és a reggelitől a legfekvés előtti legutolsó nassolásig végig kell tudniuk követni, mit fogyasztanak a (leg)kisebbek.

– Ahogy nincsen egyetlen ok, nincs egyetlen varázsmegoldás sem – állítja Schepper. A magas cukortartalmú üdítők ugyan problémát jelentenek, de nem csak ezeket hibáztatják. A változtatás jegyében a mezőgazdasági miniszter meghatározhatja majd az iskolai étel- és italautomaták kínálatát, az italgyártók önként vállalták a kalóriatartalom feltüntetését a termékeiken és háromszáz város iratkozott fel az egészséges életmód propagálására. Az oktatási intézmények jobban odafigyelnek majd a testmozgásra, amiből napi 60 perc a kívánatos! – Amikor a hatvanas, hetvenes években New Yorkban nőttem fel, a kétharmadunk gyalog járt az iskolába. Ma fordított az arány – mondja Schepper.

A first lady gondolt egyet, és – mindjárt az elnöki helikopter, a Marine One leszállóhelye mellett – teremnyi méretű konyhakertet létesített a Fehér Ház déli gyepszőnyegén. Korábban is volt már itt ilyesmi, de legutóbb csaknem hetven éve, amikor Eleanor Roosevelt volt a kert gazdája – ő pedig beérte a mostaninál sokkal kisebb veteményessel. Szezontól függően van itt minden a brokkolitól kezdve az édesburgonyán át a paradicsomig, a Halloween-hétvégére pedig megérkezett a sütőtök is.

– Heti legalább négy iskolás csoportot fogadunk, hadd ismerkedjenek a növényekkel. Van már saját méhkaptárunk is, ezt nemcsak hogy a Fehér Ház ácsa építette, de ő is a felelőse. Én pedig mindennap készítek valamit a saját termésből az Obama családnak –mondja a konyhakertet ápoló séfhelyettes, Sam Kass, kérdésemre hozzátéve: legutóbb vegyes salátát ütött belőle össze, köretként pedig tarlórépát tálalt. A termés – mint mondja –bőséges, csak mézből 170 font (77 kg) termett, de semmi sem eladó. Mindennek a harmadát jótékonysági szervezetek, hajléktalanszállók kapják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.