Eljött a karácsonyi kaktusz ideje

A karácsonyfán kívül az év végi családi ünnepek dísze lehet számos élő, virágzónövény is. A vendégjáráskor sok irigyet szerezhet, aki ágas-bogas, terebélyes mikulásvirággal vagy vödörnyi virágzó karácsonyi kaktusszal képes elkápráztatni a virágkedvelőket.

Karácsonykor rengetegfél olyan cserepes növényt lehet vásárolni, amelyek virágzását az év végi hétre időzítették. A sorban előkelő helyen állnak a programozható virágzású orchideák és broméliák. (A lehetséges választékból ad ízelítőt a Vajdahunyad várában a hétvégén nyitva tartó kiállítás.) Európában azonban a babérlevél, a borostyán, a fagyöngy, a fehér rózsa, a magyal, az ilyenkor virágzó karácsonyi kaktusz és a –bár nem virágzó, de piros fellevelű – mikulásvirág számít a hagyományos asztaldísznek. Egy igazi növénybarát a vásárlás mellett maga is próbálkozik karácsonyi virágok előállításával.

A közismert karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág mellett számos egyéb növénnyel, főleg hagymással lehet kísérletezni. Igazi különlegesség a fokföldi jácint, melyet nálunk cserepes növényként ismernek. Igazán dekoratív, hiszen zöld, foltos tulipánlevelei közül zöldes-barnásvörös virágszáron sorjáznak a bimbóként lángvörös, később zöld vagy sárga színű füzérben álló virágai. Még most sem késő apró hagymáit cserépbe dugni – virágoztatni az amarilliszekhez hasonlóan kell. A jól megvilágított, kissé hűvösebb helyeken érzi jól magát.

Az amarilliszek lehetnek az igazi karácsonyi csodák. Mindenek előtt jó minőségű virágföldet kell beszerezni, s a nagyméretű cserép földjébe úgy kell a viszonylag nagy hagymát benyomni, hogy annak egyharmada kilógjon. Ezek után nyolc hétig, szobahőmérsékleten kell tartani a cserepet. Kezdetben kevés vizet igényel, amint azonban a virágszár is megjelenik, bőségesen kell öntözni. A locsolás ütemére ügyelni kell, mert ha kezdetben sok vizet kap, akkor a hagyma bődületes mennyiségű levelet hajt és a virág – jobb esetben – csökött lesz, de az is előfordulhat, hogy nem hoz virágot. Ha elvirágzott az amarillisz, akkor még hetekig öntözni, tápoldatozni kell a cserépben hagyott hagymát. Tavasszal a kertbe kiültethető, de a cserépben is hagyható. A nyár végén kell abbahagyni az öntözést, hogy a hajtások elszáradjanak. Ezután a hagymát fel kell szedni, hogy a karácsonyi hajtatásig száraz, szellős helyen pihenjen.

A házilagos hajtatásra alkalmas jácintokból is bőséges a választék.Hidrokultúrásmódszerrel azonban csak a különlegesen előkészített hagymák serkenthetők gyors virágzásra. Ezek a kerti jácint úgymond preparált hagymái. A kezeléssel az ültetés utáni és a virágzás előtti, úgymond hideg időszakot lehet megtakarítani. Ha sikerül ilyet szerezni, akkor a hagymát cserépbe vagy jácint hajtató edénybe kell dugni, s alaposan beöntözni. A hajtató edényt úgy kell vízzel feltölteni, hogy a hagyma alját éppen ne érje a víz. A földes cserepet és a hajtató edényt a beöntözés után sötét helyre kell dugni. Világosba csak akkor kerülhet a jácint, ha már 8–10 centis hajtást hozott.

A karácsonyi kaktusz tartása viszont folyamatos sikerélmény a kertész számára. Ez a növény, mely egész évben gyűjteményünk csúfsága, karácsonykor rikító virágaival kárpótol. Az egész éves tartás trükkjeire következtetni lehet abból, hogy a brazil esőerdőkből került a téli magyar ablakokba.

A jövő héten a nagytermetű szobanövények kicsinyítéséről írunk.

Ha jól tartjuk a karácsonyi kaktuszt, ez lesz az eredménye
Ha jól tartjuk a karácsonyi kaktuszt, ez lesz az eredménye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.