Réz kezet mos

Antimicrobial Copper – ezzel a komoly és tudományos névvel fémjelzik az új világmárkát, ami Londonból indult világ körüli útjára. Igazából nem egyetlen termékről, hanem minőségi tanúsítványról van szó, amely a felhasználók számára azt jelzi: ha ezt a tárgyat megérinthetjük, hatékonyan pusztítjuk a kezünkre tapadt kórokozókat.

A megnyerő Cu+ logó megalkotói nem is titkolják, hogy egy régóta közismert ténynek adtak új arculatot. Évszázadok óta tudunk a réz fertőtlenítő hatásáról, az ivóvizet már az ókorban is rendszerint rézkancsókban tárolták fogyasztás előtt. Adódik tehát az ötlet: miért ne használnánk a világ leghatékonyabb antimikrobiális anyagát kórokozók célzott pusztítására ott, ahol a legnagyobb szükség van rá?

Kórházak, iskolák, nagy forgalmú kereskedelmi és közintézmények adnak teret és felületet a mikrobák  eliminálására. Angol kutatók vették a fáradtságot és pontos méréseket végeztek a birminghami Selly Oak Kórházban, melynek eredményeként kiderült, hogy direkt kontaktus után a rézfelületek 90-100%-ban csökkentik a kórokozók jelenlétét. Az intelligens fém feltűnés nélkül dolgozik a háttérben, folyamatosan pusztítja a mikroorganizmusokat, nem veszít hatóerejéből, és teljes egészében újrahasznosítható. A szokásos higiénés protokollal társítva a réz hathatós kiegészítő eljárás lehet a fertőzések terjedésének visszaszorításában. Döntő csapást mér az első vonalbeli fertőző baktériumokra – mint az MRSA, a C. difficile és az E. coli –, de hathatósan pusztítja a járványt okozó vírusokat is, mint az A típusú infl uenza, amelybe a H1N1 törzs is tartozik.

A kutatások szerint a réz két lépcsőben fejti ki antimikrobiális hatását: először a kórokozókkal érintkezve azonnal megbontja azok külső membránját, majd ezeken a sérüléseken keresztül a baktériumok jelentős víz- és tápanyagveszteséget szenvednek, ami a pusztulásukat okozza. A sejtfal és a sejtet kitöltő folyadék közötti feszültségkülönbség ugyanis folyamatosan mikroáramot termel, és nagy valószínűséggel ezt süti ki rö a réz, amitől a membrán roncsolódik. A fém közvetve is károsíthatlat. Ilyenkor a felületről leváló rézmolekulák kerülnek a sejtmembránra, majd levegő hatására oxidálódnak, oxidatív stressznek kitéve a membránt alkotó fehérjéket és zsírsavakat. Még komolyabb pusztítást végeznek a keletkezett sérüléseken a sejt belsejébe bejutó rézmolekulák, megbénítva a létfontosságú enzimeket és a kórokozók anyagcseréjét.

Antimikrobiális réz bevetésére legalkalmasabbak a gyakran érintett felületek: kilincsek és tolópajzsok, csapok, toalettülőkék, villanykapcsolók és kapaszkodórudak. A z egyezményes logó arra hívja fel a használók figyelmét, hogy saját érdekükben bátran megérinthetik, azzal egészségük nem károsodik, sőt: egy ajtónyitás felér egy alapos kézmosással.

Infó: imicrobialcopper.com

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.