Egymás árát verik le az eladók

Három éve felvett hitelétől és közös vidéki lakásától szabadulna egy fiatal házaspár. Válnak, és szeretnének minél kisebb anyagi áldozattal kiszállni a kihűlt kapcsolatból. Hideg zuhany ként éri őket a hír, hogy 36 havi törlesztéssel sikerült ötmilliós hitelük tőkéjét hétmillió fölé tornász niuk, szabolcsi kisvárosi lakásuk viszont alig ér többet hatmilliónál.

Nem ők az egyetlenek, akiknek nem tud okos tanácsot adni az ingatlanközvetítő, pedig a többség nem is válik.

Főiskolához közeli, 67 négyzetméteres, háromszobás lakását hirdeti egy nyíregyházi család – másfeles áráért. Néhány éve nem okozott volna gondot többért is eladni, de most igen. A családfő azt mondja, 12 éve, lelakottan vették meg 9 millióért, négymillióért felújíttatták, most 7,7-re tartják, de így se kell. Az ingatlanközvetítő félmilliót kért az árból. Az sok.

– Nagy lökés kellene az ingatlanpiacnak, és ebben a kormánynak kell lépnie – érvel a férfi , hozzátéve: ha megírom, ha nem, szerinte ahhoz hasonló, mint amilyen Horn Gyula idejében volt. Gyerekek után járó szocpol, vagy használt lakásra félszocpol, kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitel. És munkahely. Nemrég belefogtak egy építkezésbe, amit nem tudnak befejezni, amíg ezt el nem adják. Dől a dominó.

– Az nem normális, hogy fiatal házaspárok gyerekkel még a szüleiknél laknak – véli a férfi.

– Kétszobás lakásban akár nyolcan. Megnézte a lakást egy 35 év körüli pár, az asszony elmondta: lakás nélkül nem mernek gyereket vállalni. De hát meddig várjanak?

Egyre több lakásra teszik ki az „Eladó” táblát Nyíregyházán. A megemelkedett törlesztést fizetni képtelen lakók előremenekülnének, remélve, hamarabb találnak vevőt a házra, minthogy a bank elvinné fejük felől a tetőt. Öt-tízmillióért vidéken keresnek olcsóbb, lakható házakat, és vállalják inkább a bejárás költségeit. Az egyik hitelkihelyezéssel is foglalkozó ingatlanközvetítő irodában elmondták: jelenleg 3-4 ezres adatbázisból dolgoznak, vagyis ennyi lakást kellene minél hamarabb eladniuk. Képtelenség.

– Idén még egy lakást sem sikerült eladnunk. Inkább a kis értékű ingatlanokat keresik. Mindenkinek belvárosi, gázos, kétszobás, téglaépítésű lakás kellene legfeljebb ötmillióért. Amikor két éve kimondták a válság szót, mintha minden rolót lehúztak volna – mondja a cég tulajdonosa, aki a családi vállalkozás, a jobb megélhetés reményében adta fel a tanári pályát. Már bánja. – Egyre többen szabadulnának a hiteltől, csakhogy a lakásuk ma már annyit sem ér, mint amennyi kölcsönt annak idején felvettek rá. Még nekik kellene betenniük a kalapba. A Fészekrakó programban Nyíregyházán 12 millió forintért már takaros házat lehetett venni, azonban 2008 óta a lakások ára 20-30 százalékkal csökkent. Aki ki akar lépni a hitelből, annak ezzel is kalkulálnia kell. Segítségre és csodára várnak. Naponta találkozom olyan ügyfelekkel, akik végső elkeseredésükben akarják eladni a lakást, versenyt futva az idővel, még mielőtt a bank ráteszi a kezét az otthonukra. Nem tudok nekik mit mondani – teszi hozzá.

Az ingatlanárak csökkenéséhez a szakemberek szerint hozzájárult az is, hogy tavaly év elején az árveréseken a valóságos ár töredékéért lehetett lakást szerezni – mások nyomorából. Csengerben például 6 millióért kelt el egy tízmilliót érő ház, egy 6 millióst pedig 2,4 millióért kaparintott meg a spekuláns. Volt olyan ügyfél, aki azzal jött: féláron akar lakáshoz jutni. Elküldték, talált mást.

Mostanában divat lett eladó házakat albérletbe kiadni. A bérlők azt mondják, szeretnék megismerni a lakást, amit 2-3 év múlva esetleg megvesznek. Az ingatlanszakértő szerint azonban ennek kevés köze van a megismeréshez, sokkal inkább a BAR-listához. Lakás- vagy autóhitel miatt egyre többen kerülnek fel rá, és a passzív BAR-listás esetben is el kell telnie 5 évnek, amíg újra kölcsönt vehet fel az illető.

A túlélésért küzdenek maguk az ingatlanos cégek is. Nemritkán férj és feleség tett fel mindent egy lapra, hogy belevágjon az üzletbe. A bizakodók, most a tartalékait élik fel, hogy az irodát fenntarthassák. Akik feladták, turkálót nyitottak. Abban még van némi aprópénz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.