A szép gyepet ősszel telepítik

A lehullott levelek gereblyézése közben érdemes alaposabban is szemügyre venni a gyepet. A nyári használattól keletkezett foltokat most érdemes felül- vagy újravetni, de a gyep telepítésének is most van itt az ideje.

Ilyenkor lehet a legnagyobb sikerrel gyepet telepíteni és a gyephibákat javítani.A nagyobb fagyokig hátralévő egy-másfél hónap alatt ugyanis a fű annyira megerősödik, hogy már bokrosodni kezd, ami a biztos áttelelés záloga. Az őszi telepítés a legjobb, hiszen ilyenkor a gyakoribb csapadék és a hűvösebb idő is kedvez a fűféléknek. Fűmagot csak jól előkészített, tápanyaggal feltöltött, gyommentes talajra érdemes vetni. Természetesen megannyi kompromisszum köthető, de ennek később látjuk kárát, amikor több lesz a gaz, mint a fű, vagy a sárguló, netán dúsabban növő foltok eltüntetésével gyűlik meg a bajunk.

Nyáron sok kár érhette a gyepet, hangyafészkek, nagyobb gyomok vagy más miatt foltok éktelenkedhetnek –ezek kijavításának módja a felül- vagy az újravetés. A felülvetés legegyszerűbb módja, amikor földet fűmaggal kevernek egy legalább öt milliméteres tarhonyarostában. Az újravetés esetében a „hibát” fel kell ásni. Mielőtt azonban a felülvetésről vagy az újratelepítéséről döntenek, meg kell állapítani, hogy mi okozta a pusztulást.

A gyep rendszeres lakói a gombák, nemcsak egyesével, hanem „boszorkánygyűrűkben” is élnek. Ha a füvet nem színezik el, akkor a fűnyíró elbír a gombákkal. Ha viszont rendszeresen visszatérnek, és a gyűrű környezetében elhal a fű, akkor ásónyomnyi mélyen ki kell cserélni a talajt. A gombafonalak sűrű szövedéke ugyanis blokkolja a füvek gyökereit.

A kereskedelemben sokféle fűmagkeverék kapható, a rövidke leírás a használattól függően útbaigazítja a vásárlót. A fűmagok között árban csekély az eltérés, de érdemes a használathoz valót választani, mert az ilyen gyep hosszabb életű lesz. Egy átlagos kertben a járást, a szolid labdázást is elviseli a fi nomabb fajokat tartalmazó „golf”-keverék is. Ezt a jól előkészített talajon igényes, gondozott pázsitok létesítésére alkalmas gyepet rendszeresen kell ápolni. A strapát és a szárazságot is jobban elviseli a „sport”-keverék. Ebben ugyan több a durva szálú csenkesz (vörös- és felemás levelű csenkesz), de ott a finomabb angolperje is. Ezeken kívül a legtöbb fűkeverék-forgalmazó tart „pázsit”-keveréket is. Ez a keverék ajánlható a legtöbb olyan hobbikertbe, ahol naponta „ránéznek” a gyepre. A keveréket alkotó fajok biztosítják a gyors kelést. A pázsitkeverék viszonylag rövid idő alatt igen szép, mutatós gyepfelületet ad. Érdemes az árnyékos helyekre árnyéktűrő magokat vásárolni. Ezek ára a hagyományos keverékek többszöröse. Főként a nagyobb zsákokat érdemes vetés közben többször felrázni, mert az apró magvak hamar a zsák aljába gyűlnek. Ha tehetik, egyévesnél idősebb fűmagot ne vessenek, ugyanis ezek a magvak – bár három évig használhatók – veszítenek csírázási erélyükből. Ne bízzanak az árudák eladóinak magyarázkodásában, ha reklamálnak az öreg fűmag miatt. Ilyenkor inkább menjenek másik áruházba.

Az elvetett egészséges fűmag csak akkor csírázik, ha megfordított gereblyével a talaj felszíne alá masszírozzák. Hengerelni is kellene, hogy a laza talajból a levegőt kipréseljék. De – különösen kisebb területeken – a lapát hátával is lehet „huppogatni” a talajt. Jó megoldás az is, ha egy elnyűtt cipő talpára a hótaposó mintájára lécdarabokat – a szegekkel kifelé – szegeznek, és ezzel járnak a friss és elgereblyézett vetésen. Megéri a fáradságot, ha már megvásárolták és kiszórták a drága fűmagot.

A jövő héten a sövények telepítéséről írunk.

KORÁBBI CIKKEK www.nol.hu/megmondok/czaunerpeter

Füvesítés a gödöllői Grassalkovich-kastély kertjében A szerző felvétele
Füvesítés a gödöllői Grassalkovich-kastély kertjében A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.