Olaszmumus kuka a kapualjban

Még a jó lakás sem lehet tökéletes, mindenki ízlésének és elvárásainak megfelelő, de vannak olyan hibák,amelyek alapvetően megnehezítik egy ingatlan értékesítését. A pesti belváros századfordulós házaiban a lift hiánya lehet elrettentő, de például az olasz vevők a kapualjban tárolt kukára háklisak.

A fizetőképes, vagyis az átlagon felüli árkategóriában nézelődő vásárlóréteg jellemzően a budai családi házakat, a pesti nagypolgári lakásokat és a jó presztízsű környéken található panellakásokat részesíti előnyben a fővárosban – mutat rá az Otthon Centrum (OC) ingatlanforgalmazó hálózat saját adatbázisára alapozott körképében. Mint kiderült, a panel presztízse helyenként már alapvetően megváltozott, az energetikailag korszerűsített házak egy része bekerült a lakáspiac vérkeringésébe. Ráadásul a modern technológiáknak köszönhetően ma már a falbontás sem tabu a házgyári épületekben, amelyek ezáltal jól alakíthatókká váltak. Szilvási Ákos, az OC óbudai tanácsadója szerint ma már nem jelent gondot a közfalak kiszedése például az előszoba és a konyha között, amitől jóval szellősebbé válik a lakás. Gyakran alkalmazott megoldás, amikor a szűk előszoba és a panelekben tipikusan kicsi fürdőszoba tágasabbá tétele érdekében a bejárat mellett lévő gardrób és fürdőszoba közös falát kiütik és üvegtéglával helyettesítik.

Panelben általános szabály, hogy a vevők a különösebb felújítást nem igénylő lakásokat keresik, ahová csak be kell költözniük. Legfontosabbnak a gépészeti felújítást tartják, vagyis azt, ha a falak mögött minden rendben van. A teljes korszerűsítést igénylő lakások is eladhatók a megfelelő árért, pontosabban jóval áron alul, ha az alaprajzuk egyébként megfelel a vevő igényeinek. Vonzó a légkondicionálás, ami az utóbbi években egyre elterjedtebb a lakótelepeken is, ellenben a lodzsák, erkélyek beépítése még igényes kivitelezés esetén is „sufnituning” hangulatú beavatkozás, amit nem kedvelnek a vásárlók.

Stabil vevőköre van a pesti belvárosi lakásoknak is a pezsgő nagyvárosi életet és az átlagosnál nagyobb belmagasságot kedvelők körében. A nagy értékű nagypolgári lakásokat keresők, különösen a külföldiek azonban nemcsak a lakás, hanem a ház állapotára is igényesek. Ugyanakkor igen ritka a szépen felújított, gondozott, korszerűsített belvárosi bérház, így gyakranmár a kapualjból visszafordul a több tízmilliós lakás megtekintésére induló vevőjelölt. Alapvető szempont a lakás fekvése is, ha más helyiségnek nem, de a legalább 25 négyzetméteres nappalinak az utcára kell néznie – fogalmazta meg az igényes vevők minimális elvárását Horváth Boglárka, az OC belvárosi franchise partnere. A szépen rendezett, nagy belső udvarra néző lakás még érdekli a vásárlókat, és még azok is, amelyek függőfolyosóról nyílnak ugyan, de annak a végén, vagyis az ablakok előtt nem közlekednek idegenek. A kompromisszumok persze az árban tükröződnek: a jó minőségű utcai lakások 350 ezer forintos induló négyzetméterárához képest az udvari lakásoké nagyjából 30 százalékkal kevesebbről indulva versenyképes csak.

A magyar és a külföldi érdeklődők különböző stílusokat részesítenek előnyben. A hazai vevőkör a belvárosban ritka Bauhaus épületeket kedveli, míg a külföldiek a századfordulós, klasszicista épületekért rajonganak. Érdekesség, hogy az olasz vásárlókat elriasztják a kapualjban szabadon álló kukák, persze a lépcsőház rendezettsége és tisztasága valamennyi náció körében alapvető elvárás. Lift nélküli házakban az első és második emeleti lakások eladhatók, annál följebb a nagy értékű lakást keresők sosem nézelődnek, mint ahogy lejjebb sem, a földszinti lakások is alacsony presztízsűek ugyanis. A forgalmas utak menti házakban, különösen a Nagykörúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton vagy a belvárosi József Attila utcában az átlagosnál is nehezebben értékesíthetők a lakóingatlanok, noha az ott lévők ára már eleve alacsonyabb a többinél.

A polgári, nagypolgári lakásokban található hall már egy funkcióját meghaladott helyiség, de arra remek lehetőséget kínál bizonyos esetekben, hogy kiváltsák vele a konyhát, amiből dolgozó- vagy gyerekszobát lehet kialakítani. A nappaliból nyíló fürdőszobát nem szeretik a vevők, ellenben több fürdőszobás lakás esetén azt kifejezetten elvárják, hogy az egyik fürdő a hálóból nyíljon. A galéria nem előny, hanem kifejezetten rossz pont a nagypolgári lakásokban, ahol éppen a tágasság érzetét keltő nagy belmagasságot tartják vonzónak az átlagon felüli árkategóriában gondolkodók. A tetőtéri lakások és a házközponti fűtésű ingatlanok sem kedveltek, utóbbiak a vélt vagy valós magas rezsiköltség miatt. Az élénk színű falak, a gipszstukkók nem mindenkinek tetszenek. A mediterrán divat egyébként is lecsengett már, ez a családi házas építészetben is látszik, viszont az egyre felkapottabb minimáldizájn nem lett még uralkodó. A családi házat keresők örök kedvence, a budai oldal a 60-70 milliós árkategóriában igen változatos kínálatot biztosít. Sajtós Györgyi, az OC XII. kerületi irodavezetője szerint ebben a kategóriában a csöndes utcában, de a tömegközlekedéshez közeli helyen lévő ingatlanok a kurrensek. A kertes házat vásárlók 500-1000 négyzetméteres saját kertet akarnak, de hegyi telken sem fogadják el a meredek garázslejárót.

Parkosított udvar a IX. kerületi Ráday utcában. A rendben tartott környezet sokat nyom a latban
Parkosított udvar a IX. kerületi Ráday utcában. A rendben tartott környezet sokat nyom a latban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.