Százmilliókat csalt ki, Thaiföldre menekült

Feltehetőleg Thaiföldön bujkál K. Lajos, akit egy több százmillió forint kárt okozó gépjármű-biztosítási csalási ügyben köröztet a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ő volt annak a bűnszövetségnek a feje, amely közlekedési baleseteket imitálva úgy 400 millió forinttal „húzott le” két biztosítót.

A Vám- és Pénzügyőrség pénzmosás elleni osztálya pár hónapja kérte az egyik biztosítótól néhány banki tranzakció jogszerűségének igazolását. Úgy tudni, a furcsa átutalásokra egy bank hívta fel a pénzmosási ügyekben eljáró pénzügyőrök figyelmét. Miután a „gyanús pénzek” egy biztosítótársaságtól érkeztek, a vámőrség náluk érdeklődött az átutalásokról.

A pénzügyőrség kérdezősködésének hatására a társaság belső vizsgálatot rendelt el, majd feljelentést tett több százmilliós csalás gyanújával. Az okozott kár nagyságára tekintettel az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya járt el. (Később, már a nyomozás adatai alapján, a rendőrség figyelmeztetésére egy másik biztosító is felülvizsgálta kifizetéseit, majd az a társaság is feljelentést tett.)

A nyomozás eddigi adatai szerint K. Lajos és társai 2004 óta módszeresen (bűnszövetségben, folytatólagosan, üzletszerűen) „nyúltak le” két tekintélyes biztosítót. K.-né P. Ildikóval összejátszva K. Lajos többeket megbízott azzal, hogy autóikkal Budapest elhagyatottabb területein kis sebességgel szándékosan karambolozzanak, hajtsanak fának, oszlopnak.

E balesetek „sérültjei” később biztosítási ügyintézőként K.-né P. Ildikót bízták meg azzal, hogy ügyükben eljárjon. És ő megdolgozott a bizalomért. Olyan –a nyomozók szerint hamis – iratokat csatolt a kárbejelentésekhez, amelyek alapján valamenynyi baleseti sérült esetében 20-30 százalékos maradandó munkaképesség-csökkenést állapítottak meg, s a biztosítóknak részükre több millió forint kártérítést kellett kifizetni.

K. Lajos mindig jelen volt, amikor a biztosító kifizette a „jogosnak ítélt” kártérítést. A balesetben megsérültek 100-400 ezer forintot kaptak közreműködésükért, a pénz nagyobbik része K. zsebében landolt. A két biztosító összesen közel 400 millió forintot fizetett ki K. Lajosnak és társainak.

Az ügynek jelenleg 89 gyanúsítottja van, akik közül ketten várják előzetesben az eljárás befejezését: K.-né P. Ildikó mellett L. Tibor, aki előbb egyszerű „károsultként” vett részt a szövevényes csalássorozatban, később azonban már a balesetek szervezéséből is részt vállalt. Az NNI gazdaságvédelmi főosztályának illetékesei azonban nem zárják ki, hogy az ügynek esetleg még további gyanúsítottjai is lesznek.

A bűncselekmény értelmi szerzője, K. Lajos Thaiföldön bujkál. Ellene az NNI gazdaságvédelmi főosztályának kezdeményezésére nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Kis ütközés nagy pénzért
Kis ütközés nagy pénzért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.