Okos fürdőszoba

A fürdőszoba igazi energiafaló. Például a háztartásban felhasznált víz nagyobbik része itt folyik el, áramból pedig rengeteget elvisz a mosás. Kis odafigyeléssel azonban nagy megtakarítást érhetünk el.

VILÁGÍTÁS

A fürdőszoba tipikusan az a hely, ahol egyszerre viszonylag hosszan tartózkodunk, ezért nyugodtan használhatunk energiatakarékos világítótesteket. Fontos a helyi megvilágítás a tükörnél. A lámpák és vezetékek elhelyezésénél fokozottan ügyeljünk a fröccsenő vízre és az érintésvédelemre.

WC

Megdöbbentő adat: a háztartási vízhasználat negyedét egyszerűen lehúzzuk a vécén. Különösen a régi típusok pocsékolják az öblítővizet. Az újabb modellek takarékosabbak, a hagyományos lehúzós tartálynál mindenképpen jobb a speciális vízáramlással működő, beépített falitartály, amely kis öblítésre is alkalmas. Az igazán környezettudatos megoldás a komposztáló vécé, ami kevés vízzel és árammal működik, viszont az egyébként csatornába kerülő anyagból hasznos komposztot állít elő. A legújabb, még ennél is energiatudatosabb irányzat a „nomix” toalett, ami egy elválasztó rendszer révén külön gyűjti a folyékony és szilárd hulladékot – az egyiket növénytrágyának, az utóbbit komposztnak. Használatában a svájciak járnak az élen.

CSÖPÖGŐ CSAP

40 ezer liter víz – szinte hihetetlen, de ennyi vész kárba évente egy átlagos háztartásban a szivárgó vezetékek, csöpögő csapok és vécék miatt. Építkezésnél, felújításnál eleve érdemes minőségi csaptelepeket választani. Nem a formatervezés a döntő, hanem a műszaki minőség: válaszszunk rézből, porcelánbetéttel készült csaptelepeket, ezek évtizedekig bírják a strapát. Az olcsó csap előbb-utóbb biztosan csöpögni fog, és nem rohanunk majd azonnal kicserélni, de a vízzel együtt a pénzünk is a csatornába kerül.

A légkeveréses módszer itt is sok vizet spórol.

TUS VAGY KÁD?

Régi bölcsesség, ma is igaz: a tusolás kevesebb vizet igényel, mint a fürdés. Egy teljesen megtöltött átlagos kádhoz képest az ötperces zuhanyzással negyedannyi vizet használunk. Még többet spórolhatunk a modern típusú jet zuhanyfejekkel, amelyek levegőt kervernek a vízhez, így kevesebb vízzel is nagyobb víznyomást érzékelünk.

A hőfok beállítására legalkalmasabbak a termosztátos zuhanycsaptelepek, ugyanis a hagyományos, de még a keverő csaptelepes megoldással is rengeteg vizet elpazarolunk, mire a kellő hőfokot pontosan beállítjuk.

Ha kombinált gázkazán készíti a háztartási meleg vizet, azon is érdemes és biztonságosabb is alacsonyabb hőfokot beállítani –semmiképpen ne menjünk 60 fok fölé.

Takarékosság ide vagy oda, a fürdésnek megvan a varázsa: relaxál, de akár gyógyíthat is egy forró, illóolajos fürdő. A kád kiválasztásánál vegyük fi gyelembe szokásainkat és igényeinket. Egy időben divat volt a sarokkád, aztán sokan rájöttek, hogy rengeteg víz kell a megtöltéséhez és nem lehet benne olyan jól elnyújtózni. A test alakjához igazított ergonomikus kádak nemcsak pihentető fürdést biztosítanak, hanem csökkentik a vízfogyasztást is. Ha nincs hely külön zuhanyzónak, érdemes aszimmetrikus kádat választani, amelynek egyik oldalán kényelmesen állhatunk tusolás közben.

MOSÓGÉP

Egy jó öreg mosógép 150 liter vizet pumpál ki-be töltetenként. Ha ehhez hozzávesszük a felhasznált elektromos energiát, ami szintén több a régi berendezéseknél az elavult motor és a vízkőlerakódások miatt, akkor igaz a jó tanács: egy modern mosógép, amelyik negyedével-harmadával is kevesebb vizet használ, akár egy-két év alatt megtérül a csökkentett rezsiköltségek miatt.

Ha a házhoz ülepítő és víztisztító berendezés is tartozik – ez lenne az ideális mindenütt –, akkor az úgynevezett tisztított szürke szennyvizet külön körön vissza lehet vezetni a házba használati vízként. Ez kiválóan alkalmas a vécétartály öblítésére és mosásra.

Csökkenthetjük a csatornahálózat vagy saját víztisztítónk terhelését, ha környezetbarát, könnyen lebomló mosószert, mosódiót és öblítőt használunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.