'Overdose is tudta, hogy feladták a versenyt'

Egyelőre nem tudni, hogyan folytatódik Overdose pályafutása, miután vasárnap a németországi Baden-Badenben elvesztette veretlenségét. Nincs egyértelmű válasz arra sem, hogy miért szerepelt a várakozások alatt a verseny előtt mindenki által esélyesnek tartott magyar csődör.

A balul sikerült vasárnapi verseny után Overdose hétfőn hazatért a Dunakeszin található alagi istállójába. Mikóczy Zoltán, a ló társtulajdonosa munkatársunk érdeklődésére egy nappal a Baden-Badenben elszenvedett vereség után sem tudta megmondani, mi állhat a történtek hátterében. A tizenöt hónapon át tartó betegeskedése után idén nyáron visszatérő Overdose két alacsonyabb besorolású felhozó verseny után most szembesült az első komolyabb kihívással: Baden-Baden ben Group II-es kategóriájú nemzetközi versenyen erős ellenfelek között indult – és alulmaradt. A tizenkét indulóból hetedikként ért célba.

– Overdose tudja, hogy veszített, és nagy kérdés, hogyan dolgozza fel a kudarcot – mondta Mikóczy Zoltán. – A versenyszellem mindig is nagyon erősen dolgozott benne, egyszerűen muszáj volt a többiek előtt futnia, életében először fordult elő, hogy ez nem sikerült. Kicsit enyhíti talán a fájdalmát, hogy amikor egyértelművé vált a vereség, a zsoké felállt a nyeregben, és az utolsó százötven méteren már nem hajtotta a lovat. Ha tovább erőlteti, befuthatott volna talán a harmadik-negyedik helyen is, de akkor éles küzdelemben marad alul a többiekkel szemben, így viszont Overdose is tudta, hogy feladták a versenyt. Egyelőre korai lenne bármit is mondani a jövőjéről, kell egy kis idő, amíg kiderül, hogyan befolyásolják pályafutását a történtek.

Az okokról Mikóczy Zoltán is csak találgatni tudott. Overdose a verseny előtt nyugodt volt, a startgépbe beálláskor viszont izgatottá vált, ágaskodott, rúgkapált, többször is ledobta a hátáról a belga sztárlovasát, Christope Soumillont, aki meg is sérült a lábán, és a hátralévő két futamán már nem is indult. Tény, hogy a zsoké túl korán vette le a ló fejéről a szemét eltakaró kámzsát, márpedig a versenyre készülő, a start közeledtével egyre feszültebbé váló csődört a korábbi alkalmakkor is csak bekötött szemmel sikerült beállítani a startgépbe, Párizsban négy ember tolta be a készülékbe a lábait megfeszítő mént. Soumillon ezúttal még azt megelőzően levette róla a csuklyát, hogy bevezették volna a helyére, Overdose pedig minden lehetséges módon tiltakozott a bokszba állás ellen: ágaskodott, rúgott, dobálta magát, háromszor is levetve magáról lovasát. A közjáték nyolc percen át tartott, a végén már a rajtnál jelen lévő teljes személyzet azon dolgozott, hogy Overdose-t valami módon beerőszakolja a helyére. Mikóczy Zoltán szerint a rendezők kivételeztek lovával, hiszen ha egy lovat négy perc alatt nem sikerül a rajtgépbe beállítani, akkor nélküle rajtol a mezőny. A verseny egyértelmű esélyese azonban Overdose volt, a német fogadóirodák és a nemzetközi szaksajtó egyaránt megkülönböztetett figyelmet szentelt visszatérésének, erre tekintettel a szervezők szemet hunytak a rajtgépnél elhúzódó incidens fölött, amely Mikóczy szerint kimerítette a lovat.

Két évvel ezelőtt egyébként Overdose meggyőző fölénnyel nyerte ugyanezt a baden-badeni versenyt, 2008 augusztusában ezen a pályán, ugyancsak a Golden Peitsche (Arany Ostor) nevű versenyen vívta ki a jogot, hogy a sportág legmagasabb osztályú, Group I-es versenyein rajthoz állhasson. Ott azonban azóta sem sikerült bizonyítania. A tavaly áprilisban kezdődött betegsége tizenöt hónapos kényszerpihenőt jelentett versenyzői pályafutásában, amely most vasárnap egy erős, de azért nem csúcskategóriás versenyen váratlan fordulatot vett: tizennégy győzelem után elszenvedte első vereségét.

Muszáj volt neki a többiek előtt futnia
Muszáj volt neki a többiek előtt futnia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.