Új fejlesztésre még nem adnak hitelt

Magyarországon az ingatlanfinanszírozás a válság miatt veszélyes üzemággá vált a bankoknál: a kereslet visszaesése miatt sok fejlesztés maradt félbe, a beruházók tönkrementek, a pénzintézetek pedig futhattak a pénzük után.

A bankok ezért óvatossá váltak, s legfeljebb a már elkészült, jövedelmet termelő épületek megvásárlásához adnak pénzt. Borbély Gábor, a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan-tanácsadó cég kelet-közép-európai elemzője szerint a tervbe vett fejlesztések nagyon visszaestek a gazdasági krízis hatására. Habár a finanszírozás feltételei valamelyest enyhültek az utóbbi időben, a gazdasági környezet egyelőre sem a bankokat, sem a fejlesztőket nem ösztönzi új projektek indítására.

A CBRE felmérése szerint azonban Európában már megtört a jég. Ha nagyon válogatnak is a bankok, de limitált öszszegig már adnak hitelt új ingatlanok fejlesztésére. Például Németországban 25 százalék önerő mellett 100 millió euró a hitel felső összege, a kamata pedig 120 bázisponttal haladja meg az európai bankközi kamatlábat. Ugyanezek a számok az Egyesült Királyságban: 30 százalék önerő, 75 millió font maximális hitel és 175 pontos felár a londoni bankközi kamathoz képest. Legnagyobb saját erőre – 35 százalékra – Olaszországban és Spanyolországban van szükség, és itt a legkisebb – 50 millió euró – a hitel összege is. A kamatfelár 250 bázisponttal Spanyolországban a legmagasabb. Az adatok a legjobb minőségű ingatlanokra, illetve bérlőkre vonatkoznak, ötéves futamidejű hitelnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.