Miért tagadta le az ácsi polgármester, mit tud?

Két iskolás gyerek, az édesanyjuk és az ő élettársa halt meg csütörtökön, Ácson egy családi tragédiában. A brutális mészárlás elkövetője nagy valószínűséggel az a 28 éves férfi volt, aki ezt követően a lakásban felakasztotta magát.

Két mentőhelikopter és három mentőautó érkezett csütörtökön reggel a Bábolna melletti kisvárosba, Ácsra.

– Sejtettem, hova mennek – bizonygatja egy férfi a Dózsa György utcában. – Pár napja már volt itt a mentőkocsi Krisztiánért, a gyerekek nevelőapjáért, mert öngyilkos akart lenni. El is vitték a kórházba, de saját felelősségére kiengedték. Gondoltam, hogy megint ő csinált valami marhaságot.

A 28 éves Krisztián ezúttal nem csak önmaga ellen fordult. A kiszivárgott hírek szerint előbb két nevelt fia – Erik és Márk életét – oltotta ki egy késsel, majd a 27 éves élettársát ölte meg, utána felakasztotta magát. A mentők már egyikőjükön sem tudtak segíteni.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a helyszínen csak annyit mondott: nem keresnek elkövetőt. Részletes tájékoztatást azonban nem adhatott, mert annak a jogát magához vonta az Országos Rendőrfőkapitányság. Képviseletükben később Makula György őrnagy szűkszavúan nyilatkozott. Eszerint lakossági bejelentés alapján a rendőrök kimentek a házhoz, ahol megtalálták a négy halottat. Az őrnagy ismertette az életkorukat, megerősítette, hogy családi tragédia történt. Ezenkívül egyetlen más információt sem mondott vagy kommentált.

Megbízható információk hiányában terjedtek a pletykák, a rémhírek. A környéken élők tudni vélték, hogy a tragédiának szemtanúja volt, Krisztián édesapja is, aki megsérült. Ez nem volt igaz, az apa otthonában, egy Győr-Moson-Sopron megyei faluban volt a tragédia idején.

A család másfél éve költözött Ácsra.

– A „gyilkos házat” vették meg – mutat a rózsaszín épületre egy asszony. – Abban öngyilkosok szoktak lenni az emberek. Legutóbb egy győri katonatiszt kötötte föl magát.

A helybeliek nem sokat tudnak a tragikus sorsú családról. Eta néni az egyetlen, aki mindenkinek megszólal, vagy ötödször tolja el a biciklijét a kamerák előtt az idős, otthonkás asszony. Kicsit kéreti magát, de bárkinek nyilatkozik, igaz, nem mindig ugyanazon a néven mutatkozik be.

– Nemigen lehetett bejutni hozzájuk. Egyszer vittem tojást az asszonynak, elfogadta, de nem volt ideje beszélgetni. Azt mondta, ha nem készül el délre az ebéd, megveri az élettársa.

Az édesanya és fiainak sorsában van egy szörnyű előzmény. A nő férje, gyerekeinek édesapja, 2004-ben, Almásfüzitőn meggyilkolt egy benzinkutast. Elfogták, elítélték. Ezután a gyerekek állami gondozásba kerültek. Miután az asszony élettársat talált, letelepedett Ácson, és visszakapta a gyerekeit is.

Lakatos Béla iskolaigazgató csak jót mond a kilenc- és a tízéves fiúról. Okos, jó képességű gyerekek voltak – hajtogatja. A nevelőtestület egyébként tudott arról, hogy ki a két tanuló édesapja.

Eriket és Márkot az ácsi gyerekek befogadták.

– Én kísértem őket iskolába minden reggel – mondja Rami, az utcában görkorcsolyázó tizenkét éves kislány.

– Miért kellett elkísérni őket?

– Újak voltak a városban, az elején nemigen ismerték a környéket. Az édesanyjukat hiába kérték, hogy menjen el velük. Ez rosszul is esett nekik, én meg szívesen kísértem őket, rendes gyerekek voltak.

Míg az utca másik felén főleg a nő élettársára mondanak roszszat, ezen az oldalon inkább az anya életmódjában találnak kivetnivalót az emberek.

– Egyik barátnőjével rendszeresen eljárt Gönyűre a diszkóba. Két gyerek és egy élettárs mellett az már nem való – méltatlankodik egy férfi.

A városházán ajtót nyitó férfi – azt hisszük, a portás – arról faggat bennünket, mit akarunk a polgármestertől. Végül kelletlenül bemutatkozik: ő az.

– Azt sem tudom mi történt és kikkel – mentegetőzik.

– Csaknem hat órával a tragédia után, amikor minden hír erről szól? – képedünk el.

– Nem tájékoztattak – magyarázza bizonytalanul Csöbönyei Imre.

A város első embere nem mondott igazat. Pontosan tudta, kik az áldozatok, azt is, hogy az asszony pár hónapig a közmunkaprogram keretében az önkormányzat intézményénél dolgozott, a művelődési házat takarította. A polgármester valószínűleg a kínos kérdéseket akarta elodázni: például azt, vajon végeztek-e alapos környezettanulmányt a helyi gyermekjóléti szolgálat emberei, mielőtt az állami gondozásból visszakerültek anyjukhoz a gyerekek? Figyelemmel kísérték-e a család életét, azt, hogy a férfi pszichiátriai kezelés alatt áll, s öngyilkosságot kísérelt meg?

A vizsgálat még az elején tart. A tragédiáről annyi kiszivárgott: szerelemféltés áll a háttérben. Anyagi gondok is feszítték a családot, emelkedő lakáshitelüket nehezen tudta fizetni a két munka nélküli ember. A férfi szórólapokat hordott ki a gyerekekkel, abból volt valamennyi pénzük. Éppen a napi megélhetéshez elegendő.

Az idén március 15-én Tényőn történt hasonló eset, a pszichiátriai kezelés alatt álló apa megölte két kisgyerekét, a feleségét, ő pedig motoros fűrésszel végzett magával.

Egyes szakértők szerint ennek a szörnyű mintának szerepe lehetett az ácsi tragédiában. A mintakövetés erejére jellemző, hogy nemrég Fertőszentmiklóson egy férfi motoros fűtésszel lett öngyilkos. A minták nem kiváltó okai más cselekedeteknek, de fölerősíttik a szándékokat, hiszen előképet adnak az elkövetés lehetséges módjáról.

Rendőrök a tragédia helyszínén
Rendőrök a tragédia helyszínén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.